Zagreb, 21. rujna 2021. – Povodom ovogodišnjeg Svjetskog dana životinja, Viasat Nature posvetit će 2., 3. i 4. listopada životinjama i ljudima koji brinu o njima, i to u okviru tematskog programa „Vikend divljih srca“.

Zašto obilježavamo Svjetski dan životinja? Društveni pokreti poput Svjetskog dana životinja kroz povijest su bili ključni u borbi za društvenu pravdu i reforme. Na živote životinja snažno utječu postupci pojedinaca, tvrtki i cijelih država. Stoga je od ključne važnosti da se potvrdi njihov zasluženi položaj kao svjesnih bića i primatelja društvene pravde te pretvori u učinkovite mjere zaštite životinja.

Kroz povećanu osviještenost i edukaciju možemo razviti suosjećajnu kulturu koja će dati poticaj pravnim reformama i društvenom napretku, kako bi naš svijet postao pravednije mjesto za sva živa bića. Svjetski dan životinja već je rezultirao značajnim i trajnim doprinosom u smislu podizanja standarda skrbi o životinjama, a njegov će utjecaj u budućnosti samo još više rasti.

Evo nekih primjera pozitivnih promjena:

  • Amina Abaza, predsjednica Društva za zaštitu životinjskih prava u Egiptu (SPARE), uspješno je, uz pomoć Svjetskog dana životinja, lobirala da se članak o dobrobiti životinja uključi u novi egipatski ustav, a nedavno je egipatskom parlamentu predložila Zakon o uzornoj dobrobiti životinja.
  • Udruge Životinje Libanona i AnimaNaturalis Kolumbija donijele su lokalnu rezoluciju koja od upravnih odjela za životni okoliš i građansku kulturu zahtijeva da svake godine obilježavaju Svjetski dan životinja, što uvelike pomaže u podizanju osviještenosti među građanima u pogledu etičkog odnosa prema životinjama.
  • Najveće postignuće Sudanske organizacije za skrb o životinjama i okolišu predstavlja usvajanje zakonodavstva o zaštiti životinja u sudanskom parlamentu. Velike zasluge za ostvarenje tog izvanrednog cilja pripisuju se Svjetskom danu životinja i povećanoj osviještenosti o pitanjima dobrobiti životinja.

Pozivamo vas da kroz tri dana svjedočite svakodnevnom radu zagovornika životinja i stručnjaka za njih iz cijeloga svijeta, zajedno s najpoznatijim i najomiljenijim osobnostima iz našeg programa, seoskim veterinarima Julianom Nortonom i Peterom Wrightom iz „Jorkširskog veterinara“, stručnjakom za divlje životinje dr. Paulom O’Donoghueom iz „Bolnice za slonove“ i čudesnim spasiteljem pčela Charliejem Agarom iz emisije „Charlie i pčele“.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Julian Norton (@juliannortonvet)

Pozivamo gledatelje da nam se pridruže u odlasku iza kulisa nekih od najnaprednijih svjetskih centara za oporavak divljih životinja u emisijama „Rođeni za divljinu“, „Čudesni siročići iz prirode“ i „Posao u divljini“. Jedna od najnovijih serija o spašavanju životinja na našem programu je „Spašavanje života na Pacifiku“, koja na predivnoj kanadskoj pacifičkoj obali prati skupinu veterinara i tehničara posvećenih spašavanju divljih morskih sisavaca i njihovu oslobađanju.

Nemojte propustiti ni seriju „Medo: Spasitelj koala“, u kojoj aktivist za divlje životinje Tyson Mayr prati „Medu“, čudesnog psa za otkrivanje koala, i njegovu ekipu, koji spašavaju i pomažu koalama ozlijeđenima tijekom velikih šumskih požara u Australiji 2020. godine.

Pogledajte sve ove emisije i još puno toga od subote, 2. listopada, do ponedjeljka, 4. listopada, od 6:00 sati do podneva, na programu Viasat Nature.

Uključite se i u globalni razgovor o brizi za životinje tijekom dana na Twitteru putem #WorldAnimalDay.

Za više informacija o programu Viasat Nature, posjetite www.viasatnature.com.hr

Pratite nas na https://www.facebook.com/ViasatNatureHR

YouTube kanal: https://www.youtube.com/channel/UC3T5TwldlpiglsU2exV3BIA