Vegetarijanci, vegani – a frutarijanci?

Tek što smo naučili što su vegetarijanci i vegani, na red su došli frutarijanci. Prvu godinu nije bilo nimalo lako.
Frutarijanci dnevno unesu između 2.000 i 4.000 kalorija, hraneći se samo slatkim plodovima i kokosovom vodom (tečnost koja uopće ne sadrži masti), te smoothie pripravcima, ili čistim voćnim sokovima.
Na jednom od menija za doručak konzumiraju četiri čaše soka od narandže; smoothie od sedam banana i pola avokada im je ručak, a sok od narandže i avokado je večera. Za užinu jedu samo svježe datulje.
Iako liječnici upozoravaju na opasnosti od veganske i frutarijanske hrane, pobornici govore da ovakva ishrana doprinosi vitkoj liniji, daje energiju i poboljšava san.
Navodno, frutarijanska hrana može biti opasna po zdravlje jer ne sadrži željezo, cink i jod. Neki pristaše su uvjereni da je to puko izazivanje panike.
Riječ za kraj govori da sva tri navedena načina prehrane imaju svoje mjesto u vrlo toplim krajevima i da je neki od tih načina prehrane sasvim logičan za podneblje u kojem se nalaze ljudi. Nedostatak vitamina i minerala nadoknađuju na drugačiji način.
Za naše podneblje vegetarijanstvo se može, relativno lako pratiti. Ostala dva načina prehrane iziskivala bi ogromne napore u očuvanju zdravlja, ali nije neizvedivo.
M.Z.

Midas Widget

Ostavite komentar