Koncept održivosti, etičnosti i reduciranja tekstilnog otpada ključne su teme suvremene mode čiji sudionici postaju sve svjesniji njezinog nepovoljnog i ponekad nepovratnog utjecaja na okoliš, a svoj obol “osviještenoj” modi svojom je novom kolekcijom dala i Mirjam Krajina. Vođena načelima održivosti i “minimal waste” filozofijom, talentirana je kostimografkinja i modna dizajnerica kreirala chic kolekciju torbica izrađenu isključivo od plastičnog otpada.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

RAW BAG Photo:@denisbutorac Model: @anjapolicc Creative director: @ivana.pavic #sustainble #fashion #recycledplastic #accessories #minibag

Objavu dijeli MIRJAM KRAJINA (@mirjamkrajinaofficial)

Kako bi produžila trajnost inače potrošnih i lako zamjenjivih plastičnih vrećica čiji otpad ima devastirajući utjecaj na eko sustav, Krajina je, procesom topljenja, reciklirala plastični materijal i dala mu novu uporabnu vrijednost. Kolekcija torbica naziva RAW BAG, čiji naziv implicira sirovost i jednostavnost, izrađena je po načelima “minimal waste” filozofije, bez uporabe šavova i tekstila, a sve kako bi se izbjeglo stvaranje dodatnog otpada u proizvodnji. RAW BAG torbe dolaze u nekoliko različitih boja i veličina, od onih malenih, stvorenih za večernje izlaske do onih većih shopper torbi čija je namjena zamijeniti potrošne vrećice i torbama za kupovinu podariti estetsku vrijednost koju inače nemaju. Ručke na torbama izrađene su od pleksiglasa za čiju je izradu zaslužna tvrtka Laserplexx, čak su i privjesci na torbama sačinjeni od ostataka materijala koji bi inače završio kao otpad, a dizajnerici je u tehničkoj izvedbi RAW BAG torbi priskočio renomirani MIart atelier.

Kada je riječ o estetici, Krajina je nadahnuće pronašla u PVC ludilu koje je vladalo sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ne ispuštajući iz vida niti živopisnost, autentičnost i neponovljivi šarm ove osebujne modne ere. No, osim chic torbica koji će začiniti svaki styling i učiniti ga posebnim, nova kolekcija Mirjam Krajine sastoji se i od upcycle vintage odjeće koja upotpunjuje stilski dojam kampanje. Second hand odjeća dizajnerskom je intervencijom dobila novu estetsku i uporabnu vrijednost – stare vintage košulje dobile su novi život kao haljine, old school trenirke zasjale su kao cool kombinezoni, a sweatshirtovi su zablistali upotpunjeni razigranim retro printevima.

Fotografije RAW BAG kampanje potpisuje talentirani fotograf Denis Butorac, za kreativno vodstvo i styling zaslužna je poznata stilistica Ivana Pavić, a u ulozi modela našla se sjajna Anja Polić. Sve informacije o kolekciji možete pronaći na službenim profilima brenda na Facebooku (https://www.facebook.com/mirjamkrajinadesign) i Instagramu (https://www.instagram.com/mirjamkrajinaofficial/).

Foto: Denis Butorac