Bol u Ahilovoj tetivi i način liječenja!

Ahilova tetiva

Znate li priču o Ahilu? Majka ga je uronila u čudotvornu vodu da postane besmrtan. Dok ga je uranjala držala ga je za petu te je ona jedini dio koji je ostao neuronjen i tako je postao najranjiviji dio Ahilovog tijela! Na kraju je nesretni Ahil skončao od uboda strijelom u svoju Ahilovu petu. Od tud uzrečica “Ahilova peta”, ranjivi dio tijela!

Svaki put kada zakoračite koristite svoju Ahilovu tetivu. Njezina je uloga prijenos opterećenja sa mišića na kost te služi kao amortizer i na taj način sprječava ozljedu mišića.  Ona je najveća i najčvršća tetiva u tijelu što joj omogućuje prijenos velikih opterećenja i sila. Kod odrasla čovjeka njezina duljina iznosi između 10 i 15 cm. Međutim, bez obzira na njezine obećavajuće karakteristike, ozljede Ahilove tetive najučestalije su od svih ozljeda tetiva donjih ekstremiteta.

Zašto su ozljede i prenaprezanja Ahilove tetive toliko učestale!?

Imate li i Vi problema sa Vašom “Ahilovom petom”? Nemojte ‘skončati’ kao Ahil!

Razlikujemo dvije vrste bolova i simptoma u Ahilovoj tetivi:

  1. Neinsercijski, duž Ahilove tetive (tendinitis). Vlakna tetive, najčešće u njezinom središnjem dijelu, djelomično pucaju te dolazi do mikrooštećenja u tetivi koja uzrokuju oticanje i zadebljanje tetive. Ovaj je tip učestaliji te se pojavljuje u 70-75% slučajeva. Javlja se kod 9% rekreativnih trkača, a čak 5% profesionalnih trkača prekida karijeru zbog ovog tipa upale ahilove tetive!  Češće se pojavljuje kod mlađih i aktivnijih ljudi.
    2. Insercijski, u području hvatišta Ahilove tetive za petnu kost (entezitis Ahilove tetive). Pojavljuje se rjeđe, u 20-25% slučajeva. Uključuje donji dio tetive koji se hvata za petnu kost i može se pojaviti kod bilo koga, čak i kod ljudi koji nisu aktivni. Ove strukture su uske, čvrste, jake i manje prokrvljene. Podnose puno opterećenja, ali jednom kad “popuste” traže dugotrajnu pažnju da bi se oporavile!
    Pri normalnom hodu Ahilova tetiva apsorbira preko 3,5 puta vaše tjelesne mase, dok prilikom trčanja apsorbira oko 7,5 puta vaše tjelesne mase.

Opterećenje kojim se isteže 4-8% Ahilove tetive izaziva mikroskopska oštećenja kolagenskih vlakana, dok pod djelovanjem većeg opterećenja kojim se isteže 8- 10% duljine Ahilove tetive dolazi do potpune rupture. Kako bi se to spriječilo, mora postojati ravnoteža između opterećenja tetive i njene sposobnosti da to opterećenje podnese.

Kako ustanoviti uzrok problema?
Fizioterapijskim pregledom, uzimanjem podrobne anamneze (uočava se tijek i povijest nastajanja bolova i potencijalni uzroci), uočavanjem deformiteta stopala ili krive pozicije stopala, razvijenosti svodova stopala te uočavanjem drugih posturalnih odstupanja na drugim dijelovima tijela. Pregled plantograma i baropedoscana za digitalno prepoznavanje opterećenja na stopalu (3D dijagrami stopala).
Ostale metode kao što su palpacija, ultrazvučna dijagnostika ahilovih tetiva ili plantarne fascije.

Koja rješenja se mogu koristiti?
Fizioterapijskim pregledom moguće je rano prepoznati i otkriti uzrok tegoba te na taj način spriječiti kroničnost i dugotrajnost problema. Ovisno o pronalasku uzroka pristupa se rješavanju problema. Cilj cjelokupne fizioterapijske intervencije jest ukloniti uzrok, odnosno radnju ili biomehaniku koja uzrokuje problem (prestanak te specifične aktivnosti te usmjerenje prema rasteretnoj aktivnosti, pauza od sporta, primjena adekvatnije obuće, korekcija obrazaca koji uzrokuju simptome). Osim toga, moguće je uključiti fizikalnu terapiju (terapijski ultrazvuk, magnet, laser, udarni val) koja je odlična kao prva pomoć za smanjenje simptoma.

Indiba Activ terapija kroz toplinu uzrokovanu radijskom frekvencijom omekšava strukture plantarne fascije i Ahilove tetive te kroz aktivan pokret dovodi terapiju na ona mjesta gdje je otpor tkiva zbog ozljede najveći i gdje je potrebno potaknuti hidratizaciju tkiva. Indiba ima posebno razvijenu rezistivnu elektrodu za dijelove tijela gdje su otpori tkiva za izlječenje najveći.

Dry needeling (ubod iglom u strukture ispod ili iznad mjesta boli) uspješno smanjuje nateg na tom specifičnom mjestu te reducira simptome. Ortopedska povišenja (plutena, silikonska, metatarzalna…) mijenjaju biomehaniku stopala te direktno rasterećuju ahilovu tetivu.
Ortopedski ulošci sa metatarzalnim povišenjima, supinacijskim ili pronacijskim klinovima.

Terapijske vježbe za pozicioniranje stopala ili korekciju posturalnih deformiteta, vježbe istezanja, ekscentrične vježbe, vježbe snaženja ciljanih struktura, proprioceptivne vježbe za bolji osjet u stopalu, vježbe za korekciju disbalansa između mišića prednje i stražnje skupine, korektivne vježbe. Provedeno je istraživanje kojim je potvrđena normalizacija struktura ahilove tetive (UZV i MRI) nakon programa ekscentričnih vježbi u trajanju od 12 tjedana!

Kinesiotape trake za rasterećenje Ahilove tetive, inhibiciju (opuštanje) ili facilitaciju (podraživanje) određenih mišićnih vlakana, mehaničke tehnike korekcije deformiranih pozicija struktura stopala ili ostalih dijelova tijela.

U ovom tekstu obuhvaćen je samo dio deformiteta i dio mogućih terapijskih rješenja. Preporuka je napraviti prvi pregled što prije od pojave prvih simptoma kako bi prepoznali uzrok problema i odredili adekvatnu terapiju te na taj način osigurali brži oporavak i povratak u aktivnost!

Sa povjerenjem se obratite u Polikliniku Medical Body Balance!, Polikliniku za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s fizikalnom terapijom, ortopedijom i traumatologijom.

Poliklinika MEDICAL BODY BALANCE

Poliklinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju s fizikalnom terapijom, ortopedijom i traumatologijom

Izvor: Velibor Viboh, dugogodišnji službeni fizioterapeut Borne Ćorića i službeni fizioterapeut Hrvatske teniske reprezentacije te fizioterapeut tenisačima, boksačima i gimnastičarima. U centru rade visoko školovani fizioterapeuti koji pokrivaju cjelokupan spektar osnovnih i specijalnih fizioterapijskih tehnika, kineziologa, instruktorica joge i shiatsu praktičara, a centar također surađuje sa liječnicima ortopedima, kiropraktičarima, nutricionistima i savjetnicima o zdravoj prehrani.

 

 

Midas Widget

Ostavite komentar