Regionalnom premijerom gruzijsko, švicarskog filma KOS KOS KUPINA redateljice Elene Naveriani u Narodnom pozorištu Sarajevo nastavio se Natjecateljski program – igrani film 29. Sarajevo Film Festivala. Film je svjetsku premijeru imao na Filmskom Festivalu u Cannesu u sekciji Directors’ Fortnight.

Film ČUVARI FORMULE Dragana Bjelogrlića u Narodnom pozorištu Sarajevo sinoć je imao gala projekciju u sklopu Natjecateljskog programa – igrani film, u kojem se prikazuje izvan konkurencije. Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Locarnu, gdje mu je dodijeljena nagrada Zeleni leopard, a Dragan Bjelogrlić je pozvao na solidarnost u borbi protiv nasilja. Dodao je i kako se nadaju da će im se na SFF- u s ovim filmom posrećiti kao što je to bilo i s filmom TOMA.

Crvenim tepihom prošetala je i ekipa filma SMRT DJEVOJČICE SA ŽIGICAMA Gorana Kulenovića, koji je prikazan u okviru Open Air programa. Ovaj hrvatski triler je ekranizacija prvog romana i prvog bestselera Zorana Ferića, nagrađivanog hrvatskog književnika koji svojim specifičnim bizarnim, grotesknim, morbidnim i crnohumornim stilom već dva desetljeća rado privlači čitatelje iz cijelog regije. Živopisnu postavu filma čine: Ozren Grabarić, Goran Navojec, Jelena Lopatić, Iva Babić, Borko Perić, Slavko Juraga, Luka Petrušić, Slavko Sobin, Nikša Butijer i dr.

Francuski film KRALJEVSTVO ŽIVOTINJA Thomasa Cailleya prikazivao se u Ljetnom kinu Coca-Cola, u okviru programa Open Air.

Gost programa Grand kava sa… bio je oskarovac Charlie Kaufman, američki scenarist, redatelj i producent, dobitnik Počasnog Srca Sarajeva na 29. SFF – u. U razgovoru se osvrnuo na aktualni štrajk scenarista i glumaca u Hollywoodu, a govorio je i o filmu ADAPTACIJA. Spikea Jonzea, za kojeg potpisuje scenarij koji mu je donio nagradu Američkog udruženja pisaca i Oscara, a koji je publika 29. Sarajevo Film Festivala imala priliku gledati u Ljetnom kinu Coca-Cola u sklopu Open Air programa.

Temeljem Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju Dana žalosti prema kojoj se na ovaj dan ne održavaju programi kulturno – zabavnog karaktera na javnim mjestima, Sarajevo Film Festival otkazao je sva festivalska društvena događanja uključujući i projekcije filmova. Također, otkazane su i projekcije filmova u sklopu SFF- a u Tuzli i Mostaru.  Povodom zločina u Gradačcu Sarajevo Film Festival organizira javni razgovor na kojem će o umjetničkim i medijskim reprezentacijama nasilja nad ženama govoriti filmski stvaratelji koji su se tom temom bavili u vlastitom radu i kroz društveni angažman. Ovaj panel, ujedno je i jedini javni događaj na današnjem program.

Detaljan program i sve informacije možete pronaći na službenoj stranici www.sff.ba  kao i na društvenim mrežama festivala