22. svibnja 2023. – Ciklus Vizualna zadovoljstva i jezik filma zaključujemo naslovima koji istražuju odnos žudnje, znanja i spoznaje. Otvara ga Ja sam znatiželjna: Film u žutom i Film u Plavom, pseudodokumentarni diptih Vilgota Sjömana o švedskoj socijalnoj demokraciji 1960-ih, antologijsko ostvarenje koje se ubraja među lučonoše seksualne revolucije na velikom platnu.

Temu nastavlja Ne gledaj mi u pijat Hane Jušić, priča o zanemarivanoj djevojci koja nakon očeve nesreće zauzima njegovo mjesto kao glava obitelji. Premijerno prikazan u sekciji Venice Days na Venecijanskom filmskom festivalu te vođen nadahnutim nastupima uigrane glumačke, Ne gledaj mi u pijat neupitni je klasik hrvatske kinematografije te jedna od kompleksnijih meditacija o odnosu slobode i autonomije.

Sličnim temama na osebujan se način pozabavio i crnogorski redatelj Živko Nikolić u svojoj Lepoti poroka, tragikomičnoj priči o seljanki iz ruralnih dijelova Crne Gore, čiji se vidici šire nakon što se zaposli u nudističkom kampu za vrijeme ljetne sezone. Film je ostvario veliki uspjeh u kinima, a Mira Furlan za svoj je nastup osvojila je Zlatnu Arenu na Pulskom filmskom festivalu.

Ciklus – a i ovogodišnju kinotečnu sezonu – zaključava Shortbus, erotska komedija Johna Camerona Mitchella o skupini Njujorčana koje njihovi emocionalni i seksualni problemi dovode u opušteni (i raspušteni) klub iz naslova. Riječ je o malom remek-djelu s velikim srcem, dopadljivim likovima, odličnim soundtrackom i utopijski orgazmičkom završnicom dovoljno snažnom da naelektrizira novu generaciju gledatelja.

Noviteti: R.M.N. i Ljubavni život

Među Novitete stižu dva hvaljena festivalska naslova. Prvi je R.M.N. Stanje nacije, novi film Zlatnom palmom nagrađenog Rumunja Cristiana Mungiua, intrigantna politička drama o odnosu oca i sina u ksenofobnoj zajednici. Film je premijerno prikazan u selekciji prošlogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu, gdje je istican kao jedan od najboljih filmova konkurencije.

Ljubavni život japanskog redatelja Kôjija Fukade obiteljska je melodrama o modernoj ljubavi, a naklonost kritike dobila je u natjecateljskom programu prošlogodišnje Venecije.

Na repertoaru i dalje pogledajte egzistencijalističku dramu Tovar Jezryja Skolimowskog i crnu komediju Da li ste videli ovu ženu? Dušana Zorića i Matije Gluščevića.

Mjesec ponosa 2023: LGBT_SLO_1984

U suradnji s udrugom Zagreb Pride, a u sklopu Mjeseca ponosa 2023, prikazuje se dokumentarni film slovenskog redatelja Borisa Petkoviča LGBT_SLO_1984, prvi dokumentarni film koji na sustavan i sveobuhvatan način prikazuje povijest slovenskog LGBTIQ pokreta, a kroz to nudi pregled 35 godina slovenske scene kroz prizmu kulture i aktivizma.

Nakon filma održat će se razgovor s redateljem Borisom Petkovičem, snimateljicom Leom Aymard te fotografkinjom i aktivistkinjom Jasnom Klančišar. Razgovor će moderirati LGBTIQ aktivist i povjesničar Franko Dota. Ulaz na projekciju je besplatan, uz obvezno preuzimanje ulaznice na blagajni.

Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a

Vizije: Iz Kratke baze 25 FPS-a program je posvećen inovativnom naslovima koji istražuju nove granice filmskog medija. Sljedeće izdanje programa nosi intrigantan naslov Što točno ne možete vidjeti u onome što ja vidim?, a posvećeno je palestinskim filmskim i videoumjetnicama. Filmove za program je odabrala redateljica i montažerka Hrvoslava Brkušić.

KinoKino 2023: Dnevnik Pauline P.

Nakon posebne projekcije Moj prvi odlazak u kino, glavni program festivala KinoKino započet će projekcijom domaće kino uspješnice Dnevnik Pauline P. u režiji Nevena Hitreca. Razgovor nakon projekcije vodit će Sara Stanić, a očekujemo i goste iznenađenja! KinoKino od svojih početaka zalaže se za povećanje produkcije audovizualnih sadržaja za djecu i svaki domaći igrani film dočekuje raširenih ruku i s puno veselja.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Posve novi organ pogledajte uz Filmski pokaz nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr i www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina.

Više informacija potražite na službenoj stranici kina Kinoteka www.kinokinoteka.hr