Tencel je vlakno bez toksina, dobiveno ekološkom obradom pulpe drveta, neke inačice sadrže i oceanske mikročestice koje hidratiziraju kožu ili pigment minerala koji štiti od UV zračenja, a u Hrvatskoj ga već koristi Brokula&Ž u kombinaciji s organski uzgojenim pamukom.

brokula

Njemačka certifikacijska kuća Fördergemeinschaft Körperverträgliche Textilien e. V. (FKT) je nakon medicinskih testiranja izdala prvi FKT certifikat “Medicinski testirano na toksine” za vlakno Tencel čime je i službeno potvrđeno kako je Tencel tkanina dobra za kožu. Tencel je celulozno vlakno koje se ekološkom obradom dobiva iz pulpe drveta, a u Hrvatskoj ga već koristi tvrtka Brokula&Ž primjerice za proizvodnju donjeg rublja ili odjeće za djecu, u kombinaciji s organski uzgojenim pamukom.

“Tencel se može nazvati i tekstilnom kozmetikom jer osim što je sada i službeno dobar za kožu, može primjerice sadržavati pigment minerala koji štiti od UV zračenja ili oceanske mikročestice koje hidratiziraju i štite kožu, potiču njezinu elastičnost i obnovu stanica, zbog čega ga mi koristimo u našim ljetnim kolekcijama.”, kazao je Zoran Šainović, direktor Brokule&Ž.

Brend odjeće Brokula&Ž su 2012. pokrenuli nagrađivani hrvatski dizajneri Bruketa i Žinić u suradnji s tekstilnom tvrtkom Lacuna, a sva odjeća izrađena je od certificiranih tkanina koje su dobre kako za najosjetljiviju kožu tako i za okoliš. Brend je prepoznatljiv i po šaljivim dijalozima između Brokule i Ž-a (ptičice) koji su mu zaštitni znak, a stripovi koji su se do sada nalazili samo s unutarnje strane odjeće, od ovog ljeta se prvi put mogu naći i na vanjskoj strani majica. Ambalaža ovjenčana međunarodnim priznanjima potpuno je ekološka i može se koristiti i nakon raspakiravanja. Brokula&Ž je dobitnica Greenovation nagrade kao najbolji start-up hrvatskog zelenog gospodarstva 2013. godine. Odjeća se šije u Svetom Križju Začretje, a izvozi se i na švicarsko i nizozemsko tržište.

lancu