16.3.2024. – Mentalno zdravlje pokriva širok raspon stanja koja utječu na to kako mislimo, osjećamo i djelujemo. Obzirom da obuhvaća i različite odluke koje donosimo u spolnom životu, spolno zdravlje neodvojivo je od različitih aspekata mentalnog zdravlja. Stručnjaci udruge HUHIV u CheckPoint centru za savjetovanje i testiranje na spolno prenosive infekcije pružaju nekoliko tisuća individualnih savjetovanja godišnje i susreću se sa raznim emocionalnim izazovima osoba koje se odlučuju na testiranje. Emocije kao što su strah, tjeskoba, neugoda, sram, krivnja, igraju važnu ulogu u donošenju odluka pojedinaca da posjete centar za spolno zdravlje te u suočavanju i nošenju sa svojim emocijama. U nastavku donosimo naša iskustva najčešćih izazova povezanosti mentalnog i spolnog zdravlja.

STRAH

Strah od spolno prenosivih bolesti slabije je istražena tema koja se vrlo često susreće u savjetovalištima za spolno zdravlje. Određena razina straha je na neki način očekivana, posebno za osobe koje nisu nikada imali takvo iskustvo. Za svakoga je iskustvo straha i prestrašenosti različito, a razlikuje se i po intenzitetu. Iznimno prestrašeni korisnici znaju rizičnu situaciju promatrati pod povećalom, o njoj često razmišljati, te se javljati višekratno u centre za dobrovoljno testiranje radi podrške. Najčešće se radi o strahu vezanom za moguću zarazu HIV-om. Kod korisnika s iracionalnim strahovima vezanim uz spolno prenosive bolesti znaju se javljati i različita ponavljajuća ponašanja poput pretraživanja simptoma i epidemioloških podataka na internetu i proučavanja studija slučaja na temu zaraze HIV-om. Osoba može često svoje tijelo provjeravati i tražiti tjelesne promjene koje, ako ih nađu, odmah pripisuju mogućoj infekciji. Također, osoba se može podvrgavati ponavljajućim testiranjima, u različitim institucijama, kod različitih stručnjaka kako bi provjerila rezultat testa. Kod straha od svih spolno prenosivih bolesti, osoba može izbjegavati bilo kakve rizične situacije, jer u tim slučajevima na doživljaj straha uglavnom djeluje percepcija rizičnosti, a ne objektivna prijetnja.

ŠTO UZROKUJE TAKVE STRAHOVE?        

Uzroci pretjeranih strahova mogu biti različiti i višestruki. Kod straha od infekcije HIV-om i drugih spolno prenosivih infekcija, to je često neki spolni kontakt. Uzroci iracionalnih strahova su višestruki i kompleksni, a „okidači“ simptoma, ne moraju biti sami po sebi uzrok, već se radi o kompleksnim i različitim razlozima za svaku osobu. Stanja pretjeranih ili iracionalnih strahova često ostaju neprepoznata. Ako se pronalazite u ovim riječima, od koristi vam može biti razgovor sa stručnjakom spolnog zdravlja poput onih koji djeluju unutar Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV).

ČEKANJE REZULTATA

Još jedan tipičan slučaj koji je težak za većinu ljudi je čekanje rezultata testiranja. Ako ste  pristupili testiranju, napravili ste hrabri postupak. Ako razmišljate o testiranju, no strah je (za sada) prevelik, slobodno nazovite savjetovalište udruge HUHIV i podijelite to sa savjetnikom. Razgovor o strahu za mnoge je opuštajući, a u njemu dobivate priliku s nekim podijeliti  svoja razmišljanja koja možda pojačavaju strah, kako biste bolje razumjeli spolno zdravlje, vlastite rizike, ali i sve što možete poduzeti za zaštitu i time „preuzeti kontrolu“ nad svojim zdravljem. Uobičajeno se preporučuju povremena redovita testiranja ovisno o spolnoj aktivnosti i rizicima kojima se izlažete i zato bi se na testiranje na spolno prenosive infekcije trebalo gledati kao na uobičajeni preventivni pregled.

BRIGA ILI TJESKOBA?

Briga je osjećaj koji se normalno povremeno javlja kod svakoga, i ona nam pomaže u fokusiranju na jedan konkretni problem, iako je sama po sebi nekada zaista neugodan doživljaj. Anksioznost ili tjeskoba razlikuju se od uobičajene brige prema razmjeru i osjećaju straha koji ih prate. Mogu biti sve prožimajući i ometati svakodnevni život, a mogu biti i manjeg intenziteta, češći i lakši za nošenje s njima.

DEPRESIVNA RASPOLOŽENJA

Nekad problemi spolnog zdravlja mogu biti važan čimbenik u razvoju depresivnih raspoloženja. Problemi sa zdravljem mogu nas zabrinuti i obeshrabriti za nošenje s drugim izazovima. Osobe narušenog mentalnog zdravlja prema nekim istraživanjima sklonije su rizičnim seksualnim ponašanjima. Rizična ponašanja su u ovoj situaciji simptom, a ne uzrok, i neće biti naročito korisno baviti se isključivo seksualnim rizikom, a ne i mentalnim zdravljem kada posjetimo stručnjaka. Stigma povezana s HIV-om i drugim spolno prenosivim bolestima je također važan faktor u vezi između spolnog i mentalnog zdravlja, jer sama stigma otežava pristup skrbi i narušava kvalitetu života mnogima. Za neke je sama spoznaja o pozitivnom rezultatu uznemirujuća i može nas učiniti tužnima i bezvoljnima. Svatko tu vijest doživljava na svoj način i svaki od tih načina je ispravan (normalan).

SAVJETI KOJI VAM MOGU POMOĆI U IZAZOVIMA MENTALNOG I SPOLNOG ZDRAVLJA:

  • Svatko ima pravo na seksualne aktivnosti kod kojih se osjeća sigurno i ugodno. Osim vrsta spolnih odnosa na koje ste se odlučili, važno je poznavati granice Vas i Vašeg partnera.
  • Informirajte se iz pouzdanih izvora. Postoji puno dvosmislenih, pogrešnih i negativnih informacija o spolno prenosivim bolestima i spolnom zdravlju, koje mogu izazvati zabrinutost i zbunjenost.
  • Posjetite CheckPoint centar Zagreb udruge HUHIV koji djeluje na dvije lokacije u Zagrebu, u Domagojevoj 10 i u Heinzelovoj 62a u sklopu projekta Centar za zdravlje mladih Grada Zagreba. U centrima udruge HUHIV ne morate se samo testirati već se možete i savjetovati. Preporučuje se razgovarati s nekim tko ima iskustva sa spolno prenosivim bolestima i poremećajima mentalnog zdravlja. Ako vas ovi osjećaji ometaju u obavljanju svakodnevnih zadataka, to može biti znak da potražite stručnu pomoć.