Na Međunarodnu zračnu luku Zagreb sletio je danas avion zrakoplovne tvrtke SkyGreece Airlines na liniji Toronto – Zagreb i na taj način označio uvođenje prekoatlantske linije prema Hrvatskoj. Letovi će se u ljetnom redu letenja odvijati do 12. listopada ove godine, i to ponedjeljkom iz Toronta za Zagreb te srijedom iz Zagreba za Toronto.

toronto

Inauguracijskoj svečanosti i dočeku prvog leta uz domaćine iz MZLZ i predstavnike Sky Greece Airlinesa, nazočili su i Darko Lorencin, ministar turizma Republike Hrvatske, Ratomir Ivičić, direktor Glavnog ureda HTZ-a, Nj. E. Louise LaRocque, izvanredna i opunomoćena veleposlanica Kanade u RH sa suradnicima, predstavnici Kanadsko Hrvatske poslovne mreže, te Turističke zajednice Grada Zagreba.

Domaćin događanja, predsjednik Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb Bruno Mazurkiewicz izrazio je zadovoljstvo ovom poslovnom suradnjom i naglasio da je uspostava
ove linije rezultat zajedničke suradnje između više subjekata: SkyGreece Airlinesa, Ministarstva turizma, obaju Veleposlanstava Kanadskog i Hrvatskog, Hrvatske turističke zajednice, Hrvatsko-kanadske poslovne mreže i Međunarodne zračne luke Zagreb.
Zadovoljan je bio i ministar turizma Darko Lorencin koji je istaknuo značaj dalekih tržišta kao potencijala za daljnji razvoj hrvatskog turizma: „Dolasci i noćenja stranih turista čine oko 90 posto ukupnog hrvatskog turističkog prometa, a većina njih dolazi iz europskih zemalja. Upravo je zbog toga jedan od glavnih ciljeva Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma otvaranje novih mogućnosti na novim, dalekim tržištima. Da bismo u tome bili uspješni, moramo svoje promotivne aktivnosti prilagođavati specifičnim zahtjevima svakog tržišta. Drugi je vrlo važan faktor prometna povezanost, stoga me nova izravna linija između Toronta i Zagreba izuzetno veseli jer će naša zemlja sada biti još dostupnija destinacija među kanadskim turistima.”

I Nj. E. Louise LaRocque, veleposlanica Kanade u Republici Hrvatskoj, zahvalila se svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta i izrazila zadovoljstvo činjenicom da je prva prekoatlantska linija povezala Hrvatsku upravo s njenom domovinom, vjerujući da će izravna zračna linija dodatno pomoći turističkom i gospodarskom povezivanju Hrvatske i Kanade i biti još jedan most između ove dvije zemlje.

U floti kompanije SkyGreece Airlines zrakoplovi su najnovije generacije Boeing 767-300 serije ER (Extended Range), idealni za ovu rutu, kapaciteta 275 putnika u ekonomskoj i ekonomskoj plus klasi.
„S obzirom na uspješno poslovanje u Zagrebu tijekom ove godine, aktivno istražujemo nadolazeće promjene kako bismo proširili ovu rutu, s više tjednih letova u duljem vremenskom razdoblju. Uz to, istražujemo nove rute iz Kanade i SAD-a do Zagreba i drugih destinacija u Hrvatskoj u budućnosti“ – istaknuo je  Mark Mocnaj, predstavnik SkyGreece Airlinesa te naglasio kako se cijena karte kreće od 999 kanadskih dolara (oko 715 eura) sa svim uključenim taksama, a let se može rezervirati na stranici www.skygreece.com ili u lokalnim putničkim agencijama.