5 navjerojatnih stvari koje se događaju vašem tijelu kada prestanete konzumirati šećer!

Izbacivanje šećera nije lako čak niti za najjače među nama. Čak su i istraživanja otkrila da šećer vara mozak da ga želimo sve više i više. Ali evo dobrih vijesti. Malo slatkoga je u redu, naglasak je na malo!

Američka udruga za srce ženama preporučuje ne više od šest žličica dodanog šećera dnevno. Šećer koji se nalazi u cjelovitim namirnicama poput voća i povrća, kaže Kimber Stanhope, doktorica sa Sveučilišta u Kaliforniji, Davis. ‘Ovi prirodni šećeri dolaze u paketu s korisnim vitaminima, mineralima, vlaknima i drugim hranjivim tvarima. Ali ako uspijete smanjiti unos dodanog šećera, dobiti ćete nevjerojatne zdravstvene prednosti. U stvari, dobrobiti života sa manje šećera su toliko dobre da bi vas mogle motivirati da ga pokušate ukloniti iz svoje prehrane do kraja., kaže doktorica Stanhope.

A ovo su prednosti:

Pripremite se za mlađu kožu

Šećer u vašoj prehrani utječe na količinu šećera u vašem krvotoku – a studije sugeriraju da visoka razina šećera u krvi uspostavlja molekulski domino efekt zvan glikacija. Što reći? To je samo maštovit pojam za postupak koji može ometati popravak kolagena na vašoj koži, proteina koji čini da ona izgleda zgusnuto. Dijeta puna poslastica također može dovesti do smanjene elastičnosti i preuranjenih bora. Srećom, istraživanja sugeriraju da smanjenje unosa šećera može pomoći pri smanjivanju vidljivih znakova starenja.

Biti ćete puni energije

Dodani šećeri su jednostavni ugljikohidrati. To znači da se brzo probavljaju i brzo ulaze u vaš krvotok. Ali nakon što se metabolizira taj šećer, tijelo ‘krahira’. ‘Kad umjesto dodanog šećera jedete hranu bogatu bjelančevinama i zdravim masnoćama, poput šake badema, ona će vas opskrbiti stalnijim tokom energije koji traje duže’, kaže Diane Sanfilippo, prehrambena savjetnica i autorica časopisa ‘ Dnevni vodič za detox od šećera’.

Recite zbogom trbušnoj masti

Količina šećera povećava šećer u krvi, što izaziva poplavu inzulina kroz vaše tijelo, što s vremenom potiče masti da se nakupljaju oko trbuha. Poznata i kao visceralna masnoća, ove masne stanice duboko u trbuhu su najrizičnije vrste jer stvaraju adipokine i masne hormone – izazivače kemijskih problema koji putuju do vaših organa i krvnih žila, gdje dovode do upale koja može pridonijeti raznim bolestima. Ukratko, kad smanjite deserte, počet ćete smanjivati trbušnu masnoću!

Riješiti ćete se viška kilograma

Povećana razina inzulina ne dodaje samo kilograme vašem trbuhu; oni talože masne stanice po cijelom tijelu u prekomjerne zalihe kalorija, kaže endokrinolog, David Ludwig, dr. med., profesor prehrane na Harvard T.H. Chan školi javnog zdravlja. Zamjena rafiniranih ugljikohidrata i slatke hrane u vašoj prehrani zdravim mastima pomaže održavanju inzulina stabilnim, kaže on, zato se manje kalorija skladišti kao masnoća. Kao rezultat toga, ‘glad se smanjuje, metabolizam se ubrzava, a vi možete izgubiti višak kilograma uz manji napor.’

Smanjujete rizik za dijabetes

Budući da manje slatkiša pomaže da smanjite višak kilograma, također ćete biti zaštićeni od dijabetesa tipa 2. Ali konzumiranje manje šećera, također smanjuje rizik od bolesti i na drugi način: ‘Dijeta s puno brže probavljivih ugljikohidrata, poput šećera, zahtijeva da gušterača iz dana u dan oslobađa puno inzulina, obrok nakon obroka’, objašnjava dr. Ludwig. ‘Prekomjerna potražnja može prekomjerno trošiti stanice koje proizvode inzulin, što na kraju vodi do dijabetesa.’

Midas Widget

Ostavite komentar