Ljepota i krvoproliće

Ciklus „Posve novi organ“ nastavlja se istraživanjem odnosa tijela i uma u Cronenbergovim filmovima eXistenZ i Povijest nasilja, među novitete stiže Zlatnim lavom nagrađena Ljepota i krvoproliće Laure Poitras, a u tjedan započinje posebnom projekcijom Sigurnog mjesta Jurja Lerotića.

03. travnja 2023. – Što dolazi prvo: tijelo ili um? Pitanje je to koje se sustavno provlači brojnim naslovima iz Cronenbergova opusa, uključujući i onima koje gledamo sljedeći tjedan u sklopu ciklusa Posve novi organ. U znanstveno-fantastičnom trileru eXistenZ Cronenberg nas vodi u svijet videoigre iz naslova, čije se pulsirajuće organske konzole spajaju direktno u leđnu moždinu igrača preko kablova nalik pupčanoj vrpci. Film je nagrađen berlinskim Srebrnim medvjedom za izvanredno umjetničko postignuće, a u vrijeme premijere nepravedno je pao u sjenu tematski bliskog Matrixa.

Drugi film na rasporedu je Povijest nasilja, priča o muškarcu iz američkog provincijskog gradića ispod čije se mirne vanjštine skriva opasna zvijer. Cronenbergov vrhunski neo noir funkcionira i kao subverzivan komentar na motiv nasilja kao kohezivnog tkiva zajednice u žanru trilera, bio je nominiran za dva Oscara (scenarij i William Hurt kao sporedni glumac), a Viggo Mortensen proglasio ga je najboljim filmom svoje karijere.

Cronenbergove filmove gledamo uz rame njegova dva duhovna srodnika. Prvi na rasporedu je korporativni tehno-triler Oliviera Assayasa Demonlover, čija priča o prevlasti na tržištu anime 3D erotike djeluje kao most između Videodromea i eXistenZa. Tjedan zaključuje Misija: Duboki svemir francuske redateljice Claire Denis, avangardna svemirska drama koja senzibilitet B-filma, kreacionističke mitove i fantazije kolonijalističkog širenja u svemir uzdiže na razinu egzistencijalističke elegije o sudbini čovjeka i njegovu odnosu prema prirodi i tehnologiji.

Kontraplan: Sigurno mjesto

Kontraplan je diskurzivni program kina Kinoteka u kojem se o popularnim filmskim naslovima razgovara iz perspektive srodnih znanstvenih i umjetničkih disciplina. Njegovo sljedeće izdanje posvećeno je Sigurnom mjestu, debitantskom filmu Jurja Lerotića u kojem kroz rekreiranje obiteljske tragedije stvara moćnu priču o mentalnim bolestima i njihovu tretmanu u obitelji, društvu i zdravstvenom sustavu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kino Kinoteka (@kinokinoteka)

Nakon projekcije filma slijedi razgovor u kojem će sudjelovati psihijatri Daniela Šago i Ante Silić, filmska kritičarka Diana Nenadić, dok će razgovor moderirati glumac Adrian Pezdirc, jedan od osnivača udruge BoliMe.

Noviteti: Ljepota i krvoproliće

Na repertoar stiže Ljepota i krvoproliće, film o životu i djelu kultne američke umjetnice i aktivistice Nan Goldin, poznate po borbi protiv farmaceutske kompanije Purdue Pharma, odgovorne za epidemiju ovisnosti i opiodima u SAD-u. Ova moćna priča o sprezi kapitala i farmaceutske industrije, ali i različitim strategijama i mogućnostima otpora, nagrađena je Zlatnim lavom na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji te nominirana za Oscara u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kino Kinoteka (@kinokinoteka)

Među ostalim Novitetima pogledajte uzbudljivi društveno-kritički triler Sveti pauk Alija Abbasija, crnu komediju Da li ste videli ovu ženu? Dušana Zorića i Matije Gluščevića, dojmljivu priču o odrastanju Blizu Lukasa Dhonta, intimistički spektakl Osam planina Felixa van Groeningena i Charlotte Vandermeersch te Oscarom nagrađenu egzistencijalističku komediju Sve u isto vrijeme Daniela Scheinerta i Daniela Kwana.

Frankofonija 2023: Noćni putnici

Obilježavnaje Mjeseca Frankofonije 2023 nastavljamo Noćnim putnicima, feel good dramom smještenom u Pariz početkom osamdesetih o prijateljstvu voditeljice kasnonoćne radijske emisije i znatno mlađe djevojke, koju uzima pod svoje okrilje. Film Mikhaëla Hersa premijerno je prikazan na Berlinaleu, a može se pohvaliti i odličnom glumačkom ekipom predvođenom uvijek izvrsnom Charlotte Gainsbourg.

Matineja: Dnevnik Pauline P.

I sljedeći vikend na subotnjoj Matineji možete pogledati Dnevnik Pauline P., adaptaciju popularnog lektirnog naslova Sanje Polak. To je priča o snažnoj, emotivnoj i duhovitoj djevojčici koja u svoj dnevnik bilježi kritičke opservacije o prijateljima, školi, obitelji i ljubavi. Paulina P. jedan je od omiljenih likova iz suvremene hrvatske dječje književnosti, a svoju će filmsku inačicu dobiti u interpretaciji Katje Matković i u režiji Nevena Hitreca.

Večer s WHW Akademijom

Peta godina WHW Akademije otvara se javnim programom Večer s WHW Akademijom kojim ugošćavamo alumne WHW Akademije: Tina Dožića i Ivanu Tkalčić. Oni će u formi performativnog predavanja „Na daljinu i u sredinu“ predstaviti poveznice između svoga rada koje su detektirali tijekom sudjelovanja na WHW Akademiji druge generacije 2019/2020. Više informacija saznajte na službenoj stranici.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Posve novi organ pogledajte uz Filmski pokaz nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr i www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinokinoteka.hr