Superbiljke koje uzvraćaju ljubav!

Svi koji žive u stanovima a nemaju vanjski prostor, uzgajanje i njega sobnih biljaka odlična je prigoda da se ponovno povežete s prirodom, pozovete je u svoj životni prostor i uneste dašak egzotičnog. Biljke nam poboljšavaju raspoloženje,  ubrzavaju oporavak kada smo bolesni, a smatra se i da  biljke u radnom prostoru povoljno djeluju na učinkovitost i koncentraciju. Neke biljke učinkovito pročišćuju zrak, ovlažuju suhe prostore s centralnim grijanjem … Ovo je tekst u kojem će uživati početnici, a i iskusni znalci , oni koji nemaju mnogo vremena, kao i oni koji imaju “zelenu ruku” i žele “džunglu” u stanu. S obzirom na široku dostupnost i velik izbor kućnih biljaka, danas je lakše poželjeti im dobrodošlicu u svoj dom.

Živjeti s biljkama

U ovim modernim vremenima, kada se živi u gradovima koji se ubrzano šire i kada boravimo u prostorima s centralnim grijanjem  i klimatizacijskim uređajima, biljke su nam potrebne više nego ikad. Biljke nisu samo pluća planeta koja upijaju ugljikov dioksid i ispuštaju kisik, nego nam također daju zaklon, toplinu, hranjive i ljekovite tvari. Katkad je dovoljno promatrati ili dodirnuti biljku da nam se poboljša raspoloženje. Biljke su jednostavno prekrasne, unose život u prostorije.

Biljke koje smiruju i opuštaju

Biljke za koje ste pronašli pravo mjesto u svojem domu svakako će prostoriji dati opuštajući, ugodan ugođaj. Unoseći prirodu u svoj dom stvarate ugođaj mira i sigurnosti. Biljke koje smiruju i opuštaju su:

Asparagus setaceus – Nježna elegancija ove biljke pomoći će da se opustite kada se povučete u utočište svoje biljkama ispunjene sobe.

Medinilla magnifica – ovu bujnu ljepoticu prepoznat ćete po stabljikama koje se savijaju poput lukova, po egzotičnim ružičastim cvjetovima.

Monstera deliciosa –  Kućna “junakinja” za koju se lako brinuti. Ove su biljke prirodne penjačice i često ih se može kupiti već pričvršćene za mahovinaste štapove.

Biljke koje osvježavaju zrak

S obzirom da puno vremena provodimo u zatvorenome, ima smisla smanjiti količinu toksina s pomoću biljaka koje pročišćuju zrak …

Dracena marginata – ova biljka s razlogom je popularna i često se viđa – dugovječna je i jednostavna za njegu. Jedna je od najboljih čistačica zraka.

Chlorophytum comosum – zaštitini znak gotovo svih kućanstava, zeleni ljiljan istovremeno je vrlo jedostavan za uzgoj i pogodan za početnike koji traže biljku za pročišćavanje zraka.

Sansevieria trifasciata – izdržljiva sanseverija, poznata kao kraljica biljaka koje čiste zrak. Jaka kao čelik, praktički je neuništiva.

Biljke za dobar san

Biljke koje proizvode obilje kisika mogu djelovati smirujuće i blagotvorno protiv nesanice. Neke kućne biljke snižavaju krvni tlak, smanjuju broj otkucaja srca i umiruju osjetila.

Phalaenopsis – ove popularne orhideje sa svojim egzotičnim cvjetovima postale su široko dostupne, pa smo ih možda počeli uzimati zdravo za gotovo. Orhideja je savršena biljka za spavaću sobu jer noću otpušta blagotvoran kisik.

Pachira aquatica – za pahiru se kaže da donosi sreću i bogatstvo, zbog čega je nazivaju i drvom novca.

Biljke za dobro rasploženje

Katkad je dovoljna već i blizina biljaka da nas trenutno opusti i poboljša nam raspoloženje. Biljke povoljno utječu na mentalnu i fizičku dobrobit. Uz njihovu pomoć možemo stvoriti pozitivan prostor i tako podržati osjećaje ugode, zaštićenost i sigutnost. Brinući se o biljkama, podsjećamo se i na važnost brige o sebi.

