Zagreb, 16. srpnja 2022. – U svijetu filma postoji puno stereotipova. Često se može čuti da Hollywood voli samo mlade. Ili da glumci iz popularnih i dugovječnih franšiza postaju dugogodišnji taoci svojih uloga. Ovdje ćemo odati priznanje dvjema holivudskim zvijezdama – Samuelu L. Jacksonu i Kristen Stewart – koje su dokazale da karijere u pojedinim dijelovima života mogu krenuti različitim smjerovima.

Nikad nije prekasno: Meteorski uspon Samuela L. Jacksona

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Jimmy Kimmel Live (@jimmykimmellive)


Neki za njih kažu da su se „kasno probili“ – to su ljudi koji su profesionalno priznati tek u kasnijem dijelu života. Jedan od takvih inspirativnih primjera je i holivudski glumac Samuel L. Jackson.

Zahvaljujući Tarantinovim filmovima, Marvelu i filmovima iz serije Ratovi zvijezda, Samuel L. Jackson dobro je poznat svim filmofilima. Snimio je više od 150 filmova i osvojio brojne prestižne nagrade, uključujući i počasnog Oscara. No možda ne znate da se u Hollywoodu proslavio tek s 45 godina! Donosimo priču o njegovom kreativnom putovanju te neke od njegovih filmova koje se isplati pogledati.

Prvi koraci

Samuel L. Jackson je u mladosti imao šarolike interese. Svirao je u školskom orkestru. Na sveučilištu je studirao biologiju mora i arhitekturu. Zbog mucanja je počeo odlaziti kod logopeda, koji mu je savjetovao da pokuša nastupati u predstavama. Stoga je prešao na dramsku akademiju te je čak bio i jedan od osnivača sveučilišnog kazališta.

Debitirao je 1972. godine u filmu „Together for Days“. Nekoliko godina poslije Samuel se preselio u New York te je gotovo deset godina nastupao u kazalištima.

Jacksonova karijera počela se ubrzano razvijati kad je upoznao Morgana Freemana, koji mu je postao mentor. Potkraj 1980-ih glumio je u filmovima Spikea Leeja i Martina Scorsesea. Kritičari su hvalili te i druge filmove, no to mu nije bilo dovoljno da se istinski probije.

Trenutak slave

Jackson se napokon proslavio na velikom ekranu kultnim filmom „Pakleni šund“ (1994.), kad je imao 45 godina. Štoviše, ta je uloga bila napisana baš za Jacksona. Uloga plaćenog ubojice Julesa Winnfielda donijela mu je nominaciju za Oscara i svjetsku slavu, a osigurala mu je i bezbrižan život.

Samuel je i danas vrlo aktivan, unatoč poodmakloj dobi. Taj je 73-godišnji glumac 2022. godine dobio počasnog Oscara za životno djelo i izniman doprinos filmu. Njegovi su filmovi diljem svijeta zaradili više od 27 milijardi dolara, pa je jedan od komercijalno najuspješnijih glumaca svih vremena, zajedno s Robertom Downeyem Jr. i Scarlett Johansson.

U nastavku navodimo filmove sa Samuelom L. Jacksonom u glavnoj ulozi koje u srpnju možete pogledati na programu TV1000 Balkan.

Jecaji u tami

SAD, drama, 2006.

Bogobojazni blues glazbenik zbliži se s neobuzdanom mladom ženom koja je kao dijete pretrpjela spolno zlostavljanje pa posvuda traži ljubav, no nigdje je uistinu ne nalazi.

Naziv filma aluzija je na pjesmu koju je izvodio Blind Lemon Jefferson, američki majstor bluesa i gitarist. Christina Ricci je u filmu nosila lanac težak 18 kilograma.

Subota, 23. srpnja, u 21:00 sat


Vrijeme ubijanja

SAD, drama, 1996.

Mladi odvjetnik brani crnog radnika optuženog za ubojstvo dvojice bijelaca koji su silovali njegovu 10-godišnju kćer, što potakne nasilnu odmazdu i osvetu Ku Klux Klana.

Uzbudljiv pravnički triler snimljen prema romanu Johna Grishama.

