‘Sve bi da, da za nju, jednu malu fritulu, i da te, i da me, držiš čvrsto za ruku, jer ja sanjam taj Badnjak uz tebe….’ riječi su omiljene Grašine božićne pjesme koju svi rado pjevušimo. I ove godine, Fritule su prve na popisu i glazbenom i onom kuhinjskom!

A mi donosimo dubrovački recept za najfinije i najromantičnije fritule koji nam velikodušno prenosi Marijela Spaić iz dubrovačkog Škafetina!

Sastojci:

4 jaja,

8žlica šećera,

3 vanilin šećera,

prstohvat soli,

korica 2 limuna,

korica naranče,

2 velike žlica rakije lozovače,

1 velika žlica ruma,

1 velika žlica ekstrakt vanilije,

4jogurta grčki tip (10%masnoće) od 180gr,

2 praška za pecivo i

40 žlica punih brašna (cca 750gr)

U prosijano brašno dodamo prašak za pecivo, sol, koricu limuna i naranče.
U posebnu posudu kratko izmiksamo jaja, šećer, vanilin šećer, rakiju, rum, vanilin ekstrakt i jogurte. Od smjese suhih i mokrih sastojaka zamijesite gusto tijesto. Ostavite na sobnoj temperaturi 20 min.

Ugrijati u široj posudi 1l ulja (srednje jaka vatra). Kada se dobro ugrije žličicu umakati u hladno ulje koje ste pripremili u maloj šalici, vaditi žlicom tijesto i spuštati u vrelo ulje. Postupak ponavljati za svaku fritulu i pržiti do zlatno žute boje. Starinski je način da se uhvati tijesto u posudi i stisne šaka kao da idete nešto zgrabiti između palca i kažiprsta da vam izađe okrugla loptica tijesta koju nauljenom žličicom zgrabite i spustite u vrelo ulje. Na takav način dobijete savršeno okrugle fritule, ali je potrebno malo prakse. Vadite ih na ubrusni papir (fritule zbog alkohola neće poprimiti puno masnoće, a alkohol će prženjem ispariti, ostat će predivna aroma).
Fritule po želji posuti šećerom, cimetom ili vašim omiljenim preljevom!

I onda vam ne preostaje ništa drugo doli da guštate! Dobar tek!

V.V.