1. prosinac 2023., – U hladnim prosinačkim danima, kada se blagdanski duh širi poput čarolije, pozivamo vas da uronite u toplinu i mudrost dobro poznatog klasika Božićne priče Charlesa Dickensa u izdanju naklade Znanje. Kad je Charles Dickens 1843. napisao Božićnu priču, ostavio je trajan dar svijetu, uhvativši bit ljubavi, dobrote i velikodušnosti božićnog vremena. Čarolija njegove optimistične pripovijesti jednako je moćna, živa i nepogrešivo dirljiva danas kao i onda kad je prvi put objavljena.

U novom prijevodu Mate Marasa, Božićna priča može postati vaša pratnja u putovanju kroz prosinac, upotpuniti najljepše trenutke Božića i podsjetiti vas na snagu blagdanskog duha. Knjiga je dostupna u svim knjižarama i na webshopu Znanja po cijeni od 14,90 eura.

Božićna priča (A Christmas Carol, 2023.)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Znanje (@znanje.hr)

OPIS KNJIGE:

Prvi put objavljena 1843., Božićna priča Charlesa Dickensa odmah je postala jedna od najomiljenijih pripovijesti na engleskom jeziku uopće, pa i dio božićne tradicije, poput božikovine, imele ili vijenaca. Iz godine u godinu oduševljava nove generacije čitatelja i nastavlja širiti ideje milosrđa i dobre volje.

Maštovita je to pripovijest o jezivim susretima Ebenezera Scroogea s duhovima Božića. Dok putuje s njima kroz prošle, sadašnji i buduće Božiće, Ebenezer će se preobraziti iz oholog, jogunastog i bezobzirnog škrca u velikodušno, toplo i brižno ljudsko biće.

Uz proplamsaje humora i topline bez kojih nema užitka u blagdanima, Božićna priča doista uspijeva prizvati pravo ozračje i smisao Božića.

RECENZIJE:

Ova knjiga ima sve: jezivu priču o duhovima, dirljivo iskupljenje i sjajan zaplet s krajem koji ne razočarava. – Times

O AUTORU:

Charles Dickens, rođen 7. veljače 1812. i preminuo 9. lipnja 1870., engleski je književnik. Prije nego što se posvetio pisanju, u životu je stekao raznovrsno iskustvo, od rada u tvornici preko pisarskog zaposlenja do obavljanja poslova sudskog i parlamentarnog izvjestitelja. Prve pripovijetke objavljuje 1833., a iz svojih novinskih tekstova sastavlja svoj prvi roman Pickwickovci. U Oliveru Twistu prvi put oštro kritizira suvremeno društvo, kriminal i odnos prema djeci. Slične teme zaokupljaju ga i u romanima Nicholas Nickleby i Stari dućan rijetkosti. Davidom Copperfieldom, autobiografskim djelom optimistična duha zatvara prvu fazu svojeg opusa. Nakon povijesnog romana Priča o dva grada, Dickens piše svoje najzaokruženije djelo, Velika očekivanja. A Christmas Carol roman je koji je stekao veliku popularnost kako u Engleskoj, tako i diljem svijeta, pa je tako upravo ta pripovijest prvi prijevod Dickensa na hrvatski (izvornik 1843., prijevod 1868.). Dickens je svakako najproslavljeniji engleski pisac viktorijanskog doba, koji je društvenu kritiku i značajke realizma kojemu pripada obogatio komičnim likovima i situacijama, ali i iznimnim dočaravanjem strašnog i jezivog. Obje te vrline ogledaju se savršeno upravo u Božičnoj priči.

Naslov: Božićna priča
Naslov izvornika: A Christmas Carol
Autor: Charles Dickens

ISBN: 978-953-360-854-9
Cijena: 14,90 €

Broj stranica: 136
Format: 150×215 mm
Uvez: tvrdi

Prevoditelj: Mate Maras
Urednik: Mirna Šimat
Godina izdanja: 2023.