26. siječnja 2022., Prvi mjeseci u godini kao stvoreni su za boravak na toplom, u dobrom društvu. Za mnoge od nas to znači uz dekicu i – dobru knjigu. Ovog siječnja sjajnih knjiga ne nedostaje, a mi smo odabrali nekoliko naslova među kojima će svaki čitatelj pronaći nešto po svom ukusu. Od povijesnog romana o životu žena u antici, preko trilera smještenog na antarktičko ledeno prostranstvo pa do spektakularne završnice nagrađivane postapokaliptične znanstveno fantastične trilogije ili pak popularnoznanstvenog štiva koje spekulira o posjetu izvanzemaljske tehnologije Sunčevom sustavu, u nastavku donosimo pregled naslova o kojima se čita i piše ovoga siječnja.

Ljubitelji povijesnih romana uživat će u Vučjoj jazbini, prvom romanu iz trilogije o životu žena u drevnim Pompejima, autorice Elodie Harper. Ova novinarka i nagrađivana spisateljica proučavala je pjesništvo na latinskome, i u originalu i u prijevodu, u sklopu studija engleske književnosti na Oxfordu te je zahvaljujući tome i dan-danas zanima drevni svijet. Tako je nastala i Vučja jazbina, dirljiva priča o preživljavanju, prijateljstvu i hrabrosti smještena u Pompeje, čiji prijevod donosi Damir Biličić.

Za trileroljupce tu je pak Lom, nova napetica proizašla iz pera majstorice žanra Sharon Bolton. Smještajući radnju na antarktičku ledenu pustoš, autorica se majstorski služi okruženjem koje pokreće zaplet, pri čemu prostorna izoliranost stvara osjećaj stalne napetosti, a isprepletenost sa šokantnim akcijskim scenama čini ovu knjigu inteligentnim trilerom. Prijevod na hrvatski potpisuje Dubravka Pleše.

Ljubitelje fantasyja razveselit će vijest da je na police knjižara stiglo i Kameno nebo, autorice N.K. Jemisin. Kameno nebo završetak je iznimno hvaljene i nagrađivane trilogije Slomljena Zemlja, započete romanom Peto doba i triput ovjenčane nagradom Hugo. Trilogija je autorici trajno priskrbila mjesto među velikanima žanra, a samu završnicu mnogi smatraju najboljim nastavkom koji majstorski spaja elemente fantastike i (postapokaliptične) znanstvene fantastike. Kameno nebo pravo je remek-djelo; narativno, tehnički i tematski, a hrvatski prijevod dostojan izvornika potpisuje Dubravka Petrović.

Za one koji vole promišljati o tajnama svemira, znanosti, religiji i budućnosti naše vrste, tu je Izvanzemaljac, provokativna i uzbudljiva popularnoznanstvena priča u kojoj Avi Loeb, ugledni harvardski astronom, iznosi svoju kontroverznu teoriju o posjetu izvanzemaljske tehnologije našem Sunčevu sustavu. Iznoseći uzbudljiv, dobro argumentiran stav da smo možda nedavno spazili dokaz postojanja inteligentnog života u blizini Zemlje, Avi Loeb otvara neka od najvažnijih pitanja s kojima se kao ljudska vrsta suočavamo i uvjerava nas da je znanstvena znatiželja ključ našeg budućeg uspjeha. Loebovu potragu za Izvanzemaljcem hrvatskim čitateljima vjerno su prenijeli prevoditelji Davor Lerinc i Ruđer Jeny.

Vučja jazbina, Lom, Kameno nebo i Izvanzemaljac dostupni su u svim bolje opremljenim knjižarama diljem Hrvatske te na webshopu znanje.hr, a više o naslovima možete pročitati u nastavku.

VUČJA JAZBINA (The Wolf Den), Elodie Harper

Amara je nekoć bila voljena kći jednoga grčkog liječnika i živjela je slobodna. A onda su nakon očeve smrti ona i majka završile na prosjačkom štapu. Amara je sada robinja i prostitutka u Vučjoj jazbini, zloglasnom bordelu u Pompejima, zatočena poput životinje, u vlasništvu okrutnog i bezobzirnog muškarca kojeg prezire.

