5. prosinca 2023. – Premda se dugo smatralo da su samo sporedni likovi u svijetu kojim dominiraju muškarci, neke su kraljice kroz povijest stekle ogromnu moć. Kraljice koje su promijenile svijet, nova šestodijelna serija koju od 12. prosinca u 21 sat premijerno emitira Viasat History, govori o njih šest. Serija istražuje što je motiviralo te žene, kako su učvrstile svoju moć i u kakvim su vremenima vladale. U ovom članku otkrivamo fascinantne činjenice o svakoj od tih šest kraljica.

1. Elizabeta I., zvana i Kraljica djevica, imala je garderobu s više od 3000 odjevnih predmeta. Engleska kraljica, koja je tijekom 16. stoljeća vladala više od 45 godina, trošila je na odjeću otprilike 10 000 funti godišnje, u to vrijeme nevjerojatnu svotu novca, no prema riječima njezinog rizničara, „odjeća Njezinog Veličanstva bila je kraljevska, ne pretjerano skupa i ne pretjerano razmetljiva“.

2. Ana, kraljica Velike Britanije, dala je velik doprinos razvoju ljubavi Engleza prema čaju. Kao posljednja vladarica iz dinastije Stuart, Ana nije samo ujedinila Englesku i Škotsku, nego je, uz mnoga druga postignuća, imala i presudnu ulogu u širenju kulture ispijanja čaja među Englezima, koja traje i danas.

3. Kraljica Viktorija pisala je 2500 riječi dnevno. Kraljica Viktorija, koja je tijekom 19. stoljeća vladala više od 60 godina, smatrana je nacionalnim simbolom još i za života zahvaljujući svojim strogim moralnim načelima. Imala je devetero djece i 34 unučadi, koji su se svi vjenčali s pripadnicima plemićkih obitelji, zbog čega je dobila nadimak Baka Europe.

4. Hatšepsut, egipatska kraljica, nosila je lažnu bradu kako bi bila prihvaćena kao kralj. Hatšepsut, koja je vladala prije 3500 godina, došla je na prijestolje u doba kad su Egiptom tradicionalno upravljali muškarci. Nakon smrti svojeg supruga Tutmozisa II. jedno je vrijeme vladala kao regentica prije nego što je preuzela punu vlast i proglasila se kraljem. Tome je prilagodila i svoj izgled: hodala je u muškoj odjeći, a čak je nosila i lažnu bradu.

5. Eleonora od Akvitanije čak je sudjelovala u križarskim ratovima. Eleanora, koja je živjela u 12. stoljeću i bila potomak jednog od najbogatijih plemića u zapadnoj Europi, već je kao mlada djevojka stekla golemo bogatstvo i utjecaj. Ta visokoobrazovana i samostalna žena bila je kraljica dva puta – jednom francuska i jednom engleska – a toliko je željela sudjelovati u događajima da je čak svojeg prvog supruga Luja VII. pratila u njegovim križarskim pohodima zajedno sa svojim dvorjanima i 300 vitezova.

6. Budika, keltska kraljica, gotovo je porazila rimsku vojsku. Rimljani su 43. godine napali Britaniju i bacili keltsko carstvo na koljena. Ali jedna je buntovna kraljica uzvratila udarac nakon što je njezin narod porobljen, ona javno bičevana, a njezine kćeri silovane. Budika je okupila vojsku nemilosrdnih keltskih ratnika, napala Colchester, rimsku prijestolnicu Britanije, a zatim i London, ubivši gotovo 80 000 ljudi.