JELENA ROZGA zaogrnuta zvjezdanom prašinom limitirane kolekcije nakita ELKANA

‘Gdje Svemir dotiče Zemlju’ naziv je limitirane kolekcije nakita umjetničke radionice ELKANA koju ekskluzivno predstavlja Jelena Rozga, najavljujući otvorenje izložbe 13.lipnja 2018. u 19 sati, u Mediteranskom institutu za istraživanje života u Splitu.

Iznimna je to kolekcija nakita načinjena od meteorida.

Veliki komad zvjezdane prašine, meteorid sastavljen od metala i kamena gorio je prolazeći kroz zemljinu atmosferu (u toj se fazi naziva meteor) i stigao do površine našeg planeta (kada se naziva meteorit).  Izravno iz Univerzuma – Zemljine orbite ili iz udaljenijeg dijela našeg sunčevog sustava – sletio je na podnožje Himalaja, na području Nepala. Taj meteorit, iskonsko je srce limitirane kolekcije nakita ELKANA ‘Gdje Svemir dotiče Zemlju’. Meteorit je središnji dio privjesaka, naušnica i narukvica, obrubljen srebrom i zlatom u mokume izvedbi.


Mokume je japanska tehnika obrade različitih vrsta metala kojom se stvara karakterističan slojeviti uzorak. Ista tehnika koristila se u izradi japanskih mačeva koje su nazivali ‘dušom samuraja’.

‘Iznimno bliskom doživljavam novu kolekciju Elkana nakita od meteorita. Zbog plesa Svemira i Zemlje koji vidim u tom nakitu. A i zato što se elegantnom formom ističe nevjerojatna snaga  i moćna poruka koju nakit nosi. Moj komad iz kolekcije’ Gdje Svemir dotiče Zemlju’ moj je osobni komadić svemira, moja energija i moja priča,’ rekla je Jelena noseći svoj set nakita u zlatnoj verziji.

Također raduje se i nadolazećoj izložbi sljedeći tjedan u svom rodnom Splitu. Mediteranski institut za istraživanje života domaćin je i partner ovoj izložbi. MedILS je mjesto slobode za kreativnost i inovacije, u znanosti, umjetnosti i životu i prirodan je odabir izložbi koja nam donosi svemir u estetskoj formi. Izložba je dio MedILS-ovog programa pod nazivom ‘MedILS Splitu’ kroz koji će oni koji vole Split, znanost i umjetnost zajedno učiti i stvarati pod suncem i zvijezdama.

 ELKANA

Za umjetničku radionicu Elkana, nikada nije riječ samo o nakitu. Niti samo o umjetnosti. Ono što ih pokreće jest esencija života. U središtu stvaranja su ekskluzivni, iznimno rijetki, moćni materijali – poput meteorita i 2000 godina starih arheoloških nalaza. Putuju svijetom, uče o umjetničkim tehnikama i kulturama, surađuju s majstorima izrade nakita. Rezultat su unikatni, visokokvalitetni ručno rađeni komadi nakita, uvijek u limitiranim edicijama. Bazirani su u Hrvatskoj, ali svijet (i šire) njihova je radionica i izvor inspiracije.

AUTOR – Feđa Aaron Bučić – umjetnik

Istina, Jednostavnost i Ljubav postulati su po kojima živi. Stvara okružen maslinama i svojim umjetničkim radovima u Hrvatskoj. Posljednjih 30 godina živio je i stvarao i u Izraelu, Nepalu i Indiji.

Izrađuje nakit od kamena – od bračkog do dragog – uz plemenite metale, osnova su kojoj se iznova vraća, uz istraživanje drugih materijala. Temelj umijeća stvarao je u Klesarskoj školi u Pučišćima na Braču, Višoj školi za drago kamenje u Amsterdamu i višegodišnjim radom uz majstore zlatare u Splitu, Amsterdamu i Jaipuru. Dugo godina radio je sa štićenicima splitskog Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači, u kojem je pokrenuo nagrađivanu klesarsku terapeutsku radionicu za osobe s posebnim potrebama, te je posebno priznanje dobio za rad u mozaiku.

Uz ostale radove, osobito se ističe krunica od kamena iz Međugorja koja je darovana papi Ivanu Pavlu II.

Obogatio je katedralu glavnog grada Nepala –  Kathmandu – križem od bračkog kamena s hrvatskim pleterom. Restaurirao je niz sakralnih predmeta i objekata diljem Hrvatske, Indije i Nepala. Izlagao je svoj autorski nakit nizom samostalnih izložbi u zemlji i svijetu.

 

Midas Widget

Ostavite komentar