Ženska ljepota u doba renesanse! Bez obrva i trepavica!

U doba renesanse, izgled je bio itekako važan, pa tako nije mogao biti prepušten samo genetici ili sreći. Kćeri renesanse odmalena su učili kako postići lijep izgled koji bi trebao poslužiti kao mamac za privlačenje muškarca, odnosno ženika.

Opsesivni Firentinci naveli su tako precizne standarde za idealnu ljepotu u svojim esejima, traktatima i stihovima. Čelo je trebalo biti glatko i vedro, šire nego što je visoko s dovoljnim razmakom između očiju. Oči su trebale biti velike i okrugle, po mogućnosti tamne sa plavkastim bjeloočnicama. Lice svjetlo i čisto, a brada okrugla, idealna bi bila s ‘jamicom’. Lijepa usta smatrala su se ona koja su bila mala, a usne crvene. Vrat je trebao biti dugačak i bijel, šake bucmaste i blijede. Grudi čvrste i okrugle s ružičastim bradavicama, dok je torzo trebao biti vitak i graciozan.

U jednom popularnom traktatu navedena su 33 ženska ‘savršenstva’:

Tri dugačka: kosa, šake i noge.

Tri kratka: zubi, uši i grudi.

Tri široka: čelo, prsa i bokovi.

Tri uska: struk, koljena i ‘ono gdje priroda smješta sve što je slatko’.

Tri velika (‘ali lijepih proporcija’): visina, ruke i stegna.

Tri tanka: obrve, prsti, usne.

Tri okrugla: vrat, ruke i…

Tri mala: usta, brada i stopala.

Tri bijela: zubi, grlo i šake.

Tri crvena: obrazi, usne i bradavice.

Tri crna: obrve, oči i ‘ono što biste sami trebali znati’.

Renesansne djevojke, zapravo već supruge (udavale su se već sa 15 godina) prema savjetima svojih majki služile su se trikovima poput eliksira od breskvinih koštica, brašna od grahorica, kamfora, boraksa, pupoljaka bijelog ljiljana koji su se koristili kako bi pomogli da djevojčina koža sjaji kremasto bijelo. Malo ruža pojačalo bi boju obraza.

OBRVE su bile agresivno čupane! Neke su ih čupale do kraja, a neke su ostavile dva tanka luka. Neke žene su čak čupale i trepavice ili su ih ostavljale neobojenima.

Izvor: Hales Diane, Mona Lisa Biografija, Otkriveni život žene zagonetnog osmijeha, 2014 (dostupno u Profil Knjiga d.o.o.)

 

View this post on Instagram

 

Ginevra de Bencir.

A post shared by Leonardo da Vinci (@leonardo_davinci_) on

M. K.

Midas Widget

Ostavite komentar