Cycas revoluta – lako ih je odžavati i sporo rastu, pa ovu prekrasnu biljku možete imati uz sebe cijeli život. Svavršena je u smanjivanju stresa – čisti zrak, uklanja toksine i ovlažuje prostor.

Fatsia japonica – ova biljka velikih, sjajnih, zelenih listova koji izgledaju kao ruke ostavlja snažan vizualni dojam i odličan izbor za početnike.

Biljke koje donose radost i sreću

Običan dnevni ritual brige za biljke i promatranje njihova razvoja može Vam donjeti radost o zadovoljstvo. Njegovanje biljaka spor je i medititivan proces koji nas uči poniznosti. Kućno vrtlarenje uči nas nadi u budućnost i strpljenju. Vrijeme koje ste uložili u brigu za biljke vraća Vam se kao veselje koje osjećate kada vidite novi listić kako se otvara. I znanstvena istraživanja potvrđuju da vrtlarenje poboljšava raspoloženje i čini nas sretnijim i optimističnima.

Crassula ovata – iznimno je lako brinuti se za drvo novca, što donekle objašnjava njegovu trajnu popularnost diljem svijeta.

Senecio rowleyanus – kada bi se organiziralo natjecanje u popularnosti kućnih biljaka, ova slatka mala trajnica sigurno bi pobijedila – toliko je veselja u njezinom izgledu!

Stephanotis floribunda – poznato je da mirisi potiču emocije. Podrijetlom s Madagaskara, ova polutropska penjačica dobro se priviknula na kućni život u hladnijim klimatskim uvjetima.

Biljke za radni prostor

Istraživanja pokazuju da u radnim prostorima s zelenim biljkama radimo učinkovitije i osjećamo se bolje. Ako ste ograničeni prostorom, odaberite male biljke za radni stol poput cilindrične sablje i nekih kaktusa, a možete postaviti i biljku krunicu da se slijeva niz policu. Ako imate obilje dnevnog svjetla i prostora, birajte odvažne, visoke biljke koje će prostoru dati karakter i egzotičan ugođaj.

Schefflera arboricola – ova nezahtjevna biljka savršen je izbor za radni prostor.

Zamioculcas zamiifolia – izdržljiva zamija je junakinja radnog prostora zbog niza razloga – podnosi zanemarivanje, premalo i previše svjetla, a preživjet će i nisku vlažnost. Odlično čisti zrak uklanjajući iz njega toksine.

Ficu lyrata – ova tropska prašumska biljka, jednako kao i druge biljke koje pripadaju rodu smokava, može poslužiti kao veća kućna biljka koja će zamagliti granicu  unutrašnjeg prostora. Njezini veliki listovi, uz to upijaju štetne tvari iz zraka.

Najbolje biljke za vrt i balkon

Vrtni centar Iva brine se za unutarnje uređenje kuće ili stana, ali poručuju da ne smijemo zanemariti ni vanjski dio. Ukoliko imate balkon, vrt ili okućnicu, tada je i izbor mogućih biljaka veći, no potrebno im je malo više pažnje i njege, posebice u prijelaznim razdobljima zima – ljeto. Dok je za unutrašnjost doma najbolje birati biljke koje nemaju cvijeće, kod vanjskih površina možete se poigrati bojama i vrstama biljaka i cvijeća. Za balkon su najbolje begonije, fuksija, hortenzije, kolej koji je jednako efektan i kad ima cvijeća i kad nemate surfinije. Ukoliko imate vrt možete zasaditi svoje biljke, što je ujedno i vrlo opuštajuća aktivnost nakon stresnog radnog dana. Zasadite oleander za morski ugođaj ili kamelije ukoliko želite svom vrtu dati dašak luksuza. Za jednostavan, a efektan dojam poslužit će jasmin, a za šarenilo hortenzije.

Za najveći izbor sobnog i vanjskog bilja posjetite poslovnice Vrtnog centra Iva ili naručite online u webshopu uz dostavu za cijelu Hrvatsku.

Trenutno u ponudi imaju i prekrasne božićne zvijezde i božićna drvca!

Obavezno zavirite u ponudu Vrtnog centra Iva jer uskoro vas darujemo zato nas pratite na našoj Facebook stranici.

Sretna dobitnica u darivanju objavljenom 11. prosinca je Tajana Marton. Molimo dobitnicu da se javi u inbox. Rok javljanja je danas do 19h Hvala svima na sudjelovanju!