Prije desetak dana najavljen je projekt PLACE market, nacionalni projekt turističke revitalizacije tržnica koji na tržnice nakon njenog radnog vremena dovodi neke od najvažnijih domaćih chefova i ugostitelja.

Cijela priča je zamišljena kao jednodnevni street food noćni market koji se odvija kontinuirano svaki petak, a počinje od sutra, 21.4. na splitskom Pazaru gdje traje jednom tjedno sve do 2.6. kada se seli na zagrebačku tržnicu Dolac.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PLACe market (@place.market.cro)

Vrhunski street food specijaliteti po fer cijenama, super atmosfera, DJ i glazba te chefovi koji na licu mjesta spravljaju delicije oživjet će splitski pazar, domaćima donijeti mjesto za druženje, a turiste kojih već sad ima poprilično po Splitu upoznati sa splitskom gastronomskom scenom.

Dvor i chef Hrvoje Zirojević, ZOI, Artičok, Šug i chef Duje Kanajet, Mazzgoon i chef, Kinoteka i chef , eVala 1903 i chef Ivan Temšić, Uje, Galerija, Maka Maka, Ka Doma, Sexy Cow, The Daltonist samo su neki od splitskih sudionika, uz gostovanja Bokerie, Otprilike ovako i Konobe Hvaranin. 

Juneće rebro u teraninu, janjeći tartar s inćunima, šafranom, crnim tartufom i maslacem obogaćenim fermentiranim češnjakom, rižoto od škampa s mesom ježinca i bottargom od divljeg cipla te kozji sir u slatkoj izvedbi specijaliteti su koje nam u street food varijanti priprema splitski ZOI.

Dimljenog pivca s hummusom i tećadu od morskog psa u bublici na pazaru će pripremati restoran Šug.

Prošlogodišnji pobjednik Masterchefa Ivan Temšić ispred svog restorana eVala 1903 pripremat će ragu od goveđe jetrice s teraninom i višnjom, palentom espumom te kokicama s inćunom te usoljenu skušu, salsu od krumpira i blitve te ukiseljeni krumpir.

Glavna tema Maka Maka pop-upa je jadranska bluefin tuna interpretirana kroz sashimi, hosomaki, poke bowl te tuna tartar serviran u tacosu od gyoza tijesta. Ka’doma donosi četiri varijante kuglica – mesne, riblje, vege i slatke, Uje na Pazar donosi višku pogaču i sipu i bob, a Mazzgoon svoje gourmet burgere, te pečenu kokoš u street food varijanti.

To je samo dijelić onog u čemu će se moći uživati ovog petka na Pazaru od 15h pa sve do ponoći. Tu je naravno i šank sa svime što ide uz ovu finu “spizu” i petak navečer.

PLACE market projekt je koji ima nekoliko ciljeva, osim oživljavanja gradskih tržnica, promocije lokalne kulture i ugostiteljske ponude, promoviranja autentičnosti hrvatskih regija i gradova, cilj mu je i pokazati da Hrvatska može ponuditi kreativna i vrhunska jela u uličnoj varijanti.

Zato ne propustite sutra posjetiti splitski Pazar od 15h do ponoći! I onda tako svakog petka, do 2. lipnja kada se projekt seli na Zagrebački Dolac gdje će održavati na tjednoj bazi sve do 14.7.

Projekt je napravljen u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom, uz potporu Tz Zagreb te partnera Cockte, Jamnice, Staropramena, Hendricksa i Thomas Henrya.