Ukoliko imate dijabetes ili postoji rizik od istog, prehrana je broj jedan preventivna mjera kojom se možete dovesti u balans. Dobra vijest je da održavanje zdrave prehrane s dijabetesom nije toliko teško kako ste mislili. Misao vodilja mora vam biti da namirnice koje konzumirati ne utječu na povišenje šećera u krvi. Također je potrebno paziti i na hranu bogatu masnoćama jer je dokazano da dijabetičari lakše obolijevaju i od srčanih bolesti.

Srećom, na svijetu je danas više nego ikada zdravih opcija prehrane i nije teško pronaći onu najbolju za vas. Potrebno je malo informiranosti i organiziranosti kako bi maksimalno uživali u životu i održavali zdravlje.

Najbolje namirnice za dijabetičare

Žitarice

Za dijabetičare je važno da hrana ne izaziva nagle skokove šećera u krvi. Neke žitarice poput zobi ili kvinoje dozvoljene su pa možete raditi kaše i kruh od istih. Za razliku od bijelog brašna, cjelovite žitarice imaju niski glikemijski indeks što je itekako poželjno.

Ribe

One bogate omega 3 masnim kiselinama su dobrodošle na vaš stol. Birajte losos ili sardine kao odlične saveznike zdravlja. Bilo bi dobro jesti barem dvije porcije takve ribe kroz tjedan.

Orašasti plodovi

Iako ih nije preporučljivo jesti u neograničenim količinama, šaka oraha ili badema bogata je magenzijem i vlaknima te proteinima što će produljiti osjećaj sitosti i dati vam važne nutrijente. Dobre su i kao međuobrok, no pazite – nemojte kupovati gotov mix u dućanima jer obično sadrže i suho voće te čokoladu.

Začini

Kurkuma, češnjak, origano, cimet i đumbir su začini koji bi se trebali naći na stolu svakog dijabetičara. Studije pokazuju kako svakodnevno konzumiranje male količine svježeg korijena đumbira kroz 3 mjeseca poboljšava razinu šećera u krvi. Ukoliko uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi, tada potražite savjet liječnika, inače ga slobodno konzumirajte.

Slično istraživanje provedeno je i s cimetom za kojeg se preporučuje dnevno unijeti jednu čajnu žličicu koju ćete raspodijeliti na: jogurt, kavu, zobenu kašu i slične obroke.

Najgore namirnice za dijabetičare

Bijela riža i bijela tjestenina

Što više bijele riže jedete, veće su šanse za rizik od dijabetesa tipa 2. Istraživanje je to iz 2012. godine na preko 350.000 ljudi. Ove dvije namirnice utječu na to da šećer u krvi “podivlja” isto kao da ste jeli slatko. Umjesto toga konzumirajte smeđu ili divlju rižu, a tjestenina od pira bit će odlična zamjena za bijelu.

Banane i lubenice 

Kod zdravih osoba svako voće i povrće je zdravo, no dijabetičari bi trebali biti oprezni koje voće konzumiraju. Banane i lubenice ne pripadaju tom popisu kao ni smoothie ili voćno sokovi. Radije birajte voće bogato vlaknima poput jagoda.

Pekarski proizvodi

Oni se ne preporučuju zapravo nikome, a posebice ne dijabetičarima. Razlog je očit, bijelo brašno, puno masti i šećera ostavljaju trenutno privlačan okus, no posljedice nisu vrijedne toga gušta.

Kineska hrana

Iako naizgled zdrava, kineska kuhinja puna je masnoće i ugljikohidrata, posebice kada se radi o pohanom mesu i povrću te slatkim umacima. No, ne morate se u potpunosti odreći kineskih recepata – napravite ih doma i prilagodite sebi. Upotrijebite povrće kuhano na pari, a umjesto bijele riže i rezanaca koristite smeđu ili divlju rižu.

Dobro je znati da se većina stručnjaka slažem kako je prehrana za dijabetičare najzdravija na svijetu pa se preporučuje svima te kao prevencija ove bolesti. Zdrava prehrana znači dugi i zdravi život. Naravno, uz prehranu pazite i na razinu stresa te probajte što više biti optimistični i živjeti u sadašnjem trenutku.

V.V.