8 negativnih i dugotrajnih posljedica odrastanja sa strogim perfekcionističkim roditeljima

Jeste li odrasli s pretjerano strogim, kontrolirajućim ili perfekcionističkim roditeljima? Je li obiteljski razgovor bio naporan i ograničen? Jeste li se često osjećali kao da vam nije dopušteno da budete sami ili izražavate određene osjećaje?

Ako su roditelji pretjerano strogi i perfekcionistički, takvi stilovi roditeljstva imaju trajan utjecaj na djecu.

Odrastanje u kućanstvu s beskonačnom količinom pravila o tome što je ispravno, a što pogrešno (bilo da se ta pravila komuniciraju izričito ili implicitno) je iscrpljujuće. Ako ste se u djetinjstvu stalno osjećali kao da ‘hodate po jajima’, posljedice mogu biti poprilično štetne.

Možda su vam roditelji branili određene emocije (najčešće tugu i gnjev). Možda su vam rekli kako ste bili (tj. osjetljivi, bučni, stidljivi) u krivu. Možda su vam rekli da su vaši emotivni odgovori pogrešni, blesavi ili dosadni. Možda vam nisu pokazivali ljubav.

Ne postoji savršen roditelj. Svaki roditelj ostavlja psihološke ožiljke na svoju djecu na ovaj ili onaj način. Ali neki roditelji odlaze u krajnost .
Ovo su posljedice perfekcionističkog roditeljstva:

1. Potiskivanje emocija

Prvi i najčešći opći simptom djece perfekcionističkih roditelja je potiskivanje emocija. Bilo da je riječ o tuzi, ljutnji, frustraciji, ljubomori ili bilo kojoj drugoj emociji koja se u modernom društvu često označava kao ‘negativna’, vjerojatno će imati poteškoća s izražavanjem određenih emocija.

Te će se kronično potisnute emocije pretvoriti u bolest, tjeskobu, depresiju ili (dugoročne) bolesti poput teže mentalne bolesti.

2. Osjećaj sramote

Ako postoje stotine pravila kako bi se dijte trebalo ponašati i stalno mu se prigovara kako ih se ne pridržava, dijete će početi vjerovati da nešto s njim nije u redu, a to se održava i poslije kada to dijete odraste.

3. Sklonost ovisnostima

Ovisnosti mogu imati različite oblike. Možete biti ovisni o poslu, seksu, alkoholu, drogama, žvakanju noktiju, ljubavi. Pa što je ovisnost? U svojoj srži, ovisnosti su neprilagođeni stresni odgovori. Drugim riječima, vaša ovisnost je ono što činite da biste se nosili sa stresom koji osjećate.

4. Perfekcionizam

Bit ćete skloni nastavljanju generacijskog perfekcionizma sve dok se ne odlučite za novi put.

5. Kronični stres i fiziološka napetost

Ako uvijek pokušavate ispravno živjeti, uvijek ćete se osjećati na rubu, očekujući sljedeću pogrešku koju ćete napraviti.

6. Poteškoće sa prihvaćanjem kritike

Perfekcionisti imaju non-stop samokritični unutarnji dijalog. To je poput pukovničkog narednika u glavi koji vam govori kako i što učiniti, kako ne biste bili kritizirani.

7. Živjeti život izvan usklađenosti i uvijek želeći ugoditi drugima

Stalno pokušavajući živjeti po strogim roditeljskim standardima, dijete odrasta u osobu kako bi udovoljila drugima. Dok nastavljate živjeti svoj život za druge ljude, polako ćete erodirati svoj osjećaj za sebe i uroniti u opći osjećaj nelagode.

8. Poteškoće s intimnim vezama

Intimnne veze zahtjevaju da se vaš samozaštitni ego rastvori kako bi vam omogućio da se zbližite s nekim. Način da se osjećate ispunjeno u intimnoj vezi je biti s nekim koga volite, vjerujete i poštujete te se prepustiti.
Ako ste imali perfekcionističke roditelje, intimnost će biti posebno izazovna.

Midas Widget

Ostavite komentar