Kako pripremiti blagdanski stol na svačije oduševljenje

Lovrec

Ovih blagdana ne treba nam puno – dovoljno je da se okupimo živi i zdravi s najdražim prijateljima i obitelji i uživamo u toploj atmosferi, zar ne? Većina nas ovaj Božić ostaje kod kuće gdje ćemo zajedno sa najmilijima provesti mirne i ugodne trenutke. Osim božićnih pjesama, dekoracija, poklona, nezaobilazan dio druženja je i zajednički ručak. Ukoliko ste ove godine u ulozi gosta, vama je lako – samo se pojavite i uživate. No, oni koji su u ulozi domaćina možda već danima razmišljaju o savršenom meniju kojim će oduševiti goste. Donosimo nekoliko ideja kako stvoriti pravu božićnu atmosferu i trajne uspomene na zajedničke trenutke.

Odabir menija

Ako se želite držati provjerene tradicije, puretina i mlinci pun su pogodak. Ako i ne znate pripremiti puricu, možete naručiti već pečenu i uštediti vrijeme i energiju. Nećete pogriješiti ako umjesto nje, uz mlince pripremite pečenu piletinu, koja je jednostavnija i povoljnija za pripremu.

Za one ‘modernijeg duha’ predlažemo jela poput punjenih telećih prsa pripremljenih u pećnici ili rolade punjene jajem, šunkom i sirom.  Ako imate volje i mogućnosti, možete pripremiti jedno jednostavnije i jedno svečanije jelo, kako bi gosti probali od svega po malo. Od priloga, osim mlinaca savršeno će pasati i pečeni krumpir, povrće sa žara, zapečeni grah ili riža na luku s povrćem.

Svakako ne zaboravite i na 1 – 2 vrste salata. Osim klasične zelene, možete pripremiti šopksu ili jednostavan mix više salata (mi volimo kombinaciju rikole, endivije, matovilca i naribane mrkve). Začiniti možete limunom umjesto octa ili aceto balsamicom. Ukoliko pripremate bogato glavno jelo, predjelo ili juha vam gotovo i ne trebaju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Sara Lynn Hunt | Cozy Food (@serendipitybysaralynn)

Za desert poslužite domaći kuglof, kupovne ili domaće čajne i kremaste kolače ili ispecite jednostavnu tortu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli mychristmasfairy (@mychristmasfairy)

Uz bogati mesni ručak najbolje će pasati lagani kolači s voćem ili laganom kremom. Ove godine veliki su hit ponovo rafaelo kuglice, raspucanci i medenjaci.

Odabir pića

Ako želite biti jako fancy, za svoju svečanu večeru odaberite vina koja se mogu savršeno upariti s jelima koja poslužujete. Ako se vaši gosti ne razumiju u uparivanje vina i hrane, iznenadite ih i pripremite se te im prije večere objasnite što ćete sa čime posluživati. Vjerujemo da se neće buniti, baš naprotiv!

Ukoliko ste se odlučili za teletinu uz nju će izvrsno pasati Merlot. Nježnije je rubin boje, a okusom podsjeća na maline, kupine, borovnice.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vino Lovrec – authentic wines (@vinolovrec)


Ukoliko ćete u kombinaciji glavnih jela imati slatko – kiselu kombinaciju, za piće odaberite Sauvignon blanc.  Ako ipak želite preskočiti sagu o vinima, jednostavno odaberite Rose zanimljivo vino, efektne roze boje koje je blagog okusa i savršeno se slaže sa svim jelima.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vino Lovrec – authentic wines (@vinolovrec)

Važno je i odakle nabavljate vina kako biste bili sigurni u kvalitetu u punoću okusa. Mi volimo ona iz vinarije Lovrec jer se radi o ekološkim vinima u prijelaznom razdoblju.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vino Lovrec – authentic wines (@vinolovrec)

Dekoracije

Kada ste se toliko potrudili oko hrane i pića, nemojte zanemariti i dekoraciju stola. Kada se radi o božićnoj trpezi ne vrijedi ona “manje je više” nego upravo suprotno! To je doba godine kada se možemo razabacati ukrasima, bojama, šljokicama.. Za početak se potrudite da se pribor za jelo i piće jednak za sve ili da je kombinacija 1 – 2 modela koji se nadopunjuju kako bi sve izgledalo skladno.

Ne treba vam puno novaca za ukrasiti stol – samo mašte i volje! Primjerice, kupite neke fora, veće salvete u koje možete jednostavno, a efektno staviti pribor za jelo ili ih staviti da samostalno stoje na tanjuru kao ukras za sebe.

Za dozu misterije možete pripremiti male porukice s motivacijskim ili drugim porukama i sakriti ih u salvetu.

Možete nabaviti i obruč za salvetu ili napraviti svoj sa motivom Djedice! Na stolu će lijepo pasati i visoke svijeće u zlatnom ili srebrnom stalku koje možete zapaliti netom prije početka večere. Efektne će biti i mini lampice na baterije koje možete zajedno sa par kuglica staviti u zvono za kolače i tako dobiti efektan ukras. Ne zaboravite i ovjekovječiti dekoracije, hranu i druženje mobitelom ili fotoaparatom, a možete snimiti i neki fora video.

Božićno darivanje!

Kako biste za svoj blagdanski stol osigurali samo najbolje, u suradnji s vinarijom Lovrec darujemo jednu osobu sa setom vina  rosé i sauvignon, za mušku i žensku stranu stola! Pratite nas jer uskoro objavljujemo detalje na našoj Facebook stranici.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Vino Lovrec – authentic wines (@vinolovrec)

Sretna dobitnica u darivanju objavljenom 17. prosinca je Marina Tarnaj. Molimo dobitnicu da se javi u inbox:) Hvala svima na sudjelovanju!

 

Midas Widget

Ostavite komentar