Kate Phillips i Stuart Martin intervju

 Uoči premijere nove sezone Gospođica Scarlet i Vojvoda koja nam donosi mnoštvo zanimljivih slučajeva smještenih u viktorijanski London, imali smo priliku razgovarati s dvoje suparničkih TV detektiva Kate Phillips (Gospođica Scarlet) i Stuartom Martinom (Vojvoda). Novu sezonu možete pogledati na programu Epic Drama, utorkom navečer u 21:00 sat, od 15. studenog.

Gdje smo na početku druge sezone?

Kate Phillips: Na kraju prve sezone ih vidimo kako odlaze niz ulicu u zalazak sunca iz Elizinog ureda na večeru. Ne želim odati ništa, ali očito su na kraju prve sezone imali tu večeru i dopustili su da njihovo prijateljstvo ode korak dalje. U prvoj epizodi druge sezone imamo sjajnu priču između Elize i Vojvode koja to prijateljstvo i odnos produbljuje.

Kate, očito si postala predvodnica povijesnih drama, mislim da si do sada nosila kostime stare do 300 godina. Između “Peaky Blinders”, “Downton Abbey”, “Kruna”, “Wolf Hall” i sada naravno, “Gospođica Scarlet i Vojvoda”, koju ćete od ovih epoha pamtiti po najljepšim, a koju po najgorim kostimima?

Kate Phillips: Mislim da odmah znam odgovor na ovo pitanje. Volim 50-e i ono što smo imali prilike vidjeti i oblačiti u “Kruni”. Međutim, sjećam se da je ta odjeća bila nevjerojatno teška i jako bolna jer ti sve visi s ramena. Sjećam se da smo to snimali tijekom vrlo vrućeg britanskog ljeta i svi su bili unutra s krznima na sebi. Bilo je prokleto vruće u tim haljinama, ali trebalo je biti što efektivnije moguće. Kad smo već kod “Gospođica Scarlet i Vojvoda”, to ću razdoblja pamtiti po korzetima. Odlučila sam ne nositi korzet na sljedećoj ovakvoj seriji. Osjećam da bih ovom temom mogla pokrenuti revoluciju (smijeh). Bili smo na snimanju i gledala sam Stuarta misleći kako je to nepravedno. Bila sam u tolikoj boli, mislim da mi je to bila osma haljina tog dana, a za svaku od njih moraš nositi korzet. Također, te haljine imaju toliko slojeva. Preko zime, kad se snima vani, podnošljivo je, ali mi već tri mjeseca snimamo na visokim temperaturama. I onda pomislim, te su žene stvarno nosile takve haljine. Zašto? Zato sam natjerala Stuarta da na nekoliko minuta proba kako izgleda disati u korzetu.

Stuart Martin: Bilo je to iskustvo koje ću pamtiti. I lekcija koju sam naučio. Nemoj ljutiti ženu u korzetu (smijeh).

Što je najzanimljivije što ste saznali o povijesnom razdoblju tijekom snimanja ove serije?

Kate Phillips: Bilo je to tako uzbudljivo vrijeme, zar ne? I mislim da je to bilo fascinantno vrijeme za UK i London. Viktorijansko razdoblje je super za privatnog detektiva. Bilo je to vrijeme velikih društvenih i ekonomskih promjena. Bilo je zaista inspirativno postati dio tog razdoblja i doživjeti Veliku Britaniju na početku 20. stoljeća.

Stuart Martin: Često razmišljam o tome koliko je serija zapravo živ organizam. Moja dužnost kao glumca je naučiti tekst i pripremiti se za ulogu koliko mogu. No, zapravo nikada niste potpuno spremni. Puno ovisi o trenutku kada dođete na set i stanete pred kamere. Tek tada počinje čarolija jer moja gluma i to kako ću odglumiti neki lik ovisi o reakciji partnera s kojim igram, drugih glumaca, cjelokupne atmosfere na setu. Za to se nikada ne možete dovoljno pripremiti, a to je kod ovakvih serija još specifičnije. Osim radnje, morate dočarati i vrijeme u koje je radnja smještena.

Što mislite da je posebno kod Elize da privlači ljude poput Vojvode, Mossesa i svih ostalih životopisnih likova?

Kate Phillips: Mislim da je dosljedna. Mislim da je teška i da je ponosna i borbena, ali je dosljedna. Još jedna važna stvar je da je odana i da ne osuđuje. Mislim da je zato ljudi stvarno žele podržati jer je pouzdana. Ona je nevjerojatno velikodušna i voli samu sebe.

Stuart Martin: Likovi koje Eliza susreće u seriji su također posebni. Imaju specifične životne priče. Eliza se na neki način ističe u društvu jer se usudila biti drugačija. U svijetu muškaraca ona je žena koja radi muške poslove. Čini mi se da je to “odstupanje” od pravila nešto zajedničko s Elizom i ostalim likovima koje susreće u seriji. To je ono što ih privlači jedno drugom.

Imate li možda neku anegdotu koju biste htjeli podijeliti s nama? Neke smiješne stvari?

Kate Phillips: We love “happy accidents”. And there’s a couple of great ones, but what brings me most joy is the amount Stuart can eat in a day! I think it’s like, we’re up to six or seven bananas for a day? Volimo “zabavne nezgode”. Ima ih nekoliko izvrsnih, ali ono što me najviše veseli je količina hrane koju Stuart može pojesti u jednom danu!

Stuart Martin: Za to je kriv adrenalin (smijeh). Malo se sramim toga, ali mislim da svatko od nas koji smo na setu ima svoj način relaksacije nakon scene. Jurnjava konobara je moja. Stalno nešto grickam.

Intrige viktorijanskog doba pratite u seriji Gospođica Scarlet i Vojvoda na programu Epic Drama od utorka, 15. studenog u 21:00 sat.