Valentinovo uvijek pada 14. veljače. Tako ove godine Valentinovo 2023. pada na utorak, 14. veljače.

I dok se Valentinovo povezuje s romantikom, samo podrijetlo praznika nije baš romantično.

Bez obzira volite li Valentinovo ili ga mrzite, jedno je jasno: povijest Valentinova seže daleko u prošlost. I dok je Valentinovo sada poznato po poljupcima, darovima i teško dostupnim rezervacijama za večeru, porijeklo praznika daleko je manje romantično.  Krajem 5. stoljeća papa Gelasius proglasio je 14. veljače danom svetog Valentina i od tada 14. veljače slavi kao blagdan. Valentinovo je fiksni dan u kalendaru koji je u starorimskom kalendaru zvan Lupercalia stavljen u sredinu veljače kao praznik – za koji neki povjesničari vjeruju da je dovelo do toga da je Valentinovo posvećeno samo ljubavi. Luperkalije su slavile plodnost i možda su uključivale ritual u kojem su se muškarci i žene spajali odabirom imena iz staklenke.

U staroj Grčkoj ljudi su sredinom zime slavili vjenčanje boga Zeusa i božice Here. No iako se ne zna mnogo o stvarnoj povijesti svetih Valentina na kojima se temelji blagdan, legenda o svetom Valentinu ima nekoliko priča. Jedna legenda kaže da je sveti Valentin odbio prijeći na poganstvo te ga je pogubio rimski car Klaudije II. Prije pogubljenja, uspio je čudesno izliječiti kćer svog tamničara, koja se zatim obratila na kršćanstvo zajedno s njegovom obitelji.

Druga priča o Valentinu je ta da je bio rimski svećenik koji je obavljao vjenčanja za vojnike kojima je bilo zabranjeno ženiti se, zbog edikta rimskog cara koji je određivao da oženjeni vojnici nisu dobri ratnici i tako se mladići nisu mogli ženiti. Ovaj sveti Valentin nosio je prsten s Kupidom – simbolom ljubavi – koji je pomogao vojnicima da ga prepoznaju. I, kao preteča čestitki, dijelio je papirnata srca kako bi podsjetio kršćane na njihovu ljubav prema Bogu. Zbog ove legende, sveti Valentin je postao poznat kao zaštitnik ljubavi.

I tako Valentinovo možete slaviti kako god želite – čak i ako je to samo ljubav prema sebi. A mi donosimo neke ideje koje bi vas mogle inspirirati:

  •  Isplanirajte ugodnu večeru vani
  • Pogledajte romantični film
  •  Skuhajte otmjeni romantični obrok kod kuće (ili samo izvrstan desert za Valentinovo)
  •  Organizirajte zabavu za Valentinovo
  • Radite zabavne rukotvorine za Valentinovo sa svojom obitelji

 Odlična destinacija za shopping povodom Valentinova

Kako god slavili ovaj dan, ovo je savršena prilika za darivanje dragih osoba! Naša omiljena destinacija je Pevex koji je pripremio posebnu ponudu samo za ovaj dan. U Pevexu možete pronaći baš sve i iznenaditi vaše drage osobe. Daruj LJUBAV uz Pevex odabrane poklone!

Ovog Valentinova biraj najbolji poklon za voljenu osobu uz odlične popuste! Zaviri u Pevex ponudu i izaberi savršen poklon uz niske cijene!

Ponuda vrijedi od 6. do 14. 2. 2023. ili do isteka zaliha, za sve kupce na maloprodajnim blagajnama i na pevex.hr.

Dobitnica u darivanju orhideje i Milke  objavljenom 13. veljače je Marijana RajkovićMolimo dobitnicu da se javi u inbox:) Hvala svima na sudjelovanju!