Jeste li znali da u maloj zemlji na sjeveru Europe, koja izgleda kao poluotok, živi oko 5,8 milijuna ljudi, a registrirano je oko 200.000 vikendica?

Nismo mi jedini koji uživaju u spojenim vikendima i bijegu u vikendice, Danci imaju dugu tradiciju odlaska u ljetnikovce (dan. sommerhus) kada žele pobjeći od gradske gužve. Tradicionalni danski ljetnikovci su pravi komad raja, uređeni po principima skandinavkog dekora, u skladu s prirodom i potpuno stress-free.

Donosimo vam vodič kako napraviti svoju hygge oazu i potpuno uživati u ljetnim mjesecima.

Prema društvenim istraživanjima Danci su najsretniji ljudi na svijetu. U maloj državi na sjeveru Europe, koja izgledom podsjeća na poluotok, živi oko 5.8 milijuna stanovnika, a prijavljeno je otprilike 200.000 ljetnikovaca. Razlog tome seže državnoj inicijativi od prije 400 godina, kada je Danska vlada odlučila ponuditi povoljne parcele industrijskim radnicima koji su živjeli u prenapučenim četvrtima velikih gradova. Ideja iza inicijative je bila pružiti svakom Danskom državljaninu mogućnost boravka u prirodi i na svježem zraku. Ljetnikovci su ostajali u obiteljima generacijama, a prava renesansa se dogodila tijekom ekonomskog rasta 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća.

Kako napraviti hygge oazu kod sebe doma?

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli JYSK Hrvatska (@jyskhr)

Tijekom ljetnih mjeseci, svaki boravak na svježem zraku je bitan, bilo da se radi o vikendici na moru ili terasi u centru grada. Ipak, ne znači da je svaki vanjski prostor zona relaksacije i uživanja. Nerijetko se balkoni i terase koriste za skladištenje stvari za koje ne pronalazimo mjesta drugdje. Za početak je bitno odrediti koji dio vrta, dvorišta ili balkona postaje vaša hygge oaza.

Dekoracije i ugodni jastuci

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli JYSK Hrvatska (@jyskhr)

Vaša hygge oaza je i odraz vašeg osobnog ukusa gdje detalji čine razliku. Uredite vanjski prostor dekorativnim jastucima u očaravajućim bojama, opuštajućom lounge vrtnom garniturom, teglama za cvijeće i ukrasnim tanjurima i zdjelama. Pri odabiru vrtne garniture treba uzeti nekoliko stvari u obzir – održavanje, stil i prostor koji vam je dostupan.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli JYSK Hrvatska (@jyskhr)

Ništa bez društva

S užurbanim načinom života, provođenje vremena s obitelji i prijateljima je postalo pravo bogatstvo. Pokažite im svoju hygge oazu i napravite Dansku zabavu na vaš način. Zajedno napravite omiljeno ljetno jelo ili koktel, igrajte zabavne društvene igre, a da bi doživljaj bio potpun, zapalite krijes u posudi za paljenje vatre ili izradite hotel za kukce. Danci obožavaju provoditi vrijeme na otvorenom i živjeti u skladu s prirodom, organizirajte s djecom kampiranje u vrtu i doživite potpuno novu pustolovinu.

Igra svjetlima

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli JYSK Hrvatska (@jyskhr)


Svjetla su temelj svake atmosfere. Uz svijeće stvorite intimnu i ambijentalnu atmosferu, a s lampicama i fenjerima i solarnim svjetiljkama zabava može potrajati i  dugo u noć. Vrtni fenjeri su apsolutni favorit u Danskim ljetnikovcima, podižu atmosferu svakog kutka. Danci često stavljaju manje lampione na stol kao ukras ili velike fenjere na tlo u različite kutove vanjskog prostora. Solarna svjetla su pak prigušena i nenametljiva, a podrazumijevaju i održivo i štedljivo rješenje, nešto o čemu Danci itekako vode brigu.

Za Dance priroda je utočište i mjesto gdje idemo napuniti baterije. Kad niste u mogućnosti otići na obalu ili u šumu, osjećat ćete se kao da nešto nedostaje, ali zato pozovite prirodu da dođe k vama. Dajte svojoj terasi dodir nečega divljeg i neukroćenog, nečega što vas podsjeća na spektakularna planinarenja i divne piknike.