Top 7 namirnica za stvaranje kolagena!

Kolagen je zaslužan za naš mladenački izgled, kožu bez bora, začepljenih pora i znakova starenja. Osnovni znakovi njegovog pomanjkanja su duboke bore, opuštena koža, podočnjaci, obješeni obrazi itd…

Zbog toga je važno pomoći organizmu na prirodnu obnovu kolagena te prirodno pomlađivanje. Osim toga, čekaju vas i druge pogodnosti, a to su, zdrava i gusta kosa, snažni nokti, zglobovi te probavni trakt.

Najprirodniji način da pomognete svom organizmu u obnovi kolagena je zdrava prehrana. Donosimo top 7 namirnica koje omogućavaju tvorbu kolagena u vašem organizmu.

  1. Losos – da odmah ubacimo riblji izvor, koji je ujedno i izvor omega kiselina, no omegu ćemo ostaviti za neki drugi put.

Osim toga, morski kolagen, kako navode neki izvori, ima najbolju apsorpciju, no na žalost, većina se nalazi u dijelovima koje bacamo, a to su kosti i koža. No svejedno, riba je odličan izvor brojnih aminokiselina koje su ključne za izgradnju kolagena.

2. Govedina – osim što je odličan izvor temeljnih graditelja kolagena, odličan je i izvor cinka koji pomaže bržoj izgradnji kolagena. Stoga, nemojte zanemariti meso, ali izbjegavajte masnoće, jer ovdje govorimo o krtoj govedini.

3. Piletina – poput ribe i govedine, i piletina sadrži sve ključne stvari bitne za njegovu izgradnju. A osim toga, vezivno tkivo koje se nalazi u piletini i samo po sebi je izvor prirodnog kolagena.

4. Zeleno lisnato povrće – osim već navedenih opcija, a to je izgradnja kolagena u organizmu, zeleno lisnato povrće sadrži još jedan ključni sastojak koji sudjeluje u izgradnji kolagena, a ujedno je i antioksidans. Govorimo o klorofilu koji sprečava slobodne radikale, samim time umanjuje razinu stresa koja uvelike utječe na ubrzavanje starenja.

5. Jaja – Riznica glicina i prolina (aminokiseline bitne za sintezu kolagena), te upravo ta namirnica utječe na izgled. U kombinaciji sa povrćem, dobit ćete pravi mali kulinarski užitak blagonaklon vašoj koži.

6. Bobičasto voće – bogato vitaminom C, bogato antioksidansima, a uz to pospješuje sintezu kolagena. Vaša kolagen bomba je jedan jednostavan smoothie doručak.

7. Avokado – namirnica koju možete miješati u skoro svaki jelovnik. Bogat vitaminom E koji vam je potreban za maksimalnu izgradnju kolagena. Avokado jednostavno daje točku na I.

Uz sve ove namirnice, sigurni smo da ćete pronaći neki recept te time obogatiti svoj jelovnik i usporiti starenje.

Ana-Marija Karakaš

Midas Widget

Ostavite komentar