Koliko žena danas može reći da tijekom noći spavaju kao bebe te se jutrom uvijek bude svježe i odmorne? Vjerujemo da ne baš puno, na žalost!

nuxe-spiDanas u prosjeku spavamo 1.5 sati kraće nego prije 50 godina, a kvalitetu sna uvelike narušavaju i razni suvremeni utjecaji – poput tijekom dana nagomilanog stresa, kasnog odlaska na spavanja uz gledanje TV-a do kasno u noć, razmišljanja o obavezama i opterećenost svakodnevnim problemima, loša prehrana, pušenje, buka i sl.

Stoga je za našu kožu, kojoj je noć nužna za obnovu i očuvanje njezinog zdravlja, mladosti i ljepote, od presudne važnosti odabir kvalitetne noćne njege koja će ubrzati i poboljšati noćno vrijeme obnove kože, kako biste se uvijek probudili svježi i pomlađeni.

Dok je s jedne strane noć vrijeme kada se naš organizam odmara i usporava većinu tjelesnih funkcija (puls, krvni tlak, tjelesna temperatura, disanje), s druge strane naša koža noću veoma intenzivno i ubrzano radi, dok je danju usmjerena na zaštitu od stresa, bilo onog iz okoliša (UV zračenje, hladnoća, onečišćenje) ili onog fiziološkog (stvaranje slobodnih radikala). Stoga se noću u koži događa nekoliko procesa koji su drugačiji od onih koji se događaju u koži danju:

Intenzivno obnavljanje kože

Obnavljanje kože je noću znatno brže i intenzivnije. Istraživanja su pokazala kako je regeneracija kože gotovo dvostruko veća noću nego danju, a posebno je intenzivna u periodu između 23:00 i 04:00 sati. U tom se periodu najprije popravljaju tijekom dana nastala oštećenja, neutraliziraju slobodni radikali te se posebno povećava proizvodnja kolagena, ali i ostalih strukturalnih elemenata kože poput elastina i keratinocita.

Savjet: pobrinite se da vaša noćna krema obiluje aktivnim sastojcima koji potiču obnavljanje kože.

Koža noću bolje prima aktivne sastojke

Noć je idealno vrijeme kada koža mnogo bolje može primiti i iskoristiti aktivne sastojke. Danju je naime naša koža izložena UV zračenju koje može smanjiti učinkovitost aktivnih sastojaka. Osim toga, noću se aktivni sastojci ne moraju „natjecati“ s aktivnim sastojcima iz ostalih proizvoda poput šminke, krema sa zaštitnim faktorom i sl.

 Savjet: koristite njegu koja sadrži biljna umjesto mineralnih ulja, jer se mineralna ulja ne upijaju u kožu, već ostaju na površini kože stvarajući zaštitni sloj koji je noću koži potpuno nepotreban, budući da nije izložena vanjskim čimbenicima.

Temperatura kože noću je viša

Dok je naša tjelesna temperatura uslijed smanjenih aktivnosti noću, niža, temperatura kože noću je blago povišena. Zbog toga aktivni sastojci iz proizvoda za njegu mogu prodirati dublje u slojeve kože te tako i bolje djelovati.

Savjet: jednom do dva puta tjedno napravite piling ili masku kako biste uklonili sve odumrle stanice te pročistili pore i time osigurali da se noćna krema još bolje upije u vašu kožu.

Noću je povećan transepidarmalni gubitak vode

Transepidermalni gubitak vode (eng. TEWL) definiran je kao količina vode koja preko epiderme isparava iz našeg organizma. Prema istraživanjima, transepidermalni gubitak vode je najveći tijekom noći, dok ujutro pada na minimalnu količinu. Stoga noću često možemo osjetiti zatezanje ili svrbež kože.

Savjet: pobrinite se da vaša noćna krema obiluje hidratantnim aktivnim sastojcima koji će nadoknaditi vlagu izgubljenu tijekom noći.

Noću se povećava proizvodnja melatonina

Melatonin je hormon kojeg proizvodi žlijezda epifiza. Proizvodnja melatonina započinje kad se spusti mrak, dok sunčeva svjetlost tu proizvodnju zaustavlja. Melatonin sudjeluje u proizvodnji ženskih spolnih hormona koji određuju vrijeme početka mjesečnice, duljinu menstrualnog ciklusa, kao i vrijeme ulaska u menopauzu. Neka istraživanja pokazuju kako razina melatonina može biti povezana sa starenjem.

Funkcija melatonina u koži je ta da neutralizira oštećenja nastala UV zračenjem zbog svog snažnog antioksidativnog djelovanja u stanicama. Melatonin igra i važnu ulogu u poticanju obnavljanja kože, a manjak tog hormona na koži se očituje sivim tenom, tamnim podočnjacima te upalnim procesima.