Subota, 30. srpnja, u 21:00 sat

Transformativni uspon do slave Kristen Stewart

Pet filmova vampirske sage „Sumrak“, snimljene prema romanima Stephenie Meyer, zaradilo je diljem svijeta oko 3,5 milijarde dolara. Mlada Kristen Stewart postala je globalno slavna. No brz uspon do slave zbog popularne filmske serije istovremeno je dugo vremena opterećivao Kristen, sve dok nije dokazala da je ozbiljna glumica s impresivnim emocionalnim glumačkim rasponom.

Za nekoliko se godina od zvjezdice koja je tumačila mladenačke uloge pretvorila u ozbiljnu glumicu sa specifičnim, prepoznatljivim stilom. U jednom je intervjuu priznala da se bojala preuzimati nove glumačke uloge. Danas je jasno da nije imala razloga za strah. Kristen je nastupila u brojnim upečatljivim filmovima te se potvrdila i kao filmašica.

Evo nekoliko filmova zbog kojih ćete promijeniti svoje mišljenje o Stewart i upoznati je u drukčijem svjetlu.

Prije Sumraka

Upoznavanje s karijerom Kristen Stewart ne smije započeti s filmskom serijom „Sumrak“.

Rođena je u Los Angelesu. Jedan ju je agent primijetio na pozornici tijekom školske predstave, pa je Kristen u dobi od osam godina krenula na audicije.

Prvu važniju ulogu zabilježila je u trileru Davida Finchera „Soba panike“ (2002.). Kristen je imala samo 12 godina kad je odigrala tu ulogu, rame uz rame s Oscarom nagrađenom glumicom Jodie Foster.

Nekoliko je godina poslije tumačila i veću ulogu u nezavisnoj tinejdžerskoj drami „Pričaj“ (2004.), gdje njezin lik selektivno zanijemi nakon što je siluju na školskoj zabavi.

Nakon Sumraka

Početak oslobađanja od uloge Belle Swan bila je biografska drama „The Runaways“. Stewart je glumila Joan Jett, vođu ženskog punk benda iz 1970-ih.

No tek je suradnja s francuskim redateljem Olivierom Assayasom bila prava prekretnica.

U svibnju 2014. godine premijerno je prikazan film „Oblaci nad Sils Marijom“, u kojemu je Stewart glumila zajedno s francuskom zvijezdom Juliette Binoche. Kritičari su iznova otkrili mladu glumicu. Osvojila je francusku nagradu César za najbolju sporednu glumicu te je postala miljenica Filmskog festivala u Cannesu.

Dvije godine poslije nastupila je i u novom filmu Oliviera Assayasa „Stilistica“ (2016.) te u „Visokom društvu“ velikana Woodyja Allena, što joj je donijelo mnoštvo pohvala u svjetskim medijima.

Nedavna uloga princeze Diane u drami Pabla Larraína „Spencer“ (2021.) donijela joj je pohvale kritike i nominaciju za Oscara za najbolju glumicu.

Ti su je filmovi napokon oslobodili uloga koje su joj nametnute sa strane. Stewart posljednjih godina sve češće bira projekte koji se bave složenim i varljivim aspektima ženske sudbine.

Evo nekoliko filmova iz filmografije Kristen Stewart koje u srpnju možete pogledati na programu TV1000 Balkan.

Sumrak saga: Mladi mjesec

SAD, pustolovina, drama, fantastika, 2009.

U sljedećem dijelu Sumrak sage Bella Swan shrvana je naglim nestankom svoje ljubavi, vampira Edwarda Cullena, no njezin duh iznova živne zahvaljujući sve čvršćem prijateljstvu s Jacobom Blackom. Bella se iznenada nađe uvučena u svijet vukodlaka, drevnih neprijatelja vampira i njezina je odanost na kušnji.

Zanimljivost: Scena Belline rođendanske zabave snimljena je na rođendan glumice Kristen Stewart.

Nedjelja, 17. srpnja, u 19:00 sati

Uživajte u ovim i drugim sjajnim filmovima na programu TV1000 Balkan!