Ako tražite idealnu destinaciju za obiteljski izlet ili city break putovanje, evo što ne smijete propustiti vidjeti u Celju u susjednoj Sloveniji

21. studenog 2023. – Na samo sat i pol vožnje od Zagreba (bez vinjete!) grad Celje izvrsna je lokacija za jednodnevni izlet, ali i – zbog blizine nekoliko poznatih slovenskih terma – sve češće i popularna destinacija za city break putovanja istinskih hedonista.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Celje (@visit.celje)

Impresivna, višestoljetna gradska jezgra koja na svakom koraku svjedoči o životu grofova Celjskih; predivna umjetnička četvrt s brojnim ateljeima; Stari grad Celje, dvorac sa zidinama koji se moćno izdiže nad gradom; brojne mogućnosti za ljubitelje aktivnog odmora ili kulinarske istraživače (tortu od višanja iz Hotela Evropa jednostavno morate probati!)… – sve je to Celje. No otkad je otvoren Tehnopark Celje, najveći znanstveno-zabavni park u Sloveniji, ovaj je grad postao apsolutni hit u regiji za obiteljski odmor.

Prosinac, koji je pred nama, donijet će još više uzbuđenja, jer se održava Bajkovito Celje, manifestacija koja ovaj grad pretvara u pravu božićnu bajku. Osim božićnog sajma, paljenja lampica u društvu Sv. Nikole, dječjeg dočeka Nove godine…, sve dekorirano vilama i junacima iz bajki, ove će se godine 9. i 10. prosinca održati i Zimski srednjovjekovni dani. Evo što sve morate vidjeti u Celju i zašto je ovo najbolja destinacija u Sloveniji za obiteljski odmor?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Celje (@visit.celje)

Stari grad Celje
Ovo je grad legendi i ‘ukletih’ grofova, s najvećim srednjovjekovnim dvorcem u Sloveniji. U isto je vrijeme i veličanstven, ali i pomalo zastrašujući, a kako ne bi bio kad, između ostalog, čuva i bogatu izložbu sprava za mučenje. Odavde se pruža predivan pogled na grad i okolicu, pa je – posebno u toplijem dijelu godine – na Starom gradu super napraviti pauzu za ručak. Osim pogleda, impresivna je i 23 metra visoka obrambena kula s tri metra debelim zidovima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Celje (@visit.celje)

Hit novog doba
Najveći znanstveno-zabavni park mjesto je za učenje, igru, divljenje svijetu, ali i prava prilika za obiteljsku avanturu, sve je to Tehnopark. Putem interaktivnih istraživačkih postaja, posjetitelji uče i aktivno sudjeluju u otkrivanju brojnih prirodoslovnih, tehnoloških i znanstvenih tema. Mjehuri od sapunice, planetarij, Newtonovo njihalo, simulator letenja, brojne iluzije…, svatko može naći svoje favorite među čak 57 eksponata. Više od Tehnoparku Celje saznajte ovdje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tehnopark Celje (@tehnoparkcelje)

Druga Troja i bloggerica 20. stoljeća
Ako želite u potpunosti osjetiti bilo grada, svakako morate razgledati tri izložbe u Pokrajinskom (regionalnom) muzeju Celje. Prva je o grofovima Celjskim koji su snažno utjecali na arhitekturu i život ovog kraja u 14. i 15. stoljeću. Lubanje grofova i danas su dio ove izložbe. Svakako treba vidjeti i izložbu antičke Celeie ili ostataka grada, kojeg su nazivali drugom Trojom, kao i stalnu izložbu o najslavnijoj Celjanki Almi Karlin. Da živi danas bila bi, bez dileme, najpopularnija bloggerica, a i u ono je vrijeme, početkom 20. stoljeća, kad nije bilo ni zrakoplova ni modernih tehnologija, sama proputovala svijet i na pisaćem stroju pisala zanimljive putopise iz Japana, Australije, Indije…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Barbara (@barabee.bay)

Za ljubitelje aktivnog odmora
U neposrednoj blizini gradske jezgre nalazi se predivna šuma, omiljeno šetalište s 12 šumskih putova, ukupne dužine 14 kilometara. Ako ste ljubitelj trčanja, biciklizma i trekkinga, onda ćete rado obići i na Šmartinsko jezero, a sa sedam biciklističkih i pet pješačkih staza te adrenalinskim parkom i wellness ponudom itekako je privlačna i Celjska koča. U zimskim je mjesecima Celjska koča malo i slatko skijalište, a u toplijem dijelu godine tamo se uživa u ljetnom sanjkanju ili na 800 m dugačkom Bobkartu.

Više o ovom prekrasnom gradu s tisućljetnom baštinom, što obvezno posjetiti i kako se zabaviti, saznajte ovdje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Celje (@visit.celje)