Inteligentna i snalažljiva Amara prisiljena je skrivati svoju pravu narav – no duh joj ni slučajno nije slomljen. Osokoljena zajedništvom i sestrinskim odnosom koji je uspostavila s ostalim ženama u javnoj kući, Amara pronalazi utjehu u njihovu smijehu i nadama. Jer gradske su ulice prepune prilika – ondje čak i rob najnižeg porijekla može sanjati o novome početku. Ipak, sve u Pompejima ima određenu cijenu. Koliko će Amaru stajati sloboda?

Autorica Elodie Harper završila je studij engleske književnosti na Oxfordu. Trenutačno radi kao izvjestiteljica i voditeljica na ITV Newsu, dok je ranije bila producentica na Channel 4 Newsu. Njezina priča “Wild Swimming” pobijedila je na natječaju kratke priče Bazaar of Bad Dreams 2016, koji je ocjenjivao Stephen King. Kasnije te godine objavio ju je Cemetery Dance u antologiji “Six Scary Stories: Selected and Introduced by Stephen King”.

Elodien debitantski roman “The Binding Song” objavljen je 2017, a roman “The Death Knock” 2018. godine.

Prijevod: Damir Biličić, Naklada: Vorto Palabra, Cijena: 19,78 € (149 kn), ISBN: 978-953-8230-97-4

LOM (The Split), Sharon Bolton

Glaciologinja Felicity Lloyd dobila je priliku da iz Cambridgea otputuje na Južnu Georgiju, jedan od najudaljenijih otoka na svijetu, kako bi radila na projektu Britanske antarktičke ekspedicije. Objeručke prihvaća posao na tom izoliranom otoku kako bi pobjegla od svoje prošlosti i muškarca kojeg je nekoć voljela. Freddie Lloyd odslužio je kaznu za ubojstvo – a sada želi da mu se Felicity vrati. Gdje god bila, on neće stati sve dok je ne pronađe, stoga se ukrcava na zadnji ljetni brod koji polazi za Južnu Georgiju. Za to vrijeme psihijatar kojeg je Felicity zbog neobjašnjivih ozljeda i povremene amnezije posjećivala u Cambridgeu, istražuje pozadinu odnosa Felicity i Freddieja, te otkriva da je njihova prošlost tragičnija nego što je sama Felicity svjesna. Uvjeren je kako je jedini način da joj pomogne taj da i sam krene na Južnu Georgiju te dospije do nje prije Freddieja. Naći će se zajedno zarobljeni u ledenom prostranstvu.

Tko će preživjeti?

Autorica Sharon Bolton odrasla je u Lancashireu te radila u marketingu i odnosima s javnošću, a zatim je napustila karijeru kako bi postala spisateljica. Njezin roman Awakening osvojio je 2010. godine prestižnu američku nagradu Mary Higgins Clark, a ostali romani ušli su u uži odabir mnogih književnih nagrada. U Znanju su dosad objavljeni romani Krvava žetva, Male prljave laži, Voli me, ne voli me, te U sjeni zla i Trovačica.

Prijevod: Dubravka Pleše, Naklada: Znanje, Cijena: 17,90 € (134,87 kn), ISBN: 978-953-360-686-6

 

KAMENO NEBO (The Stone Sky), N. K. Jemisin

Mjesec će se uskoro vratiti kući. Najavljuje li svojim povratkom uništenje ljudskog roda ili nešto još gore od toga pitanje je na koje mogu odgovoriti samo dvije žene. Essun je naslijedila nevjerojatnu moć Alabastera Desetoprstenog i nada se kako će joj to pomoći da nađe svoju kćer Nassun i stvori svijet koji će biti siguran za svu izopćenu djecu. Ali iz Nassunine perspektive, njezina je majka prekasno zavladala vratima obeliska. Nassun je već upoznala zlo ovog svijeta, prigrlivši istinu koju njezina majka odbija prihvatiti: da nije moguće popraviti sve što se izopači. Katkad je uništenje jedini put.

Autorica N(ora). K. Jemisin je autorica kratkih priča i romana u žanru spekulativne fikcije koja živi i piše u Brooklynu u New Yorku. Godine 2018. postala je prva autorica u povijesti koja je osvojila nagradu Hugo za najbolji roman tri godine zaredom, sve za svoju trilogiju o slomljenoj Zemlji. Uz to je dobitnica nagrada Locus i Nebula, a 2020. godine postala je stipendistica zaklade MacArthur.

