Obavezno štivo za ljubitelje trilera: u suradnji s nakladom Znanje darujemo vas nagrađivanim naslovima!

Ljeto samo što nam nije pokucalo na vrata, a s njime i više slobodnog, opuštenog vremena. Vrijeme je to kada se bavimo stvarima kojima kroz godinu nismo možda stigli koliko smo željeli. Poput čitanja knjiga! Ponekad je teško odabrati koju knjigu čitati stoga vam donosim čak dva prijedloga kojima vas uskoro i darujemo. Riječ je o naslovima iz pera islandske spisateljice Yrse Sigurdardottir. U nastavku donosimo opis obje knjige, a darivanje pratite na našoj Facebook stranici!

DNK

Yrsa Sigurđardóttir ljubiteljima krimića zasigurno nije nepoznanica. Njezin zastrašujući, izvanredan i napeti roman DNK nagrađen je Blódropinn nagradom za najbolji islandski krimić 2015. godine, a Guardian za roman navodi da je atmosferom bliži jezivom svijetu Stephena Kinga nego nordijskome noiru.

Romanom DNK, prvim u seriji o dječjoj psihologinji Freyji i detektivu Huldaru, Yrsa je učvrstila svoj status “kraljice islandskog krimića” i majstorice pripovijedanja. Mlada žena brutalno je ubijena u svom domu u Reykjavíku. Jedina je svjedokinja njezina sedmogodišnja kći, koju je policija pronašla kako se skriva ispod kreveta u sobi u kojoj je počinjen zločin. No ona ne želi govoriti o tome. Posve neočekivano promaknut u voditelja ove istrage, detektiv Huldar mora surađivati s psihologinjom Freyjom, specijaliziranom za rad s traumatiziranom djecom. Freyja, općenito nepovjerljiva prema policiji, a pogotovo prema Huldaru koji joj se u baru lažno predstavio te joj se nije javio nakon što su zajedno proveli noć, nimalo ne skriva svoje nezadovoljstvo tom suradnjom. No odlučna je u namjeri da pod svaku cijenu zaštiti djevojčicu. Uskoro je ubijena i druga žena na jednako brutalan i neuobičajen način. Istodobno jedan radioamater zaprima neobične šifrirane poruke koje opsesivno pokušava odgonetnuti, a kada mu to napokon pođe za rukom, čini se da ga one povezuju s objema žrtvama.

 

VRTLOG

Zastrašujuća poruka u kojoj se najavljuje smrt šestero ljudi pronađena je u školskoj vremenskoj kapsuli, deset godina nakon što je zakopana. Je li posrijedi dječja šala ili nešto puno zlokobnije? Detektiv Huldar dobiva zadatak istražiti ovaj neobičan slučaj. S obzirom na fijasko s prethodnom istragom, sumnja da je u ovu uključen samo kako bi ga držali podalje od ozbiljnog policijskog posla. Psihologinja Freyja jedina je osoba koja mu može pomoći shvatiti prave motive djeteta koje je napisalo zloslutnu poruku.

Ubrzo nakon otvaranja vremenske kapsule, slijedi niz jezivih događaja: najprije su u dvorištu kuće u centru grada pronađene dvije odrezane šake, a onda se dogode i dva okrutna ubojstva. Huldar i Freyja naći će se u središtu još jednog šokantnog slučaja i u trci s vremenom kako bi pronašli ubojicu prije nego što provede u djelo svoj stravični plan.

“Jedna od najboljih knjiga koje sam pročitao u posljednje vrijeme: mračna, jezovita i neizdrživo napeta od početka do kraja.” -Stuart MacBride

“Moćni portreti likova, uzbudljiv zaplet i spooky atmosfera potvrđuju ovu nadarenu autoricu kao jednu od najuspješnijih spisateljica trilera današnjice.” – Guardian

Sretna dobitnica u darivanju objavljenom 7. lipnja je Aleksandra Bračko i prijateljica koju je tagirala. Molimo dobitnicu da se javi u inbox Hvala svima na sudjelovanju!

Midas Widget

Ostavite komentar