Ovi trikovi pomoći će vam da se riješite dugova što prije!

Bilo da se radi o 500 kn koje ste posudili od susjede, 2.000 kn na Diners kartici ili 200.000 kuna kredita za auto, dugovi nisu lijepa stvar, no ponekad su nužni. Morate biti izuzetno disciplinirani kako biste dugovanja sveli na minimum i redovito podmirivali svoje obaveze.No, ponekad ni to nije dovoljno. Teške životne situacije, otkazi, smanjenja plaće utječu i na najdublje džepove, stoga je potrebno ovladati vještinama koje će vam omogućiti da uvijek možete otplaćivati svoje obaveze i živjeti bez novčanog stresa. Donosimo savjete ljudi koji su prošli takve situacije, a koji će vam pomoći da u 2021. godini živite financijsku bezbrižnost koliko god je to moguće.

Počnite s analizom dugova

Ne morate biti financijski stručnjak niti raditi napredne matematičke formule razrade otplate, bez brige. Dovoljno je uzeti komad papira ili napraviti jednostavnu tablicu na pametnom uređaju. Popišite sve svoje dugove i iznose istih, od najmanjeg prema najvećem te uz njih napišete i iznos najmanje uplate. To će vam dati osjećaj gdje ste i kamo idete. Ovo nije ugodan zadatak – lakše je bilo uplaćivati kako što stignete i nadati se da se s mjesecima dugovi smanjuju. No jedino ćete jasnom računicom znati koliko vam treba vremena i novaca da što prije krenete u financijsku slobodu.

Plan otplate

Dave Ramsey, poznati stručnjak za financije savjetuje otplatu po principu “snježne kugle”. Iza smiješnog naziva krije se jednostavna računica koja bi mogla biti upravo ono što vam treba na putu do slobode od dugova. Radi se o tome da počnete uplaćivati maksimalno koliko možete najmanji dug na popisu, pri tom plaćajući minimalne iznose i za ostale dugove. Recimo da dugujete prijatelju 500 kn, Diners morate plaćati po 200 kn svaki mjesec te kredit po 1.500 kn.

Prijatelju uplatite recimo 200 kn, a za Diners i kredit se raspitajte koliko minimalno možete uplatiti. Često će vam biti dozvoljna uplata manjeg iznosa od planiranog pa bi tako za Diners mogli dati 100 kn, a za kredit 1.000 kn. Tako radite sve dok ne isplatite najmanji dug i tu nastupa “snježna kugla”. Isplatom najmanjeg duga nećete manje plaćati nego ćete iznos koji ste davali za najmanji dug pripisati iznosu koji dajete za sljedeći na listi dugova čime stvarate efekt kugle koja kako se kotrlja postaje sve veća.

Druga metoda je plaćanje 2 puta mjesečno. Možda vam je lakše dati 200 kn na početku mjeseca i 200 kn na kraju nego 400 kn odjednom. To je još jedna dobra metoda za koju je samo bitno da vam oni gdje imate dug pravilno prate vaše uplate.

Dodatni prihodi ili veća štednja

Kada ste u stisci s novcem računica je jednostavna. Ili više zarađujte ili manje trošite. Ako ste zaista zapeli u dugovima, onda prakticirajte oboje! Bez obzira od čega krenuli, ponovo pripremite komad papira ili tablicu. Zapišite na čemu sve možete uštedjeti i gdje sve možete zaraditi dodatni novac.

Uštedjeti možete na sljedeće načine:

 • ograničite vožnju automobila na nekoliko puta tjedno, a možda možete i prijeći na automobil manje potrošnje pa zaraditi na razlici prodaje – kupnje starog/novog automobila
 • ograničite naručivanje dostave hrane na jednom tjedno ili uopće ne naručujte
 • otkažite barem na neko vrijeme preplate koje nisu apsolutno nužne (Netflix zamijenite besplatnim online servisima streaminga, a plaćanje online treninga zamijenite besplatnima na YouTube-u)
 • praćenjem kataloga i akcija umjesto odlaska u najbliži dućan
 • smanjite broj kartica/računa u banci ili promijenite banku ukoliko vam se to isplati, naravno dobro sve istražite
 • ukoliko ste podstanar možda možete prijeći u manji/povoljniji stan ili onaj bliže radnom mjestu
 • odjavite se sa svih prodajnih newslettera raznih dućana koji vam redovito šalju akcije, umjesto toga radije zapratite portale sa financijskim savjetima
 • što više koristite gotovinu za plaćanje: kada “peglamo” kartice nemamo osjećaj koliko smo potrošili, sve dok nije kasno, što vas je moguće i dovelo do situacije dugova

Dodatno zaraditi možete na sljedeće načine:

 • prodajte sve što vam ne treba (pri tom ne mislimo da u kući trebate ostaviti samo stol i frižider već da se riješite svih nepotrebnih krpica, torbica, opreme, uređaja koje ne koristite duže vrijeme. Osim što će vaš životni prostor prodisati novu energiju bez nepotrebnih stvari, možete dobro i zaraditi)
 • težite tomu da imate barem 3 izvora prihoda, bez obzira imate li dugove ili ne. To znači da vam jedan izvor može biti plaća, drugi recimo online prodaja stvari koje vam ne trebaju i treći (čuvanje djece, ljubimaca, čišćenje, instrukcije…)
 • na papir stavite sve svoje vještine i načine kako ih možete unovčiti: možda ste izvrsni u gramatici i mogli biste lektorirati studentske radove ili se izvrsno snalazite u Excelu pa pronađite posao unosa podataka
 • obratite se prijateljima i susjedima, “pustite glas” da tražite dodatni posao

Zapamtite: kao i kod bilo koje druge promjene koju želite postići u životu i za otplatu dugova potrebno je imati snažnu želju, volju, konkretan cilj i korake koje slijedite. To će vam pomoći da ne posustanete ni onda kada je teško, a cijela ova situacija naučit će vam da ubuduće još bolje raspolažete novcem i živite jednostavnije i sretnije.

Midas Widget

Ostavite komentar