Na sam spomen „Ekipe za očevid“ počinjemo pjevušiti „Who Are You“, legendarnu pjesmu banda The Who, ali i uvodnu špicu u jednu od najpopularnijih serija današnjice.

Iako kritičari nisu očekivali mnogo, tim istražitelja, forenzičara, stručnjaka za DNK i entomologa koji pomoću znanosti otkrivaju ubojice osvojili su srca gledatelja. Zato već više od dva desetljeća pratimo avanture smještene u svijet „Ekipe za očevid“. Likovi se povremeno mijenjaju, kao i lokacija snimanja, ali je dobra radnja i napetost uvijek zagarantirana.

Ipak, postavljamo si pitanje kako je projekt koji su kritičari osudili odmah na početku ostvario toliki uspjeh? Za početak, konkurencija je bila drukčija. Ranih 2000-ih nisu postojale reality serije koje su danas iznimno gledane i svakog od natjecatelja po završetku pretvaraju u zvijezdu. Najveću popularnost i gledanost imale su humoristične serije. „Ekipa za očevid“ krenula je svojim putem i zakoračila na još neistraženi teritorij.

Dok su druge serije težile realističnijem prikazu slučajeva i procesa istrage zločine, „Ekipa za očevid“ bila je stiliziranija i uglađenija. Osim toga, prvi put su u središte krimi-serije stavili forenzičare koji se koriste znanstvenim metodama i testiranjima da bi dokazali nečiju krivnju ili nevinost. Drukčiji pogled na istraživanje zločina i uvođenje neočekivanih likova zasigurno je donijelo i novu publiku pred male ekrane. Svi oni koji su u školi više voljeli matematiku, fiziku ili kemiju napokon su došli na svoje i mogli su se poistovjetiti s herojima popularne kulture.

Zahvaljujući fenomenu ove serije popularizirana je znanost. Naglo se povećao interes za forenziku, a i na malim ekranima sve češće smo gledali serije koje su bile inspirirane ekipom iz serije. Koliko smo puta samo razmišljali o ovoj karijeri, samo da budemo dio tima koji rješava nerješive zločine?

Kroz brojne epizode upoznali smo, ali smo se i oprostili od mnogih likova, no povremena promjena u glumačkoj postavi nikad nije utjecala na kvalitetu niti radnju epizoda. „Ekipa za očevid“ je zbog toga velikom dijelu publike postala omiljeno TV odredište.

Podsjetite se zašto od početaka volimo „Ekipu za očevid“ na FOX Crime kanalu 27. ožujka.

Na FOX Crime kanalu gledamo „CSI: Las Vegas“ srijedom od 22, a „Ekipu za očevid“ od ponedjeljka do petka od 20 sati.