Savjet: osigurajte svojoj koži dovoljno vremena da stvori odgovarajuću razinu melatonina te zamračite prostoriju u kojoj spavate.

Razina kortizola noću pada

Kortizol je stimulirajući, stresni hormon kojeg luče nadbubrežne žlijezde, a čija povećana koncentracija može uzrokovati stanjivanje kože, strije te nastanak hiperpigmentacijskih mrlja. Noću se količina kortizola smanjuje.

Savjet: izbjegavajte gledanje televizije ili čitanje loših vijesti navečer. Ovakve aktivnosti mogu potaknuti stvaranje ovog stresnog hormona.

Noć je idealno vrijeme da koži osigurate sve što je potrebno kako bi se savršeno obnovila te kako bi ujutro izgledala prekrasno.

Pobrinite se stoga da:

 1. Prije odlaska na spavanje obavezno očistite lice

Bez obzira koliko umorni i iscrpljeni bili nakon napornog dana, ne dopustite si da ikada preskočite čišćenje lica. Čišćenje je ključan korak kojim ćete ukloniti, ne samo make-up, nego i sve ostale nečistoće koje se u toku dana nakupe na površini lica, miješajući se sa sebumom i šminkom. Vodite računa o tome da čistač bude učinkovit, ali dovoljno nježan da ne ošteti hidrolipidni film koji koži služi kao zaštitna barijera od gubitka vlage iznutra te štetnih čimbenika izvana. Odaberite čistač prema tipu kože i načinu na koji volite čistiti lice (uz pomoć blazinica ili umivanjem lica). 

 1. Svojoj koži osigurajte kvalitetnu noćnu kremu

Tajna noćnih krema je upravo u tome da su bogate aktivnim sastojcima koji potiču obnavljanje kože. Noćne kreme obično imaju i nešto bogatije teksture od dnevnih te tako koži pružaju više hranjivih i hidratantnih sastojaka te jačaju njezin zaštitni sloj.

 1. Nastojte zaspati prije 11 sati

Budući da procesi obnove kože započinju oko 23 sata, potrudite se da do tada već sanjate nešto lijepo. Ako mislite da je nemoguće da tako rano zaspete, pokušajte ispuniti sljedeće preduvjete:

 • Večerajte najkasnije oko 19 sati.
 • Stvorite atmosferu za spavanje u svojoj spavaćoj sobi: zamračite je do razine koja vam odgovara te temperaturu namjestite na 19°C.
 • Ne koristite elektroničke uređaje (mobitel, tablet, računalo) prije spavanja i izbjegavajte bilo kakvo elektromagnetsko zračenje.
 • Nikako nemojte čekati da zaspete ispred televizora.
 • Ne razmišljajte o tome kako ne možete zaspati, već legnite u krevet, opustite sve mišiće tijela počevši od glave i razmišljajte o nečemu što vas umiruje.

Zapamtite da je za usvajanje bilo koje navike potrebno oko 2 mjeseca, stoga budite ustrajni u namjeri da stvorite naviku zdravog spavanja. Ovi jednostavni rituali pokazat će rezultate već nakon nekoliko mjeseci primjene, a koža će vam na tome zahvaliti blistavim i odmornim izgledom.

Jeste li znali?

 • Vrijeme koje provedemo spavajući trebalo bi predstavljati 1/3 ukupnog provedenog života.
 • Danas prosječno spavamo 1,5 sati manje nego prije 50 godina.
 • Istraživanje britanskog Sveučilišta Surrey pokazalo je da manjak sna utječe na čak 700 različitih gena, a svaki osmi čovjek noću spava manje od 6 sati.
 • Istraživanje University Hospital Case Medical Center iz Clevelanda, Ohio, provedeno na 60 žena u dobi između 30 i 49 godina pokazalo je da 2 sata manje sna dnevno osobu čini 4 do 5 godina starijom u izgledu.
 • Manjak sna donosi niz negativnih posljedica poput usporavanja metabolizma, dobivanja na težini, slabljenja imuniteta, smanjenu sposobnost nošenja sa stresom, dok dugotrajni periodi bez sna mogu imati još ozbiljnije posljedice poput povećanog rizika od dijabetesa, moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti pa čak i raka, zatim gubitka pamćenja, oštećenja kostiju…

Izvor: http://blog.nuxe.hr/nocna-krema-zasto-je-vazna/?utm_source=facebook&utm_medium=promo%20post&utm_campaign=FB_NUXE_blog_nocna_krema_28.4.15.