Veliki Ego

Lako je pobrkati samopouzdanje sa povećim egom!

Samopouzdanje je vrlina, veliki ego baš i nije privlačan i obično ga povezuju sa simptomom nekih psiholoških poremećaja. U takvih osoba, samopouzdanje je vrlo malo ili ga uopće ni nema.

Kako prepoznati takvu osobu??

Uvijek je u pravu

Osoba sa poremećajem ega, tzv.egoista, ne prihvaća svoje greške. Smatra da je u pravu pa čak i ako je napravila nešto krivo, ona toga neće biti svjesna.

Želi više

Takve osobe u pravilo je jako teško zadovoljiti. Uvijek žele više i bolje od drugih, te se jedino tada osjećaju samopouzdano, superiorno i nadmoćno, misleći da su bolji od drugih. Ne može ih zadovoljiti sitnica, nešto jednostavno, te uvijek traže i žele još, više i bolje.

Moraju pobijediti

Egoistične osobe ne prihvaćaju gubitak. Oni moraju biti bolji u svemu i spremni su ići do krajnjih granica kako bi dobili ono što žele, pa čak ako moraju nekog i povrijediti.

Prihvaćanje

Takve osobe svoje će vještine, kao i sebe, stavljati na prvo mjesto te od okoline tražiti njihovo prihvaćanje, pohvale i divljenje.

Nemaju suosjećanja

Osobe sa poremećajem vlastitog ega, vrlo često su i narcisoidne osobe sa manjkom empatije. U svemu traže vlastiti interes i korist, bez obzira kako to utječe na druge, jer nisu u stanju suosjećati sa njima.

Ako ih teško prepoznajete po ovim karakteristikama, obratite pozornost na njihovo izražavanje. Rečenice obično započinju sa: „Ja sam…“.

A. Karakaš

Midas Widget

Ostavite komentar