Nakon međunarodne premijere na Cannesu ‘Zvizdan’ će biti prikazan u natjecateljskom programu najznačajnijeg festivalu u regiji

film

Dugometražni igrani film Dalibora Matanića, ‘Zvizdan’, bit će prikazan u sklopu natjecateljskog programa najvećeg filmskog festivala u regiji, Sarajevo Film Festivala, objavila je danas direkcija spomenute manifestacije.

21. izdanje festivala održat će od 14. do 22. kolovoza, a u konkurenciji za ovogodišnje Srce Sarajeva, borit će se deset dugometražnih igranih filmskih naslova odabranih između 196 filmova iz dvadeset država – Matanićev ‘Zvizdan’ tako će se naći u probranom društvu niza sjajnih ostvarenja kao što su filmovi ‘Saulov sin’ Lászla Nemesa (dobitnika Grand Prix-a na festivalu u Cannesu), ‘Blago’ Corneliua Porumboiua ili pak ‘Supersvijet’ Karla Markovicsa.

Selektorica natjecateljskog programa Sarajevo Film Festivala Elma Tataragić ističe da je Matanićev film na canneskom festivalu osvojio ne samo ovacije publike i fantastične krtike nego i Nagradu žirija u programu Izvjestan pogled.

Podsjećamo, nakon Cannesa, nedavno je stiglo još jedno priznanje – tijekom 50. izdanja festivala u Karlovy Varyma, gdje je ‘Zvizdan’ prikazan, objavljeno da je uvršten u službenu selekciju deset najboljih europskih filmova koji konkuriraju za Nagradu LUX 2015 koju dodjeljuje Europski parlament!

‘Zvizdan’ je premijerno predstavljen domaćoj publici 24. srpnja, u sklopu natjecateljskog programa Filmskog festivala u Puli, a potom će biti prikazan i na festivalu u Motovunu, 26. srpnja. No netom prije regionalne premijere na Sarajevo film festivalu, ‘Zvizdan’ će 10. i 14. kolovoza biti prikazan i na prestižnom međunarodnom filmskom festivalu u Melbourneu.

‘Zvizdan’ je nastao u produkciji Kinorame i koprodukciji s Gustav filmom iz Slovenije i SEE Film Pro iz Srbije.

Produkcija: Kinorama

Koprodukcija: Gustav film, SEE Film Pro

Distribucija: 2i Film
Film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra