1. rujna 2022. – U ovoj novoj seriji, Viasat Nature putuje u prošlost i objašnjava kako su životinje migrirale i došle do svojih današnjih staništa. Znanost je otkrila na koji su način neke životinjske vrste uspjele prijeći tako dug i naporan put, što nam omogućuje da ispričamo čudesnu priču o životinjskoj kolonizaciji.

Zahvaljujući paleontolozima, danas znamo da je povijest životinjske kolonizacije blisko vezana uz značajne promjene na našem planetu. Za pretke sisavaca kakve danas poznajemo, sve je započelo prije 66 milijuna godina. Udar divovskog meteorita i snažne vulkanske erupcije izazvali su klimatsku katastrofu, što je dovelo do izumiranja dinosaura. Bio je to početak nevjerojatne pustolovine. Životinje su otad prošle kroz čudesne preobrazbe i jedinstvena putovanja, prije nego što su se raširile po svojem današnjem teritoriju i postale simboli pojedinih kontinenata.

Serija se sastoji od pet zasebnih epizoda, čiji je cilj propitati naše postojeće predodžbe o distribuciji životinjskih vrsta te istražiti zašto su naši protagonisti nekoć izgledali posve drukčije. Na primjer, neki su tobolčari izgledali poput sabljozubog tigra, medvjedi poput pasa, a neki slonovi čak uopće nisu imali surlu.

Istraživanje životinjske kolonizacije neizbježno sa sobom donosi i niz iznenađenja, uključujući i u vezi s izvornim lokacijama nekih današnjih vrsta. Na primjer, prve su pande živjele na visoravni Zaragoza u Španjolskoj.

Za predstavnika svake od pet priča odabrali smo po jednu životinju kao simbol tog kontinenta, bez obzira na to potječe li odande ili ne. Sve su odabrane životinje prošle iznenađujuće putovanje te su doživjele zanimljive susrete s drugim životinjama „u sporednim ulogama“, a njih je u svakoj epizodi otprilike četiri – to su njihovi suparnici, saveznici i suputnici koji nam pomažu da dobijemo cjelovitu sliku o životinjskom svijetu svakog kontinenta.

Odabrane životinje, a gotovo su svi sisavci, također su predstavnici glavnih životinjskih skupina: primati, zvijeri, kopitari, tobolčari i surlaši. Svaka epizoda kreće u istraživanje kako bismo dobili odgovor na pitanje: kako su se životinje našle na prostoru na kojemu danas žive? U emisijama ćemo upoznati sjevernoameričkog medvjeda, euroazijskog konja, australskog klokana, južnoameričkog majmuna i afričkog slona.

Životinjsku odiseju premijerno pogledajte na programu Viasat Nature, u subotu, 10. rujna, u 19:00 sati.

Za više informacija o programu Viasat Nature, posjetite www.viasatnature.com.hr