Da li ste znali da je 1969. John Landis sa svojih 18 godina radeći kao pomoćnik u produkciji Kelly’s Heroes (1970.) u tadašnjoj Jugoslaviji kada je dobio ideju za scenarij Američki vukodlak u Londonu i to kad je vidio da su čovjeka prvo pokopali i zamotali u češnjak, jer se bojalo da će oživjeti. Tijekom 1970-ih Landis nije imao uspjeha u ostvarenju svog scenarija.

‘Nitko ne bi snimio ovaj zajebani film’, rekao je Landis 2012. godine, prije nego što je napomenuo da se plima do 1981. nije promijenila samo s njegovom karijerom, već i s filmovima o vukodlacima. ‘Godinama nije bilo filma o vukodlacima. Kad sam napokon dobio priliku da to napravim, bilo je Zavijanje,Wolfen, Tinejdžerski vuk, Puni mjesec visok, bilo je oko pet filmova o vukodlacima, pa je to bio zeitgeist. ‘

MICHAEL JACKSON BIO JE VELIKI LJUBITELJ OVOG FILMA.

Jackson je nazvao Landisa i rekao mu da je veliki obožavatelj filma Američki vukodlak u Londonu, a posebno Bakerovog djela. 1983. Landis je režirao glazbeni video ‘Thriller’ Michaela Jacksona.

Radnja filma

Dva američka prijatelja, Davida Kesslera i Jacka Goodmana, napadne vuk dok planinare engleskim vrištinama. David se budi u bolnici gdje doznaje da je Jack poginuo. Ubrzo ga počnu mučiti noćne more u kojima mu se ukazuje Jack govoreći mu da ih je napao vukodlak koji je ugrizao Davida te da će se i on pretvoriti u vukodlaka… osim ako se ne ubije prije sljedećeg punog mjeseca.


Utorak 17. siječnja u 21:00
Žanr: Komedija/ horor
Redatelj: John Landis
Glumci: David Naughton, Jenny Agutter, Joe Belcher
Naslov originala: An American Werewolf in London
Godina: 1981
Zemlja: UK/ SAD