Želite li poboljšati sliku o svom tijelu? Pokušajte ovo … nije ono što mislite

Umjesto nemilosrdnog osuđivanja i kritiziranja sebe zbog raznih nedostataka, probajte za promjenu suosjećati sa sobom i prihvatiti sebe u potpunosti, na kraju krajeva, tko je ikada rekao da bi trebali biti savršeni?

Većina nas često promatra svoje tijelo kao objekt, a ne kao dio cijelog sebe. Većina misli su usredotočene na uspoređivanje, kažnjavanje ili poboljšanje. Ali problem nije u vašoj želji za promjenama … to je samo znak nedostatka suosjećanja i visoke razine samokritičnosti koje često prate i niz drugih psiholoških problema kao što su panika, socijalna fobija, PTSP, depresija, anksioznost i poremećaji u prehrani.

Odvojite trenutak i usredotočite se na svoje tijelo. Koliko često su vaše misli temeljene na cijenjenju i prihvaćanju tijela koje vas nosi svaki dan? Koliko često gledate svoje tijelo kroz objektiv prihvaćanja? Svi smo nesavršeni. Iako ne postoji ništa loše u traženju poboljšanja, kada je promjena povezana s prihvaćanjem, a ne s prezirom.

Suosjećanje, kako ga je definirala vodeća stručnjakinja Kristin Neff, sastoji se od tri glavna dijela.

Budite ljubazni prema sebi: ‘Suosjećanje podrazumijeva osjećaj topline i razumijevanja prema sebi kada patimo ili ne uspijemo u nečemu, umjesto da ignoriramo svoju bol ili sami sebi kritiziramo. Nesavršenost, neuspjeh i doživljavanje životnih teškoća je neizbježno, zato budite nježni prema sebi kada se suočavate s bolnim iskustvima.

Prepoznajte svoju ljudskost: ‘Suosjećanje uključuje prepoznavanje da su patnja i osobna neadekvatnost dio zajedničkog ljudskog iskustva – nešto kroz što svi prolazimo, a ne kao nešto što se događa ‘meni’ samom.’ (Neff, 2018.)

Potvrdite svoje emocije i ostanite svjesni: ‘Svjesnost je ne-osuđujuće, receptivno stanje uma u kojem se promatraju misli i osjećaji kakvi jesu, bez pokušaja da ih se potisne ili uskrati. Ne možemo istovremeno ignorirati našu bol i osjećati suosjećanje za nju. ‘(Neff, 2018)

Razna istraživanja su potvrdila da regulacija emocija, negativna slika tijela i problemi s prehranom često idu zajedno. Sada, nova studija pokazuje da regulacija emocija može biti mehanizam promjene u odnosu između suosjećanja i mentalnog zdravlja. Suosjećanje smanjuje tendenciju izbjegavanja negativnih emocija i stoga povećava vaš potencijal za bolju regulaciju emocija. Osim smanjenja samokritičnosti, suosjećanje smanjuje stres, depresiju, prejedanje i dr.

Veće suosjećanje povezano je s manjim nezadovoljstvom tijelom, preokupacijom tijela i težinom. Počinje s prihvaćanjem mjesta gdje ste svesrdno, čak i ako istovremeno želite promijeniti. Suosjećanje je povezano s boljim mentalnim zdravljem.

 

Ostavite komentar