Hong Kong, Sao Paulo i Tokio poznate su top destinacije za ljubitelje fine hrane, dok su Zagreb, Zadar i Split najpopularniji u Hrvatskoj!

Foto1: Tokio

Gastronomska putovanja postaju pravi trend. Užitak otkrivanja i kušanja ukusnih novih jela tijekom putovanja stvorit će posebne uspomene, a Booking.com otkriva najbolja svjetska odredišta za hranu prema preporukama Booking.com putnika.

Foto2: Hong Kong

Podaci pokazuju da azijski i južnoamerički okusi zauzimaju najbolja mjesta među deset najboljih odredišta za ljubitelje hrane, a zatim slijede Grčka, Australija i Španjolska. Hong Kong sa svojim slavnim dim sumom, Sao Paulo s brazilskim roštiljem i Tokio, čiji su restorani skupili više Michelinovih zvjezdica nego New York i Pariz zajedno, zauzimaju sam vrh popisa.

Foto3: Sao Paolo

Top 25 svjetskih gradova koje Booking.com putnici preporučuju zbog hrane:

 1. Hong Kong, Hong Kong
 2. Sao Paulo, Brazil
 3. Tokio, Japan
 4. Atena, Grčka
 5. Kuala Lumpur, Malezija
 6. Melbourne, Australija
 7. Bangkok, Tajland
 8. Granada, Španjolska
 9. Las Vegas, SAD
 10. Buenos Aires, Argentina
 11. Singapur, Singapur
 12. Varšava, Poljska
 13. Porto, Portugal
 14. Valencia, Španjolska
 15. Firenca, Italija
 16. Milano, Italija
 17. Sydney, Australija
 18. Krakow, Poljska
 19. Istanbul, Turska
 20. Lisabon, Portugal
 21. München, Njemačka
 22. Kopenhagen, Danska
 23. Sevilla, Španjolska
 24. Bruxelles, Belgija
 25. Rim, Italija

Hrvatska je odavno pozicionirana kao jedna od najkvalitetnijih eno-gastro destinacija, a prema putnicima iz Hrvatske na Booking.com-u najbolji hrvatski gradovi za uživanje u hrani su Zagreb, Zadar i Split.

U Zagrebu možete uživati u raznim mesnim specijalitetima, juhama, desertima, ali i u štruklima koji su priznati kao najpoznatiji zagrebački specijalitet od vučenog tijesta punjenog mješavinom domaćeg kravljeg sira, vrhnja i jaja.

Zadar nudi tradicionalna dalmatinska kuhana jela koja se baziraju na svježem povrću i morskim plodovima Jadranskog mora. Prepoznatljivosti pridonosi korištenje raznih mediteranskih začina poput ružmarina, lovorovog lista, komorača, bosiljka ili kadulje, a sve se na kraju zalijeva domaćim maslinovim uljem. Također, putnici moraju probati čuveni paški ovčji sir i posedarski pršut uz domaće crno vino. Nakon divnog jela i slatkih tradicionalnih kolača, u Zadru možete uživati u Maraschino desertnom likeru.

Split je kao gastronomska prijestolnica u Hrvatskoj poznata po svojim konobama, a splitski specijaliteti pravi su primjer dalmatinske kuhinje. Mesna i riblja jela, domaći makaruni i razna rižota s plodovima Jadranskoga mora, dalmatinski pršut, slane srdele, inćuni i sir iz ulja neizbježni su u Splitu.U glavnom gradu Splitsko-dalmatinske županije svakako morate probati i pašticadu s njokima te dalmatinsku kroštulu uz koju savršeno paše slatko desertno vino prošek. A.M.