U prepunoj dvorani Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu održana je svečana premijera filma ‘Tragovi’, dugometražnog prvijenca redateljice Dubravke Turić u produkciji Ankice Jurić Tilić.

Uz redateljicu i producenticu, premijeri su prisustvovali glumci ‘Tragova’ Marija Škaričić, Nikša Butijer, Lana Barić, Tvrtko Jurić, Aleksandra Naumov, Dražen Šivak, Marin Stević i Paško Vukasović, njihovi kolege Ksenija Marinković, Sandra Lončarić, Goran Navojec, Jelena Perčin, Roko Sikavica, Mirela Brekalo Popović, Ozren Grabarić, Janko Popović Volarić, Anđela Ramljak i Jure Radnić, redatelji Branko Schmidt, Zrinko Ogresta, Čejen Černić Čanak i Dražen Žarković te Christopher P. Marcich i Maja Vukić, ravnatelj i pomoćnica ravnatelja HAVC-a.

„U ovom filmu zanimalo me baviti se likom žene – Anom, koja u sebi nosi jaku emociju vezanu uz gubitke i u stanju je zagušenosti i stagnacije, a da toga nije niti svjesna. I njezinim dugotrajnim procesom prihvaćanja i prepuštanja stvarima kakve jesu. Tragovi u kamenu koje proučava, simboli na stećcima, uličnim grafitima, pomoći će joj da se oslobodi traume i napravi nove izbore. Iz vlastitog sam iskustva uzela par trenutaka i mjesta koja su na mene ostavili duboki trag i oko njih sam gradila Aninu priču”, izjavila je Dubravka Turić nakon premijere.

Naime, kao posljednji član nekada brojne obitelji, znanstvenica Ana suočava se s osobnom krizom, a antropološko istraživanje koje vodi isprepliće se s njezinim osjećajem izgubljenosti. Nizom podudarnosti, tragovi i simboli na stećcima postati će joj ujedno putokaz prema izlazu iz vlastite traume.

Uz Mariju Škaričić u glavnoj ulozi, zapažene uloge ostvarili su i Nikša Butijer, Mate Gulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić. Uz režiju, Dubravka Turić – zajedno s Danijelom Žeželjem – potpisuje i scenarij, a ujedno je i montažerka filma. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, scenografkinja je Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Željka Franulović, slikarica maske Snježana Gorup, skladatelj Jonas Jurkūnas, a dizajnerica zvuka Dubravka Premar.

‘Tragovi’ su premijerno prikazani na 38. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi, a potom i  u Glavnom programu ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala, na Međunarodnom festivalu mediteranskog filma u Valenciji (Mostra de València) te na Black Nights Film Festivalu u Tallinnu.

Inače, prvi kratki film Dubravke Turić ‘Belladonna’ osvojio je Zlatnog Lava – Orizzonti, nagradu za najbolji kratki igrani film na venecijanskoj Mostri 2015. godine. Dubravkin drugi kratkometražni film ‘Trešnje’ premijerno je prikazan u Cannesu u sekciji ‘Quinazaine des realisateurs’.

Uz Kinoramu kao glavnog producenta, film ‘Tragovi’ nastao je u koprodukciji s producentskim kućama Tremorom iz Litve i Corona filmom iz Srbije.

Razvoj projekta, koji je nastajao u sklopu radionice MIDPOINT Feature Launch 2019., podržao je Hrvatski audiovizualni centar, program Kreativna Europa, a proizvodnju HAVC, Filmski centar Litve, Filmski centar Srbije, Eurimages i Hrvatska radiotelevizija.