Lagano i hranjivo od jutra

doručak, energija

Način prehrane itekako utječe na razinu energije, radnog elana i raspoloženja općenito. Ne preskačite doručak jer on daje energiju i poboljšava koncentraciju na početku dana. Odlična ideja je zobena kaša, a superdoručak su i jaja. Za ručak na poslu nemojte posezati za brzom hranom koja će vas brzo zasititi, ali osjećat ćete se umorno i brzo ogladnjeti. Za bolju koncentraciju izaberite lagani ručak.

Sardine i avokado – Pojedite sardine s kriškama avokada, začinjene limunovim sokom. Odličan izbor je i salata sa špinatom i lećom bogata proteinima poput piletine, ali i tune i lososa koji su, kao i sardine, bogati omega-3 esencijalnim masnim kiselinama. Leća je bogata vitaminom B koji poboljšava snagu mozga, dok tamnozeleno lisnato povrće, poput špinata, smanjuje kognitivno propadanje.

Ručak možete pripremiti kod kuće i ponijeti u hermetičkoj posudi. Pravite li laganu salatu, napravite dresing od svježeg limunovog soka i maslinovog ulja bogatog polifenolima, za koje je utvrđeno da smanjuju kognitivno propadanje.

Umjesto slatkiša, za međuobrok ponesite grickalice, poput oraha, svježeg voća ili mješavine suhog voća i orašastih plodova. Orasi poboljšavaju kognitivnu funkciju i čuvaju pamćenje, a šaka je dovoljna za maksimalan učinak.

Voćna salata – I svježe voće bogato vitaminom C smanjuje pad sposobnosti mozga. Jedite ga cijelog (jabuka, banana, mandarina) ili kombinirajte nekoliko različitih vrsta i jedite kao voćnu salatu.

Radite li ili učite navečer, treba vam kvalitetna večera. Pripremite losos ili skušu, ribe bogate omega-3 masnim kiselinama koje pridonose zdravom funkcioniranju mozga i smanjuju gubitak pamćenja. Odličan prilog su paradajz, zeleno lisnato povrće i batat.

Žitarice – Cjelovite žitarice, poput bulgura, smeđe riže, ječma, kuskusa i kvinoje, također su dobar prilog za ručak ili večeru. Bogate su složenim ugljikohidratima, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, oslobađaju glukozu polako u krvotok, tako da vaš mozak dobiva stalan poticaj energije. Održavaju koncentraciju i poboljšavaju raspoloženje.

Tamna čokolada – Kakao je bogat flavonoidima, spojevima koji poboljšavaju kognitivne sposobnosti. Nekoliko kockica tamne čokolade odličan su izbor za desert.

Brokula – Brokula je odličan izvor vitamina K, koji jača snagu mozga i kognitivnu funkciju. Kuhajte je na pari od 5 do 10 minuta. Začinite maslinovim uljem i limunovim sokom.

Kelj – Tamnozeleno lisnato povrće, poput kelja i špinata, smatra se superhranom – bogati su vitaminima, uključujući A, C i K. Pozitivno utječu na pamćenje, pažnju i verbalne sposobnosti.

Sardine – Sardine su bogate omega-3 masnim kiselinama koje poboljšavaju komunikaciju između moždanih stanica i regulaciju neurotransmitera koji poboljšavaju fokus.

Ovakav raznovrsni meni omogućuje vam lako savladavanje svih dnevnih obaveza, a energije neće nedostajati ni za ugodno večernje druženje.

M.Z.

Ostavite komentar