Dr. Gabor Mate više od 20 godina nezaobilazno je ime u svijetu psihologije kada se govori o vezi jedinstva duha i tijela u zdravlju i bolesti, poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD) kod djece, a posebno je cijenjen zbog svoje analize ovisnosti kao psihofiziološke reakcije na traume iz djetinjstva i emocionalni gubitak. Njegove knjige prevedene na više od 20 jezika čitaju se na svim kontinentima i mijenjaju poglede na medicinu diljem svijeta.

Njegova najveća uspješnica „Kada tijelo kaže ne“ u prijevodu Mirne Čubranić govori da emocije imaju veliki utjecaj na naše zdravlje, odnosno na naš imunološki sustav.U svojoj knjizi dr. Gabor Mate navodi da su tri univerzalna okidača stresa: neizvjesnost, nedostatak informacija i nedostatak kontrole. Autor smatra kako je većina današnjih liječnika zaboravila ono što je u tradicionalnim metodama liječenja poznato već tisućama godina – da su emocije važne kako za razvoj bolesti tako i za ozdravljenje. Svojim rezultatima brojnih medicinskih istraživanja i dugogodišnjim iskustvom u radu s kroničnim bolesnicima u bolnici Vancouver, dr. Mate je izazvao mnogo kontroverze među milijunima liječnika, ali i probudio nova pitanja kod pacijenata. Među ostalim zaključio je kako je naš um u izravnoj i stalnoj komunikaciji s našim imunološkim sustavom. Kad smo pod bilo kojom vrstom stresa, naš imunološki sustav radi slabije i postajemo podložniji raznim bolestima, koje na kraju mogu postati kronične.

U ovoj pristupačnoj, inovativnoj knjizi – punoj dirljivih priča stvarnih ljudi – liječnik i spisatelj Gabor Maté pokazuje da emocije i psihološki stres igraju važnu ulogu u nastanku kroničnih bolesti, među kojima su i rak dojke ili prostate, multipla skleroza, Alzheimerova i mnoge druge bolesti… Crpeći iz podrobnih znanstvenih istraživanja i kliničke prakse dr. Maté daje odgovore na ključna pitanja o vezi između uma i tijela te ulozi koju stres i naš emocionalni ustroj igraju u mnoštvu uobičajenih bolesti. U ovoj nam knjizi autor pruža uvid u to kako bolest može biti način na koji nas naše tijelo upozorava da u našem životu nešto nije u redu kada naš svjesni um to ne može ili ne želi priznati.

Što je najvažnije, dr. Maté u ovoj nam knjizi otkriva najvažnija načela u ozdravljenju i prevenciji bolesti od skrivenog stresa. S dubokim suosjećanjem i znanjem, Gabor Maté čini medicinsku znanost razumljivom svima i sve nas poziva da sami budemo zaštitnici svog zdravlja.

Dr. Gabor Mate autor je još nekoliko knjiga koje su postale svjetski bestseleri: „Scattered Minds“, „Hold On to Your Kids“, „In the Realm of Hungry Ghosts“.