Zimi većini ljudi nedostaje vitamina D – evo kako ga prirodno nadomjestiti

Vitamin D

Znate li da se vitamin D smatra najstarijim hormonom na zemlji? Osim toga nadimak mu je i “vitamin sunca”, a razlog je što ga najlakše i najviše dobijemo ljeti, odnosno u periodima kada je vrijeme vedro i sunce prisutno. Stoga je važno provoditi vrijeme na otvorenom kako bi time, kroz sunce jačali kosti i mozak. No, prolaskom ljeta dolaze tmurni dani, a često na posao i u školu idemo i vraćamo se po mraku. Iako se vitamin D ne može u potpunosti nadomjestiti s prehranom, postoje namirnice koje u tome pomažu i trebale bi se svaki tjedan naći na vašem stolu.

Kako znati da vam nedostaje vitamina D

Bolovi u mišićima i kostima koji nisu povezani s vježbanjem česti su znak deficita ovog vitamina. Drugi simptomi mogu biti poremećen san, slabost, vrtoglavica i sporo zarastanje rana. Dakle općenito imunitet jako slabi kada ne unosite dovoljno ovog vitamina, a to se najčešće primjeti upravo kroz sveopće raspoloženje i stanje koje odskače od vašeg uobičajenog. Zimi često nemamo volje, a ponekad ni vremena po danu izaći na “hladno sunce”, no izuzetno je važno da redovito uzimate pauze od posla i izađete na zrak prošetati, kao i vikendom ili u slobodno vrijeme također provoditi na dnevnoj svjetlosti bez obzira na vrijeme. Sve to utječe na što bolju apsorpciju ovog vitamina. 

Povezano: Podržite svoj imunitet prehranom

Koje namirnice konzumirati

Osim što vitamin D možete nadomijestitit uzimajući pripravke iz ljekarni, možete ga pronaći i u određenoj hrani te tako još više utjecati na svoje zdravlje i dobar imunitet. U tome će vam pomoći masnije ribe poput lososa, srdele, skuše i tune kao i ulje od riblje jetre. Sada je pravo vrijeme za isprobavanje novih delicija i boostanje imuniteta!

Povezano:  Liječnici savjetuju zdrav način rješavanja kroničnog umora!

Osim riba dobro je konzumirati i govedinu, jaja (točnije žumanjak), a pri kupovini namirnica gledajte one koje su posebno obogaćene vitaminom D, obično margarini. Kako znati koliko je dovoljno količinski?

Recimo, 100 grama sardine iz konzerve zadovoljit će osnovnu dnevnu potrebu ovog vitamina, dok će istih 100 grama shiitake gljiva ili 25 grama margarina osigurati otprilike 50% dnevnih potreba. Na tržištu možete pronaći i mlijeka obogaćena vitaminom D, a popijete li 2 dl unijet ćete 30% preproučene dnevne potrebe. 

Foto: Pexels

Midas Widget

Ostavite komentar