Kako do zdravog seksualnog odnosa nakon seksualnog zlostavljanja

Autorica i edukatorica Emily Nagoski istaknula je potrebu za boljom informiranošću o liječenju trauma seksualnog zlostavljanja. Kako bi pružili žrtvama bolju i kvalitetniju podršku moramo biti svjesniji utjecaja zlostavljanja na njih.

Za osobe koje su iskusile seksualno zlostavljanje ili bilo koju drugu traumu, samoprihvaćanje i uživanje u svojoj seksulanosti može biti naizgled nemoguća misija. Kada dodamo nerealne ideale koji dopiru sa naslovnica frustraciji i boli uzrokovanoj zlostavljanjem ili traumom, stvaraju se negativni ili anksiozni osjećaji vezani uz osjećaj privlačnosti. Nakon traume, većina osoba se bori sa tim da se uopće osjećaju sigurno u vlastitoj koži, a kamoli da uživaju u svojoj seksualnosti.

Iako će vam trauma trenutno blokirati pogled, nevjerojatna vaša ljepota i dalje je tu. Zdrav odnos s ljubavlju, brigom i ugodnim seksom može se razvijati kada vi i partner možete reći jedno drugom što vam je ugodno i što trebate kako bi izgradili međusobno povjerenje. Sve je to moguće!

Vrlo je važno znati što trebate da biste se osjećali sigurno i uživali u seksu, te biti u mogućnosti to podijeliti s partnerom. Neke potrebe koje možda želite podijeliti s partnerom mogu uključivati sljedeće:

• Imati upaljeno svjetlo
• Odrabrati određeno mjesto za seks
• Zakazati određeno vrijeme seksa s partnerom, tako da bude očekivano
• Imati uvod do seksa uz rutinu u kojoj uživate, bilo da je to povezano s vama i vašim partnerom dok večerate zajedno ili se družite ili radite nešto što volite, što vam pomaže da se osjećate prizemljeno, opušteno i sigurno.
• Vi inicirate dok vam vaš partner omogućava da preuzmete vodstvo i idete svojim tempom

Vi i vaš partner možda ćete morati isprobati mnogo stvari da biste pronašli što vam najbolje odgovara. Vaše vlastite sklonosti mogu se razlikovati ovisno o vašem jedinstvenom iskustvu. Važno je odvojiti vrijeme da shvatite što vam treba da biste bili sigurni i otvoreno podijelili te ideje sa svojim partnerom. To će pomoći vašem partneru da zaista bude tu za vas tijekom seksa, što će vas u konačnici još jače povezati.

Također rad s dobrim terapeutom za traume također pomoći će vam na putu do ozdravljenja, tako što ćete vas naučiti kako se osjećati prizemljeno i sigurno dok se upuštate u zdrave odnose.


Izvor: Cover Style

Midas Widget

Ostavite komentar