U svijetu koji se neprestano razvija, iznenađujuće je da još uvijek postoje mnoge zablude o kontracepciji. Kao vodeći brend za užitak, LELO razotkriva neki od najčešćih mitova koji se vežu ovu važnu temu.

Mit 1: “Kontracepcija je isključivo ženina odgovornost”

Kontracepcija je zajednička odgovornost oba partnera. Od kondoma do kontracepcijskih pilula, postoje mnoge opcije za muškarce i žene. Otvorena komunikacija i zajedničko donošenje odluka ključni su za ispravno korištenje kontracepcije.

Mit 2: “Kontracepcijske pilule uzrokuju debljanje”

Dok neke osobe mogu osjetiti male fluktuacije u težini, moderne kontracepcijske pilule su formulirane tako da minimiziraju taj učinak. Način života i genetika važniji su čimbenici promjene tjelesne težine od samog lijeka.

Mit 3: “Nemoguće je zatrudnjeti tijekom menstruacije“

Iako je manja mogućnost da zatrudnite tijekom menstruacije, nije nemoguće. Spermatozoidi mogu preživjeti u tijelu do pet dana, što znači da ako imate kraći ciklus, još uvijek možete zatrudnjeti nedugo nakon završetka menstruacije.

Mit 4: “Kondomi mogu pokvariti raspoloženje“

Suprotno ovom uvjerenju, korištenje kondoma zapravo može poboljšati intimnost. Kondomi su dostupni u različitim teksturama, okusima i veličinama za povećanje užitka dok štite od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti. LELO HEX™ je uz vas cijelim putem; njegova unutarnja šesterokutna mreža savija se i širi za savršeno prianjanje, bez obzira na oblik vašeg tijela. Gladak, ali teksturiran, ovaj tanki kondom pruža osjećaj druge kože.

Mit 5: “Pilule za hitnu kontracepciju su ujedno i  pilule za pobačaj“

Hitna kontracepcija, koja se često naziva “pilula za jutro poslije”, sprječava ovulaciju ili oplodnju. Ne uzrokuju pobačaj. Važno je razumjeti razliku između metoda sprječavanja začeća i spontanog pobačaja. Na tržištu postoji i abortivna pilula kojom dolazi do pobačaja. Ova tableta omekšava grlić maternice i potiče kontrakcije što rezultira istiskivanjem sadržaja maternice. Za više informacija obratite se svom liječniku.

Mit 6: “Spirale su prikladne samo za žene koje su rodile”

Intrauterini ulošci (IUD) sigurni su i učinkoviti za žene bez obzira na to jesu li rodile ili  ne. Dostupni su u hormonskim i nehormonskim opcijama, te pružaju dugotrajnu kontrolu začeća uz minimalno održavanje.

Mit 7: “Kontracepcija služi samo za sprječavanje trudnoće”

Iako je kontracepcija ključna za planiranje obitelji, ona također igra važnu ulogu u sprječavanju spolno prenosivih infekcija (SPI). Na primjer, kondomi imaju dvojaku funkciju sprječavanja trudnoće i sprječavanja zaraze spolno prenosivim infekcijama.

Mit 8: “Metode svijesti o plodnosti su apsolutno ispravne”

Metode svijesti o plodnosti uključuju praćenje vašeg menstrualnog ciklusa kako biste identificirali plodne i neplodne dane. Iako mogu biti učinkoviti uz odgovarajuće znanje i dosljednost, nisu u potpunosti sigurni i možda neće djelovati svima.

Mit 9: “Sterilizacija znači da nikada ne mogu imati djecu”

Metode sterilizacije su trajne i za muškarce i za žene, ali postoji mogućnost poništenja. Postupci poništenja su složeni i nemaju jamstvo uspjeha, stoga je ključno da odluka o sterilizaciji bude konačna.

Mit 10: “Korištenje dva kondoma pruža dvostruku zaštitu”

Slojeviti kondomi možda se čine kao dobra ideja, ali je zapravo kontraproduktivna. Trenje između kondoma može povećati rizik od pucanja. Uvijek pravilno koristite jedan kondom kako biste osigurali odgovarajuću zaštitu.

Svjetski dan kontracepcije podsjeća nas da je informiranje ključno za donošenje odgovornih izbora. Pobijanje ovih zabluda omogućava ljudima da preuzmu kontrolu nas svojom kontracepcijom bez dezinformacija. Upamtite, biti odgovoran o kontracepciji znači prihvatiti kontrolu i preuzeti odgovornost za svoje reproduktivno zdravlje.