23. listopada 2023. Nakladnička kuća Znanje javlja kako je naslov Milijunaš s ulice (Q&A, Questions & Answers) svjetski bestseler Vikasa Swarupa po kojem je snimljen istoimeni i nagrađivani film, ponovno dostupan na policama hrvatskih knjižara. Vijest je i kako će svi ljubitelji knjiga na ovogodišnjem Interliberu imati jedinstvenu priliku susresti se s autorom ove dirljive i inspirativne priče koja je osvojila srca čitatelja diljem svijeta, čemu tome svjedoči činjenica da je naslov preveden na čak 43 jezika. Kao glavni gost Interlibera, Swarup će 7. studenog sudjelovati na interaktivnom predavanju pod nazivom „The Talk: Vikas Swarup“ na kojem će, između ostalog, rado odgovarati i na pitanja iz publike. Nakon predavanja uslijedit će potpisivanje knjige Milijunaš s ulice koja će se moći kupiti po promotivnoj cijeni.

Podsjetimo, priča o Milijunašu s ulice prati neobrazovanog mladića Rama Mohammada Thomasa koji, premda odraste u najvećem indijskom slamu, osvoji milijardu rupija u poznatom televizijskom kvizu, zbog čega ga producenti programa pretuku ga i odvedu u zatvor.

Optuže ga da je varao na kvizu, pa Ram tijekom ispitivanja mora kroz vlastita sjećanja objasniti kako je znao sve te odgovore.

Priča o njegovu životu i odrastanju vodi nas u avanturu kroz sve slojeve moderne Indije, od sirotišta do bordela, gangstera i prosjaka, u domove bogatih diplomata i bolivudskih filmskih zvijezda.

Vikas Swarup rođen je u Indiji, a završio je povijest, psihologiju i filozofiju. Nakon završetka studija pridružio se indijskoj službi vanjskih poslova. U svojoj diplomatskoj karijeri obnašao je dužnost u Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Etiopiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi. Služio je kao generalni konzul u Japanu, službeni glasnogovornik indijskog Ministarstva vanjskih poslova u New Delhiju te je bio visoki povjerenik Indije za Kanadu.

Q&A je prvi roman koji je napisao, a objavljen je 2005. godine na čak 43 jezika. Filmska verzija Q&A pod nazivom „Slumdog Millionaire“ (Milijunaš s ulice), redatelja Dannyja Boylea, osvojila je više od 70 nagrada uključujući četiri Zlatna globusa, 7 BAFTA-a i nevjerojatnih 8 Oscara.

U izdanju nakladničke kuće Znanje i prijevodu Vladimira Cvetkovića Severa, Milijunaš s ulice dostupan je u svim bolje opremljenim knjižarama po cijeni od 13,90 €.