Ples koji ističe ljepotu ženskog tijela, a pokreće dušu i emocije!

Već je odavno poznato da orijentalni ples ima mnoge i fizičke i mentalne dobrobiti od koristi za kralježnicu, uspravno držanje tijela, cijeli koštano-mišićni sustav pa sve do izlučivanja endorfina poznatog kao hormona sreće. A sve ljubiteljice ovog senzualnog plesa mogu naučiti sve pokrete i tehnike u studiu RITAM PLESA (Šubićeva 55, Zagreb).

Studio Ritam Plesa osnovala je 2010. godine Nikolina Stepić, poznatija kao Nina koja je svojim nastupom na Supertalentu oduševila žiri, a i sve gledatelje diljem Hrvatske. Iz njene ljubavi prema orijentalnom plesu (Egipatski Raqs Sharqi) rodila se i ljubav prema podučavanju istog.

2012. godine Nina polaže i certifikat za Voditelja plesnih tehnika te studio dobiva na još većoj vrijednosti. Kroz godine studijem su prošle mnoge mlade djevojke i žene, a uz Ninu, ulogu voditeljica preuzimaju i još dvije djevojke tj. Ninine najbolje polaznice. Iz studia su i proizašle jedne od najboljih plesačica orijentalnog plesa s našeg područja.

Završetak svake školske godine, studio obilježava plesnom predstavom Love2BellyDance. Ovogodišnja produkcija ima posebno značenje jer će njome biti obilježeno 10 godina rada studia!  Na produkciji, gledatelji mogu uživati u mnogobrojnim izvedbama kako grupnih tako i solo izvođača te u različitim stilovima orijentalnog plesa, ali i folklornim plesovima s područja Egipta.

Sama Nina može se pohvaliti i da je jedina iz Hrvatske koja je i živjela i radila u Egiptu kao plesačica preko godinu dana. To iskustvo je uvelike utjecalo kako na nju samu, tako i na njene poglede na orijentalni ples, ali i ovaj posao kojim se bavi.

Imala je priliku nastupati na uistinu različitim pozornicama i mjestima u gradovima kao što su Cairo, Hurghada, Sharm El Shaikh, Marsa Allam i Dahab.
Inače, Nina se ovim plesom bavi već zadnjih 17 godina! Osim što vodi studio Ritam plesa, organizira i plesne predstave, a bila je i organizator festivala orijentalne kulture Oriental Fever Zagreb Festival. Osim što je nastupala u mnogim gradovima lijepe naše i Egipta, također je nastupala i u mnogim drugim zemljama, a posebno joj je drago što je imala priliku i biti u funkciji učitelja i sudca na natjecanjima na festivalima u Japanu, Portugalu, Nizozemskoj, Bugarskoj, Njemačkoj, Italiji, Grčkoj, Sloveniji i Srbiji.


Imala je prilike i plesati u duetu te surađivat sa vrhunskim plesačima folklornih plesova Egipta kao što su Mohamed Salah, Ahmed Fekry te Bondok.

Nina i njene najbolje polaznice već zadnje 4 godine i profesionalno zabavljaju i našu publiku svojim plesom u 2 restorana u Zagrebu te pozivom na privatnim proslavama rođendana, svadbama, obljetnicama, poslovnim domjencima, raznim eventima i sl.
Prošle godine Nina je i prisustvovala televizijskom Show-u Supertalent te dospjela u polufinale, a isti uspjeh je postigla i njena najbolja polaznica svojim prisustvom na istom Show-u 2018. godini.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nikolina Nina (@bellydancernina) on

Orijentalni ples je jedna prekrasna plesna disciplina kojom djevojke i žene uisitnu nauče vidjeti i osjetiti ljepotu u sebi. Kako kaže Nina; mnoge djevojke dođu sramežljive, ali već nakon par mjeseci treniranja; na scenu izađu ponosne, vesele i sretne. Orijentalni ples nisu samo pokreti trbuhom već apsolutno svim dijelovima tijela i što je najvažnije…ne samo tijela; već i duše i emocijama. Potrebno je svakodnevno trenirati, posvetiti se izučavanju orijentalne glazbe i kulture i samog plesa. Potrebno je otvoriti svoje srce i pokazati svoje emocije publici, a sve to kroz prekrasne pjesme dalekog Istoka i pokrete toliko mistične, a opet toliko prirodne za žensko tijelo.

Naravno, obzirom da se radi o plesnoj disciplini koja ipak nema direktne poveznice sa našim podnebljem i koja nije standardizirana, mnogi ljudi umanjuju njenu vrijednost ili ‘težinu’. Također, mnogi zbog neznanja svrstavaju ovu plesnu disciplinu u red sa drugim izvođačkim izvedbama kao npr. go-go, ples na šipci i tome sl. Nina ističe da je jedina zajednička značajka navedenoga u tome što su sve te discipline senzualne i ističu ljepotu ženskog tijela. No, dalje od toga, nema nikakve sličnosti. Za orijentlani ples potrebno je biti vješt i u barem osnovama baleta, imati dobro razrađene mišiće, naučiti povijest plesa, glazbe na koju se pleše, pravila instrumenata i orkestralnog sviranja tj. plesanja na isto, poznavati folkorne plesove Egipta jer mnogi pokreti orijentalnog proizlaze upravo iz folflora. I što je najvažnije, potrebno je imati ‘osjećaj’ za glazbu, melodiju i težinu riječi pjesama dalekog Istoka te ih moći iz svoje unutrašnjosti prenijeti na van u obliku pokreta svog tijela, ekspresijom lica te ponekad i mimikom. Naravno, tehnički naučit ‘plesati’ više/manje može svatko uz dugogodišnji rad. No, biti uisitnu ‘plesač’ i umjetnik u izvođenju ove discipline…treba i talent. Orijentalni ili kako ga naš narod zove ne baš lijepim imenom ‘trbušni ples’ je uistinu PLES, a ne rekreativna aktivnost.

Stoga…kad sljedeći puta vidite uistinu profesionalnu plesačicu (jer ima i mnogih koje se samo tako prozivaju), počastite je velikim osmjehom, zaplješćite joj, a ako vas pozove da joj se pridružite u plesu, prihvatite poziv! 🙂
Više o studiu Ritam Plesa i Nini možete saznati na www.trbusniples.net.

Midas Widget

Ostavite komentar