Nije neuobičajeno osjećati se nesigurno u vezi, pogotovo ako u prošlosti imamo neka, ne baš lijepa iskustva. No kada ta nesigurnost postane nepodnošljiva, vrijeme je da palimo crvena svjetla i zapitamo se, da li je on nesiguran, ili možda samo zabrinut.

Sam osjećaj nesigurnosti mijenja vaš pogled na vezu, njenu percepciju te način na koji gledate tu vezu. Kada se jedna od strana osjeća nesigurno, nekada se, zbog niskog samopouzdanja, taj osjećaj pojačava, a tada to prelazi u opsesiju koja može ometati vašu vezu.

Život sa osobom koja je nesigurna u ono što ima, naporan je, mučan, a i poguban za vezu.

Ukoliko mislite da je vaš muškarac nesiguran, donosimo vam kratak vodič.

  1. Trudite se, no on to ne primjećuje, a uz to preispituje sve što radite i planirate.
  2. Razmišlja jedino o tome, imate li kakvu skrivenu namjeru, optužuje vas za nešto što niste ni napravili.
  3. Očekuje od vas da se brinete o njemu, da u svakom trenu znate kako se on osjeća, dok razgovor o vama i vašim brigama i potrebama, stavlja u stranu. Čak ni ne razgovara sa vama.
  4. Ako se posvađate, on ostaje svetac, a svu krivnju svaljuje na vas. Čak i ako niste napravili ništa, on će pronaći način da vas optuži.
  5. Nadzire vaše kretanje, telefonske pozive, poruke. Optužuje vas da sigurno nešto dogovarate sa nekim, iza njegovih leđa. Dobro je pokazati zabrinutost, no sve ima svoje granice.
  6. Vaše druženje sa prijateljima kod njega izaziva ljubomoru, što kod vas izaziva tjeskobu, te svoje druženje sa prijateljima pokušavate izbjegavati ili svesti na minimum.
  7. Konstantno vam govori kako ga ne cijenite, te ne cijenite trud koji on ulaže u vezu. Napravi li to ponekad, to nije nešto što bi vas trebalo zabrinjavati. No ako to postane svakodnevno ponašanje, hmm, tada njegova nesigurnost ipak prelazi granice.

Ana-Marija Karakaš