13. studenoga 2023. – Viasat History emitirat će u studenom poseban tematski blok povodom 60. godišnjice jednog od najšokantnijih trenutaka 20. stoljeća koji su odredio daljnji tijek povijesti – atentata na predsjednika Johna F. Kennedyja 22. studenog 1963. godine. U dvije subote (19. i 26. studenoga) taj tematski blok premijerno donosi tri dokumentarca koji bacaju novo svjetlo na događaje tog kobnog dana i njihov trajni utjecaj na naš svijet.

JFK: 24 sata koja su promijenila svijet

19. studenog u 21:00

Ovaj dokumentarac donosi arhivske snimke prikupljene iz cijelog svijeta, rijetko viđene u javnosti. U više od sat vremena moći ćete pratiti posljednjih 24 sata života predsjednika Johna F. Kennedyja te kasnije uhićenje i ubojstvo navodno jedinog atentatora Leeja Harveyja Oswalda. Tijekom kampanje u Teksasu 1963. godine predsjednik Kennedy bio je okružen pristašama, dobronamjernicima, suradnicima i novinarima. Svaki je njegov pokret bio pomno praćen, no posljednje sekunde njegovog života snimljene su u samo jednom isječku u trajanju od 16 sekundi koji je snimio običan građanin, a koji je do kraja života živio s osjećajem odgovornosti te prepričavao kako je proživljavao noćne more zbog gledanja filmske sličice broj 313. Ovaj dokumentarac prati Kennedyja od njegova dolaska 21. studenoga 1963. sve do odnošenja njegovog tijela predsjedničkim zrakoplovom Air Force One u Washington samo dva sata nakon kobnog hica.

JFK: Konačni dokazi

Dvostruka emisija – 19. studenoga u 22:00 (Viasat History Ukrajina u 21:45)

Ovaj dokumentarac odvodi gledatelje na zanimljivo putovanje i prati korake, tragove guma i pucnjeve tog tragičnog petka u Dallasu. Dokumentarac nastoji otkriti istinu iza ubojstva JFK-a, istražujući različite teorije i dokaze koji su se pojavili tijekom desetljeća. Kroz stručne analize i podrobnu istragu, gledatelji će steći novi uvid u događaje koji su doveli do prerane smrti omiljenog predsjednika.

JFK: Kućni film koji je promijenio svijet

26. studenoga u 21:00

Emisija istražuje malo poznatu povijest stvarnog 8-mm filma koji je zauvijek zabilježio užasne događaje tog kobnog dana. Ovaj izvanredni dokumentarac otkriva priču u pozadini amaterske snimke koju je snimio Abraham Zapruder, koji je slučajno postao ključni očevidac povijesti. Film istražuje kako je Zapruderov kućni film postao ne samo neprocjenjiv dokaz, nego i slavan i jeziv zapis o tragediji koja je potresla naciju i svijet.

Dok se približavamo 60. godišnjici atentata na predsjednika Johna F. Kennedyja, poseban tematski blok programa Viasat History u dvije subote, 19. i 26. studenoga, vraća nas tom ključnom povijesnom trenutku te istražuje osobnu i političku ostavštinu JFK-a i promišlja o trajnom utjecaju njegove prerane smrti tog kobnog dana u studenom 1963. godine.