Prijevod: Dubravka Petrović, Naklada: Vorto Palabra, Cijena: 18,45 € (139 kn), ISBN: 978-953-8230-96-7

IZVANZEMALJAC (Extraterrestrial), Avi Loeb

Ugledni harvardski astronom iznosi svoju kontroverznu teoriju o posjetu izvanzemaljske tehnologije našem Sunčevu sustavu.

Potkraj 2017. godine znanstvenici su u havajskom opservatoriju uočili objekt koji je projurio Sunčevim sustavom. Kretao se toliko brzo da je mogao potjecati samo s druge zvijezde. Vodeći harvardski astronom Avi Loeb ustvrdio je da to nije bio asteroid, jer bio je prebrz i imao je neobičnu putanju, a za sobom nije ostavio plinski trag ili krhotine. Stoga je pretpostavio kako je riječ o objektu koji je proizvela daleka izvanzemaljska civilizacija.

U knjizi Izvanzemaljac Loeb čitatelja upoznaje s uzbudljivom pričom o prvom  međuzvjezdanom posjetitelju uočenom u Sunčevu sustavu. Iznosi svoju kontroverznu teoriju i teške posljedice koje iz nje proizlaze: za znanost, religiju i budućnost naše vrste i našega planeta. Potiče čitatelja da posegne za zvijezdama i kritički razmišlja o tajnama svemira,  koliko se god čudnima doimale

Iz recenzija izdvajamo:

„Potkraj 2017. znanstvenici u havajskom opservatoriju zamijetili su objekt koji je projurio Sunčevim sustavom. Djelomice memoarsko djelo, a djelomice apel da otvorena uma prihvatimo mogućnosti koje svemir nudi – konkretno, život. Loeb je jedan od najmaštovitijih i najrječitijih znanstvenika današnjice.“ – The New York Times

„’Više je toga na nebu i zemlji nego što smo promišljali u filozofiji’, kaže Hamlet Horaciju. U ovoj strastveno obrazloženoj, vizionarskoj knjizi, astrofizičar Avi Loeb potiče nas da odbacimo bahatu zamisao da smo jedina inteligentna vrsta u svemiru. Predlaže da je ‘Oumaumua, neobičan nebeski objekt uočen 19. listopada 2017., proizvod izvanzemaljske inteligencije. Zaključci koje Loeb pažljivo izlaže iznimno su dojmljivi, baš kao i argumenti o tome što bi to moglo značiti za našu briljantnu, ali ograničenu civilizaciju, koja je možda osuđena na propast.“ – Stephen Greenblatt, dobitnik Pulitzerove nagrade i autor knjige The Swerve: How the World Became Modern

Autor Abraham (Avi) Loeb je profesor na Harvardovu sveučilištu, predsjednik Harvardova Odjela za astronomiju, utemeljitelj i direktor Harvard’s Black Hole Initiative te direktor Instituta za teoriju i računanje  Harvard-Smithsonianova Centra za astrofiziku. Također predsjedava Savjetodavnim odborom organizacije Breakthrough Starshot Initiative i direktor je znanstvenih teorija svih inicijativa organizacije Initiatives of the Breakthrough Prize Foundation, kao i predsjednik Odbora za fiziku i astronomiju američke Nacionalne akademije. Autor četiriju knjiga i više od 700 znanstvenih radova, Loeb je izabrani član Američke akademije znanosti i umjetnosti, Američkoga društva fizičara i Međunarodne akademije za astronautiku. Time je Loeba 2012. izabrao za jednog od dvadeset pet najutjecajnijih znanstvenika u istraživanju svemira.

Prijevod: Davor Lerinc i Ruđer Jeny, Naklada: Znanje, Cijena: 16,90 € (127,30 kn), ISBN: 978-953-360-617-0

Dobitnica u darivanju Znanje knjiga objavljenom 28. siječnja je Zorica Zizi Hering. Molimo dobitnicu da se javi u inbox:) Hvala svima na sudjelovanju!

Dobitnica u darivanju Znanje knjiga objavljenom 02. veljače je Jelena Roknić. Molimo dobitnicu da se javi u inbox:) Hvala svima na sudjelovanju!