2. ožujka 2023. – U nakladničkoj kući Sonatina ovih je dana objavljen roman Neobično pametna stvorenja američke autorice Shelby Van Pelt. Ova priča o neobičnom prijateljstvu između hobotnice i starice osvojila je publiku diljem svijeta te se mjesecima ne skida s top liste New York Timesa, a u sjajnom prijevodu Mirne Čubranić sada je dostupna i na hrvatskom jeziku.

U središtu romana dvoje je iznimno simpatičnih junaka – nestašna divovska pacifička hobotnica, Marcellus, i Tova, obudovjela sedamdesetogodišnjakinja, čistačica akvarija. Tovi je posao u akvariju način da pobjegne od tuge i usamljenosti, osjećaja koji je ne napuštaju još otkad je prije trideset godina umro njezin sin Erik. Nakon što se nevjerojatnim spletom okolnosti između njih rodi prijateljstvo, Tova će u tihim noćnim satima Marcellusu pripovijedati o neprežaljenom sinu i boli gubitka. No Marcellus, iznimno inteligentno stvorenje, možda zna što bi Tovu moglo usrećiti…

U priči koja slijedi, autorica će se dotaknuti teških životnih izazova – smrt, napuštenost, starenje, pitanje slobode – no empatija kojom roman odiše te česti duhoviti trenuci zaslužni su za to da ovaj feel-good roman prije svega pobuđuje optimizam. Knjiga Neobično pametna stvorenja podsjetnik je na to koliko je važno otpustiti prošlost da bi se otvorilo vrata sretnijoj budućnosti.

Roman je dostupan u svim većim knjižarama diljem zemlje i u web-trgovini www.sonatina.hr.

VIŠE O NASLOVU  (TEKST S KORICA)

Nakon muževe smrti Tova Sullivan zaposlila se u obližnjem akvariju u Sowell Bayu, gradiću u blizini Seattlea. Čišćenje podova tijekom večernjih sati u društvu stvorenja koja se tiho kreću u bazenima pomaže joj nositi se s tugom i usamljenošću, njezinim stalnim životnim pratiteljicama otkad je prije trideset godina nestao njezin osamnaestogodišnji sin Erik.

Glavna atrakcija akvarija je Marcellus, divovska pacifička hobotnica, koja iz svog bazena promatra svaki Tovin pokret. Nestašni Marcellus rado se iskrada iz bazena u potrazi za slasnim zalogajima, no jedne se večeri zapetlja u žice na podu čajne kuhinje. Pitajući se kako li je hobotnica uopće tamo dospjela, Tova joj nježno pomogne izvući se iz smrtonosne klopke i tako započne jedno čudesno, neobično prijateljstvo.

U danima koji slijede, Tova će Marcellusu ispričati kako je Erik nestao nakon što je isplovio na more i kako nikada nije saznala što se točno dogodilo. Marcellus čvrsto odluči Tovi, toj divnoj ženi, pomoći pronaći davno izgubljen spokoj, zbog nje mu nije teško uposliti svih svojih osam krakova, sva tri svoja srca i briljantan um, jer smatra da zaslužuje ponovno biti sretna.

“Shelby Van Pelt izvela je nemoguće. S nesavršenim likovima stvorila je savršenu priču, koja je toliko dirljiva, toliko tajanstvena i toliko zanimljiva da je nećete moći pustiti iz ruke, jer kad je ne budete čitali, grlit ćete je.“

Jamie Ford, autorica romana Hotel na uglu gorkog i slatkog

Neobično pametna stvorenja najrjeđa je poslastica: knjiga koja uspijeva biti duhovita i mudra, šarmantna i nesvakidašnja – hobotnica Marcellus jedan je od najfascinantnijih likova koje sam susrela u romanima.“

Cynthia D’Aprix Sweeney, autorica romana Gnijezdo

O AUTORICI

Shelby Van Pelt američka je spisateljica, odrasla na pacifičkom sjeverozapadu, u državi Washington.

Za svoj prvi roman Neobično pametna stvorenja inspiraciju je pronašla gledajući kratak film o jednoj nevjerojatno inteligentnoj hobotnici, ali i u omiljenom akvariju svog djetinjstva. Ovaj roman o neobičnom prijateljstvu jedne žene i hobotnice osvojio je američku publiku i listu bestselera New York Timesa, a prava su prodana u tridesetak zemalja.

Sa svojom obitelji živi u Chicagu.

Prijevod: Mirna Čubranić, ISBN: 978-953-8400-13-1, Broj stranica: 404, Format: 140 x 216 mm, Uvez: meki, Cijena: 17,00

Dobitnice u darivanju knjige iz naklade Sonatina  objavljenom 04. ožujka je Stanka Bajzek i tagirana prijateljica. Molimo dobitnice da se jave u inbox:) Hvala svima na sudjelovanju!