Zbog predvidljivosti intimne je partnerske femicide moguće spriječiti

Intimni partnerski femicid u Hrvatskoj se najčešće događa kod bračnih parova srednje dobi pri čemu muškarac u zajedničkom kućanstvu suprugu ubija nožem

27. svibnja 2024. – Do intimnog partnerskog femicida dolazi jer počinitelj ubojstva gubi kontrolu nad žrtvom, a ne nad sobom! Femicid se pritom odvija po obrascu što znači da je predvidljiv, dakle u većini ga je slučajeva moguće spriječiti. Istaknuto je to na predstavljanju publikacije Ili moja ili ničija!Analiza intimnog partnerskog femicida u Hrvatskoj od 2016. do 2023. godine. U tom je razdoblju u Hrvatskoj zabilježeno 56 slučajeva intimnog partnerskog femicida.

„Analiza pobija uvriježeno mišljenje da je femicid incident i zločin iz strasti kod kojeg je počinitelj pukao. Femicid je namjerno i planirano ubojstvo intimne partnerice! Analiza pokazuje i da se femicid odvija po obrascu. Prepoznavanje tog obrasca i dinamike femicida omogućava njegovo sprječavanje. U najvećem broju slučajeva intimnog partnerskog femicida (57 %) žrtva i počinitelj su bili u braku. Najviše žrtava (36 %) i počinitelja IP femicida (45 %) bili su u dobi između 45 i 59 godina. Najmlađa žrtva imala je 16, a najstarija 79 godina. Najmlađi počinitelj imao je 19, a najstariji 82 godine. U najvećem broju slučajeva, tj. u čak 45 % njih, za ubojstvo se koristilo hladno oružje, u 43 % vatreno oružje, a u 12 % fizička sila. U čak 57 % slučajeva femicid je počinjen u zajedničkom kućanstvu počinitelja i žrtve“, istaknula je Dunja Bonacci Skenderović, autorica publikacije Ili moja ili ničija!.

Teologinja i feministkinja Lana Bobić i novinarka Snježana Pavić istaknule su da je izuzetno važno prepoznati i razumjeti obrasce ponašanja koji prethode femicidu. Među najčešćim je obrascima ponašanja počinitelja femicida prisilna kontrola žene.

„Na razini Europske unije u 30 do 40 posto slučajeva žene su ubijene od njima bliskih osoba. U Hrvatskoj se to bilježi u 50, 60, 70 % slučajeva, a ove godine u iznad 90 % ubojstava žena. Od pet ubijenih žena čak četiri su ubile njima bliske osobe. Prema našim i podacima MUP-a tri su najčešća razloga femicida. Prvi je najava žrtve da će napustiti bračnu zajednicu, drugi ljubomora ili prisilna kontrola, a treći su situacije koje su dovele do incidentnih trenutnih slučajeva, poput ovisnosti o opojnim drogama i alkoholu te posjedovanje, legalno i ilegalno, oružja. U komunikaciji s policijom, državnim odvjetništvom, centrima za socijalnu skrb i domovima zdravlja doznali smo da se uoči femicida često krše zaštitne te mjere opreza, odnosno da nadležne institucije odgovarajuće ne reagiraju na prijave. Nužno je mijenjati zakonodavni okvir i unaprjeđivati ga, no zakonodavni okvir sam ne može jamčiti da neće dolaziti do femicida. Važna je i edukacija kroz obrazovni sustav, tj. osvještavanje mladih što znači rodno uvjetovano nasilje“, rekla je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Publikacija Ili moja ili ničija! objavljena je na internetu uz podršku Zaklade Solidarna koja taj projekt podržava u okviru Fonda za žene kroz Program za razvoj civilnog društva.

 

Publikacija: https://bonacci.hr/ili-moja-ili-nicija/